„Coffee Inn“ skelbia priimantys ir homoseksualus, ir Lady Gagą

Prieš porą savaičių ant penkiolikos Vilniaus barų ir kavinių durų buvo užklijuoti lipdukai, kviečiantys apsilankyti ir seksualines mažumas. Tuomet prie Lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) judėjimo inicijuotos akcijos nepanoro prisijungti kavinių tinklas „Coffee Inn“. Dabar jie paskelbė savąją lipduko versiją.

„Coffee Inn“ sukūrė lipduką, skatinantį toleranciją.<br>LR archyvo ir Facebook nuotr.
„Coffee Inn“ sukūrė lipduką, skatinantį toleranciją.<br>LR archyvo ir Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Jul 24, 2012, 7:33 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:23 PM

Nesupranta, ar tai rimta

„Cofee Inn“ sukurtame lipduke pavaizduotas žalio medžio lapas. Ant jo tipografiniu būdu nupieštas puodelis su garuojančia kava. Užrašai skelbia, kad jų kavinėse laukiami baltaodžiai, trumpakojai, gėjai, plepiai, beplaukiai, žemaūgiai, lesbietės, strazdaniai ir taip toliau. Trumpiau, „Coffee Inn“ laukiami yra visi. Lipduke tarp laukiamų įrašyta net dainininkė Lady Gaga.

„Tiesą pasakius, nesuprantu, ar tai yra „Coffee Inn“ pokštas? Ar jie iš tiesų planuoja užsiklijuoti tą lipduką?“, – kiek pasimetęs kalbėjo akciją organizavęs režisierius Romas Zabarauskas.

Naujieji lipdukai, skatinantys įvairialypę toleranciją, jau išspausdinti. Vienas jų šiandien buvo užklijuotas ant Vilniaus gatvėje esančios kavinės durų.

R. Zabarauskas teigia manantis, kad „Coffee Inn“ sukurtas lipdukas parodo požiūrį į LGBT asmenų diskriminaciją Lietuvoje. Pasak režisieriaus, patys „Coffee Inn“ lankytojai turėtų įvertinti, ar tai yra solidarizavimasis su LGBT asmenimis.

Klijuoja tik savo kurtus lipdukus

Kavinių tinklo „Coffee Inn“ bendrasavininkas Nidas Kiuberis pasakojo, kad lipduką patys sukūrė, nes jei ką ir klijuoja ant savo kavinių durų, tai tik savo kurtus lipdukus. Pasak N. Kiuberio, į jį nebuvo kreiptasi dėl LGBT lipdukų.

„Romas tiesiog savo „feisbuko“ paskyroje parašė, kad ketina klijuoti lipdukus. Tos įstaigos, kurios neužsiklijuos arba neleis jam jų užklijuoti, bus paskelbtos homofobiškomis. Tai mes reagavome, manau, labai normaliai. Pasakėme, kad tai, ką klijuoja ant durų, yra įstaigos reikalas“, – sakė N. Kiuberis.

„Coffee inn“ atstovas teigė nematantis prasmės klijuoti „LGBT friendly“ lipduko. Anot jo, jų kavinių tinklas jau penkerius metus yra kone demokratiškiausia vieta Vilniaus mieste. Jis visada priėmė ir visada priims visus lankytojus.

„Ant mūsų durų yra įvairūs mūsų pačių sukurti lipdukai ar tokie, kurie išsako kokį nors teiginį. Tokį naująjį lipduką ir padarėme. Jis deklaruoja būtent tai, ką mes Romui sakėme jau pirmojo pokalbio metu: „Coffee Inn“ yra atvira visiems. Jeigu jis nori, kad mes tai visiems pasakytume, tai mes taip ir padarėme“, – tikino pašnekovas.

Lipdukus pagamino iš naujo

R. Zabarauskas sakė, kad akciją palaikančiųjų netrūko. Jis kasdien sulaukia sveikinimų iš visai nepažįstamų žmonių. Akciją, kuomet ant kavinių ir barų durų klijuojami „LGBT friendly“ lipdukai, ketinama pratęsti, jei atsiras daugiau akcijos dalyvių. Režisierius svarstė, kad, galbūt, ji bus perkelta ir į kitus Lietuvos miestus.

Kai prieš porą savaičių ant kavinių durų buvo klijuojami „LGBT friendly“ lipdukai, Vilniaus miesto savivaldybė perspėjo režisierių, kad jis gali sulaukti baudos. Saugaus miesto departamento direktorius Henrikas Surovičius tuomet „Lietuvos ryto“ televizijai sakė, kad draudžiama klijuoti lipdukus ant pastatų išorės: durų, sienų. Pažeidus šį įstatymą, gresia įspėjimas arba bauda iki 2,000 litų.

Dabar lipdukai pagaminti iš naujo taip, kad būtų galima juos užklijuoti iš vidaus pusės. Prieš perdarant lipdukus R. Zabarauskas ieškojo įstatymo, kurį minėjo Vilniaus miesto savivaldybės atstovas, tačiau jo nerado.

„Įdomu, ar sugalvos naujas taisykles, kad ir dabar negalėtume jų klijuoti? O gal suveiks nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo informacijos poveikio įstatymas?“, – retoriškai paklausė režisierius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.