N. Bunkė, E. Užaitė, I. Norkūnienė ir R. Ščiogolevaitė geba suderinti darbą su motinyste

Prieš keturis mėnesius dukterį pagimdžiusi šokėja ir pedagogė Ieva Norkūnienė (33 m.) jau rengiasi filmuotis naujame TV projekte. Vaikus auginančios dainininkės Natalija Bunkė (29 m.), Rūta Ščiogolevaitė (31 m.) ir aktorė Edita Užaitė (31 m.) taip pat puikiai sugeba derinti darbus ir motinystę.

N. Bunkei (dešinėje) kūdikio gimimas atnešė tokį džiaugsmą, kokio nesuteikė niekas kitas. Aktorė E.Užaitė net ir gastroliuodama su teatru stengiasi neištrūkti ilgiau kaip 3—4 valandoms ir ne toliau kaip 150 km spinduliu nuo Marijos.<br>LR archyvas
N. Bunkei (dešinėje) kūdikio gimimas atnešė tokį džiaugsmą, kokio nesuteikė niekas kitas. Aktorė E.Užaitė net ir gastroliuodama su teatru stengiasi neištrūkti ilgiau kaip 3—4 valandoms ir ne toliau kaip 150 km spinduliu nuo Marijos.<br>LR archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė ("TV Antena")

Dec 22, 2012, 8:09 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:20 AM

Sakoma, kad moterys vienu metu spėja atlikti kelis darbus. “TV antenos” kalbintos veiklios ir kūrybingos mamos vienbalsiai sutaria dėl vieno: svarbiausia — šeima.

Dukros vardas — vyro garbei

“Paskambinkite po pusvalandžio, dabar mes kaip tik keičiamės sauskelnes”, — atsiprašo buvusi LNK projekto “Kviečiu šokti” komisijos narė, TV projektų dalyvė aktorė, šokėja ir pedagogė I. Norkūnienė.

“Mes” — tai mama ir keturių mėnesių duktė Adija. Vasaros pabaigoje moteris mažylės susilaukė su dešimt metų jaunesniu vyru profesionaliu šokėju ir pedagogu Adomu Norkūnu. Dukrą pora pavadino Adija, nes Ieva norėjo, kad vardas būtų giminingas tėčio vardui.

“Kadangi vyrą vadinu Adučiu, norėjau, kad namie būtų ir Adutė, — aiškino moteris. — Radome senovinį germanišką vardą, kuris reiškia “kilminga”. Sanskrito kalboje šis žodis reiškia “pirmapradė”. Viskas mums labai tiko, be to, Adutė labai panaši į tėvelį.”

Vaidins kavinės savininkę

I. Norkūnienė ką tik pasirašė sutartį su LNK ir netrukus filmuosis naujame projekte “Atgal į vaikystės miestą”.

Veiksmas vyks tarsi pasakų šalyje. Laidos vedėja, arba pagrindine veikėja, tapusi Ieva su vyru įsijaus į miestelio kavinės-kepyklėlės, kurioje rutuliosis veiksmas, savininkų vaidmenis. Pabendrauti su jais čia užsuks įvairių svečių.

Kiekvienoje laidoje bus pasakojama vis kita istorija. Vaikystės miestelio gyventojai kaskart turės atlikti užduotis pagal tam tikras temas.

Laida, kuri nuo sausio 12-osios LNK eteryje turėtų pasirodyti šeštadieniais 10 val., — tarsi specialiai kuriama jų šeimai.

“Pagrindinė sąlyga, dėl ko sutikau grįžti į televiziją — tai, kad ši laida bus filmuojama tik kartą per mėnesį, — aiškino moteris. — Šį projektą režisierė Rasa Micachienė man siūlė, kai dar laukiausi kūdikio. Tuomet atsisakiau, tvirtinau, kad pagimdžiusi filmuotis nenorėsiu. O dabar, pamačiusi, kad spėsiu ir auginti dukrelę, ir filmuotis, sutikau.

Puiku, kad filmuojamės visa šeima: aš, Adomas ir dukrelė. Tik nežinau, ar išvysime ją ekrane. Mes vaidinsime vaiką auginančią šeimą. Nors ką čia vaidinti, juk tokie ir esame. Jei reikės, per filmavimą darysime pertraukas ir pamaitinsime dukrelę. O į pirmą filmavimą vyksta ir mano mama.”

Įsigijo naują būstą

Ievos ir Adomo meilė prieš porą metų suliepsnojo televizijoje. Ieva teisėjavo LNK šokių projekte, kuriame šoko jos būsimas vyras.

Antrą kartą ištekėjusiai moteriai (Pirmasis vyras — aktorius Donatas Šimukauskas. — Red.) tai pirmas vaikas. Kaip jai sekasi susitvarkyti su mamos pareigomis?

“Puikiai, — žvaliai atsako Ieva. — Anksčiau visi gąsdino: kol dar neturite vaikų, mėgaukitės gyvenimu, nes paskui laiko nebebus nei bendravimui, nei miegui.

Nieko panašaus nenutiko. Bemiegių naktų daugiau buvo paskutiniais nėštumo mėnesiais, o dabar dukra ramiai miega visą naktį, tik kartą prabunda pavalgyti, — pasakojo kūdikį tebežindanti motina. — O ir dieną ji miega ilgai ir ramiai.”

Tas 3—4 valandas, kai dieną įminga dukra, moteris ypač vertina: “Spėju ir namus susitvarkyti, ir valgyti paruošti, ir išlėkti, kur reikia.”

Kokie gi reikalai spaudžia vos kelių mėnesių kūdikio motiną? “Įsigijome naujus namus, dabar po truputį bandome juos įsirengti, tad su jais susiję ir svarbiausi reikalai”, — pasakojo kotedžą Vilniuje įsigijusi moteris.

Ar jaunai šeimai kas nors padeda auginti dukrą?

“Turime dvi močiutes, jos visada šalia, kai prireikia. Bet kol kas neturiu jokių svarbių darbų, iš darbo Vilniaus edukologijos universitete išėjau 2 metams motinystės atostogų, o namie ir viena puikiai susitvarkau”, — pasakojo moteris.

Pikčiurna — tik televizijoje

Dabar Ieva labiausiai džiaugiasi motinyste. “Man smagu tai, ką darau šiandien, čia ir dabar. Džiaugiuosi kiekviena akimirka. O daugiausia laimės suteikia mažylė”, — ištaria ji švelniu balsu. O juk televizijos projektuose ji buvo vadinama aštrialiežuve pikčiurna, griežta ir priekabia teisėja.

“Tikrai nesu pikta, — ginasi moteris. — Pikčiurnos etiketę man užklijavo televizija. Aš pedagogė, todėl ir gyvenime esu labai pedagogiška. Šį darbą dirbu jau dešimt metų. Vaikų auginimas — įdomi veikla.

Man patinka būti šalia jauno žmogaus ir padėti jam atsiskleisti. Su kūdikiais iki šiol nebuvau susidūrusi, bet dabar domiuosi papildomai, skaitau daug knygų.”

Pati siuva drabužius

Pokalbį su dainininke, grupės “Pop Ladies” atlikėja, televizijos laidų bei renginių vedėja N.Bunke pertraukia siuvamosios mašinos tratėjimas. Moters laikas suplanuotas minutėmis.

Telefonu kalbėdama su “TV antenos” žurnaliste ji siuva drabužius LNK labdaros renginiui “Pasidalink” ir gano aplink lakstantį jųdviejų su vyru Danieliumi pusantrų metų sūnų Kristupą.

Kaip ji viską spėja? “Kaip ir visos mamos, — savo veiklos nesureikšmina Natalija. — Juk ne veltui sakoma, kad moteris gali dirbti dešimt darbų vienu metu, ko nesugeba nė vienas vyras. Bent jau aš tokio nepažįstu.”

Savo laiką ir darbus Natalijai tenka planuoti labai tiksliai. Ji vardija: filmavosi LNK laidoje “Radžis ieško žmonos”, praėjusį savaitgalį turėjo penkis koncertus, vedė kelis renginius.

Negana to, pati yra grupės “Pop Ladies” ir solinių pasirodymų vadybininkė — turi dėlioti koncertų grafikus, parengti ir pasirašyti sutartis ir netgi pasisiūti koncertinius kostiumus. Jei tiek laiko suryja visa ši veikla, kas lieka sūnui, šeimai?

“Su merginomis reikalus dažniausiai aptariame mūsų namuose. Čia nuolat pilna moterų, — juokiasi N.Bunkė. — Kai reikia, su vaiku mielai pabūna vyras. Be to, turime auklę.”

Gyvenimas pasikeitė į gera

Vis dėlto daugybė įsipareigojimų ir veiklos gausa šeimai neleidžia mėgautis laisvalaikiu ir atostogomis.

“Šį sezoną nebuvome niekur ištrūkę. To padaryti negalėjau dėl darbo televizijoje. Esu pasirašiusi griežtą sutartį, — prisipažino moteris. — Per Kalėdas koncertuosiu. Tik Kūčių vakarą galėsiu ramiai pabūti namie su šeima.”

Ar labai pasikeitė gyvenimas gimus vaikui? “Pasikeitė į gera, — nesuabejojo jauna mama. — Labai tuo džiaugiuosi. Kūdikio gimimas atneša tokį džiaugsmą, kokio nesuteikia niekas kitas.”

Augindama sūnų Natalija atidžiau apsvarsto televizijos pasiūlymus ir atmeta nepriimtinus projektus. “Nebenoriu jokių lengvabūdiškų projektų. Esu atsakinga už mažylį, kuris nekaltas, kad jo mama yra žinomas žmogus”, — dėstė moteris, kurios balsas, pasakojant apie švelnumo akimirkas apsikabinus sūnų, tapo minkštas ir švelnus.

Skubėjo grįžti į teatrą

Su aktore E. Užaite iš pirmo karto pasikalbėti nepavyksta — pokalbyje nusprendžia dalyvauti ir Editos bei režisieriaus Lino Ryškaus pusantrų metukų dukra Marija. Mažylės krykštavimas pralinksmina, bet pokalbį tenka atidėti.

Vėliau pagaunu aktorę skubančią į teatrą. E. Užaitė kuria vaidmenis “Domino” teatre. Į jį aktorė grįžo praėjus vos dviem mėnesiams po gimdymo.

“Domino” teatras — gastroliuojantis, tad Editai dažnai tenka keliauti po Lietuvą. “Stengiuosi neištrūkti ilgiau kaip 3—4 valandoms ir ne toliau kaip 150 km spinduliu nuo Marijos, — paaiškina mama. — Net kai ji užmiega popiečio, per porą valandų jos pasiilgstu.”

Tenka planuoti laiką

Šią vasarą aktorė grįžo į televizijos serialą “Moterys meluoja geriau” (TV3), kur kuria Kristinos vaidmenį. Seriale įkūnyti jauną mamą jai teko anksčiau nei realiame gyvenime.

“Auginti vaiką visiškai nesunku, — linksmai sako aktorė. — Labai norėjau pokyčių gyvenime ir, ačiū Dievui, jų įvyko. Atsirado daugiau atsakomybės ir už save, ir už vaiką. Dažniau pagalvoju apie kitus žmones.”

Energija nuolat trykštanti Edita sako, kad gimus kūdikiui jos būdas nepasikeitė. “Vaiko gimimas tik sustiprino mano energiją, — prisipažįsta ji. — Nors jos visada turėjau daug, dabar ji tapo kryptinga, į visas puses nesitaškau. Tapus mama padaugėjo veiklos, bet dėl to tik džiaugiuosi, nes kai neturiu ką veikti, man būna liūdna.

Galėčiau ir nieko neveikti, tačiau taip gyventi nenoriu. Ar planuosi, ar neplanuosi, laisvo laiko vis tiek niekada nebus.”

Pagalbininkų užtenka

Kol Edita vaidina, su dukra dažnai pabūna jos sesuo. Sesers duktė — vos mėnesiu vyresnė. Tad ji yra ne tik puiki pagalbininkė, bet ir draugė bei patarėja. Ne kartą susėdusios į vieną automobilį jos visos keturios vyko ir į teatro gastroles.

Seserys paprastai šnekasi viena tema — apie vaikus. “Kitų temų nėra, — nusijuokia Edita. — Juk vaikai auga, keičiasi jų poreikiai, tad kasdien yra ką aptarti.”

Su Marija daug laiko praleidžia ir jos tėvas L.R yškus. Kaip su šiomis pareigomis susitvarko jis? “Puikiai. Dar geriau negu aš, — mylimąjį pagiria aktorė. — Jie žaidžia, klausosi muzikos, dainuoja, šnekasi. Be to, Marija tėveliui turi gerokai mažiau pretenzijų nei man. Pagrindinis jos klausimas, į kurį dabar nuolat tenka atsakinėti abiem: “Kas čia?”

Ir vėl susižadėjusi?

R. Ščiogolevaitė šeiminio gyvenimo darna pasigirti negali. Pirmoji santuoka, įvykusi 2004 m. su oreiviu Vytautu Samarinu, iširo daugiau nei po metų. 2006 m. LTV konkurse “Lietuvos šokių dešimtukas” tarp Rūtos ir jos šokių partnerio Deivido Meškausko įsiplieskė jausmai. Po dvejų metų porai gimė sūnus Adomas.

Nors 2010 m. Deividas mylimajai pasipiršo, vestuvės taip ir neįvyko. Poros keliai išsiskyrė. Netrukus profesionalus šokėjas jau vaikščiojo apsikabinęs kitą šokių partnerę — aktorę Inetą Stasiulytę.

O Rūta įsimylėjo Vokietijoje gyvenantį dainininką ir aktorių Elviną Dandelį.

Meilės emigrante dainininkė taip ir netapo. Šį pavasarį pora pasuko į skirtingas puses, o Rūtos gyvenime atsirado naujas mylimasis, vardu Rolandas. Kalbama, kad pora neseniai susižadėjo.

Daugiausia laiko — sūnui

Rūta garsėja griežtu būdu, tačiau kalbėdama apie ryšį su sūnumi Adomu, kuriam sausį sueis penkeri, atsiveria.

“Esu laiminga mama. Myliu vaikus ir labai laukiau savo vaiko, — sako moteris. — Manau, mano ryšys su sūnumi yra nepaprastai artimas, tai pastebi visi mano pažįstami žmonės. Tačiau ne liguistas, bet nuoširdus.”

Rūtą dažniau pamatysi televizijos ekrane arba dainuojančią scenoje nei prašmatniuose vakarėliuose ar renginiuose. Visą likusį laiką ji skiria savo atžalai.

“Jam laiko aš visada turiu, — prisipažįsta moteris. — Tik šios dvi savaitės iki Naujųjų metų, kaip ir kasmet, yra įtemptos.”

Ar dažnai dėl sūnaus tenka atsisakyti darbų, pasiūlymų ar kvietimų į renginius?

“Labai dažnai. Ir darau tai mielai, — nusijuokia Rūta. — Nesamdau auklės. Turėjau pagalbininkę, kai Adomas dar buvo kūdikis, bet dabar susitvarkau pati.

Stengiuosi kuo daugiau būti su savo vaiku, kad nepraleisčiau nė vieno svarbaus jo vystymosi etapo. Laiką, kurį praleidžiu be sūnaus, atima darbas arba... seneliai. Kartais man tenka su jais derėtis.”

Keturmetis išmoko skaityti

Ką motina su sūnumi dažniausiai veikia? Moteris vardija: “Einame į kiną, lankome vaikiškus spektaklius, skaitome...”

Bet juk Adomui dar nėra nė penkerių! “Taip, bet jis jau moka skaityti, — didžiuodamasi sako jauna mama. — Ir išmoko tai be jokio muštro ar spaudimo.

Branginu jo vaikystę, nenoriu, kad jis pervargtų. Kol kas neleidžiu jo į jokius būrelius. Užtenka darželio.

Nors jis labai imlus, stengiuosi neapkrauti. Adomas noriai skaito ir rašo, nors daro tai labai vaikiškai. Be abejo, pagrindus turėjau sudėlioti aš, bet vėliau jis pats rodė iniciatyvą, man reikėjo tik padėti.”

Ar Adomas paveldėjo puikų savo mamos balsą ir muzikinę klausą?

“Jis ritmiškas, bet dainavimo gabumai dar neatsiskleidė, — sako Rūta ir tvirtina neturinti lūkesčių, kad sūnus taptų dainininku: — Dabar jis labai domisi mušamaisiais instrumentais.”

Griežtoji teisėja

Dainininkė tvirtina, kad darbas televizijoje iš jos neatima labai daug laiko. Pavyzdžiui, TV3 projekto “X Faktorius” atrankos iki tiesioginių transliacijų buvo nufilmuotos per penkias dienas. “Siužetai vėliau sukarpomi į daugybę dalių, todėl ir atrodo, kad manęs televizijoje daug”, — aiškina dainavimo konkurso teisėja ir mokytoja.

“X Faktoriaus” dalyviai visi kaip vienas labiausiai bijo griežtosios teisėjos R. Ščiogolevaitės vertinimų. Ar ji griežta mama?

“Turiu tokių savybių, bet esu įsitikinusi, kad mano griežtumas neperžengia būtinumo ribų”, — pamąsčiusi savo būdą apibūdina moteris.

Vilioja aktorystė

Be televizijos, Rūta spėja ir koncertuoti, ir mokytis. Nuo šio rudens ji — Kauno technologijos universiteto dainavimo specialybės magistrantė. (R.Ščiogolevaitė lankė muzikos mokyklą, baigė anuometės Vilniaus konservatorijos fortepijono klasę, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigė tris kursus džiazo vokalo specialybės ir klasikinio dainavimo bakalaurą. — Red.)

R. Ščiogolevaitė yra ragavusi ir aktorės duonos. Ji nusifilmavo LRT seriale “Giminės. Po 20 metų”, kur vaidino keliais dešimtmečiais vyresnę moterį.

Žurnalistės Editos Mildažytės sukurtame filme apie Lietuvos moteris dainininkė įkūnijo kunigaikštienę Birutę.

Ar Rūta sulaukia ir daugiau pasiūlymų filmuotis? “Tų pasiūlymų nėra tiek daug, nes Lietuvoje kino rinka nedidelė, — apgailestauja moteris, kuri aktorės patirtį mielai pakartotų. — Man tai buvo labai įdomi veikla. Nors specialaus išsilavinimo neturiu, trejus metus mokydamasi operinio dainavimo esu gavusi ir gana intensyvų vaidybos pagrindų kursą.”

Švenčių laikotarpis iš dainininkės atims nemažai brangaus laiko, bet ji net neabejoja, kad šventė namuose su artimiausiais žmonėmis būtinai įvyks. Juk Adomas tiki Kalėdų Seneliu ir laukia dovanų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.