Ieva ir Adomas Norkūnai: „Gimdysime tiek, kad namuose galėtume atidaryti privatų vaikų darželį“ (papildyta)

„Norėčiau, kad duktė užaugusi taptų šalies prezidente”, – žvelgdamas į penkių mėnesių Adiją garsiai svajojo šokėjas Adomas Norkūnas (24 m.). Mažylės motina pedagogė ir aktorė Ieva Norkūnienė (34 m.) taip pat spėlioja, kokia bus atžalos ateitis: „Žiūriu į dukrytę ir galvoju – kas gi tu būsi, ką norėsi veikti, koks bus tavo pašaukimas? Man smalsu, kaip atrodysi užaugusi. Kokie draugai tave sups?” Pirmagimės susilaukusi pora jau kuria daugiavaikės šeimos planus.

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė ("Lietuvos rytas")

Feb 9, 2013, 5:11 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 6:39 AM

Sausio 31-ąją paminėję pirmąsias vedybų metines vilniečiai Norkūnai svarsto auginti ne vieną ir ne du, o dar daugiau vaikų.

„Gimdysime tiek, kad namuose galėtume atidaryti privatų vaikų darželį”, – juokavo A.Norkūnas.

Toks jo pokštavimas nė kiek nesutrikdė žmonos. Ieva taip pat norėtų gausesnės šeimos.

Už dešimčia metų jaunesnio vyro ištekėjusi aktorė, šokėja ir Lietuvos edukologijos universiteto dėstytoja neslėpė, kad baiminasi garsiai pasvajoti, nes svajonės greitai pildosi.

Gyvendama su Adomu Ieva jaučiasi lyg vienomis rogėmis jie abu be jokių kliūčių skrietų nuo kalniuko.

Prieš pustrečių metų televizijos šokių projekte susipažinę šokėjas A.Norkūnas ir šou vertinimo komisijos narė, tuomet dar I.Šimukauskienė, pajuto esantys vienas kitam skirti.

Todėl pora nedelsė – pernai ir susituokė, ir susilaukė pirmagimės.

Netrukus jie įsikels į naujus namus – sutuoktiniai baigia įrengti kotedžą, kuriame yra du vaikų kambariai.

Šeimininkai savo būstą kūrė taip, kad namai tarnautų jiems, o ne atvirkščiai. Pora galės patogiai auginti vaikus, ruošti valgį, tvarkytis, ilsėtis, priimti svečius.

„Namai paprasti, kaip ir daugelio žmonių. Jie įrengti tradiciškai”, – apibūdino A.Norkūnas.

Tarp jauno šokėjo ir didesnę gyvenimo patirtį turinčios dėstytojos įsiplieskę karšti jausmai, regis, po jų kojomis išliejo tvirtą pamatą, ant kurio stūkso šeimos pilis.

Pora tikino nejaučianti nemažo amžiaus skirtumo.

„Jeigu žmona yra vyresnė, nereiškia, kad ji nuolat vadovauja savo vyrui. Sprendimus priimame bendru susitarimu, kaip ir įprasta darnioje šeimoje”, – tvirtino A.Norkūnas.

I.Norkūnienei didesnė gyvenimo patirtis padeda, nes perkopusi trisdešimtmetį moteris į daug ką žvelgia paprasčiau.

„Į situaciją, kurią reikia šeimoje išspręsti, prieš dešimt metų būčiau reagavusi vienaip, dabar – kitaip. Jeigu su Adomu būtume susitikę prieš dešimtmetį ir būtume buvę bendraamžiai, o mano charakteris – toks pat impulsyvus, vargu ar santykiai taip būtų klostęsi.

Šiandien man viskas sekasi daug paprasčiau. Dabar turiu tai, apie ką visada svajojau. Būtent tokią šeimą ir įsivaizdavau”, – prisipažino Ieva.

Norkūnai skubėjo kurti šeimos, nes save vadina senamadiškais. Juk nemažai porų gyvena nesusituokusios ir įsitikinusios, kad santuoka nieko nekeičia. Norkūnai per vienus metus ir vestuves atšoko, ir tapo tėvais.

„Senamadišku požiūriu toks santykių rutuliojimasis atrodytų per greitas. Bet jei viskas klostosi natūraliai, nėra ko laukti”, – tikino A.Norkūnas.

Ieva taip pat pastebi, kad šiuolaikinėje visuomenėje dažnai jauni žmonės pagyvena kelerius metus be įsipareigojimų, o sukūrę šeimą vaikų gimdymą atideda dar keleriems metams.

„Taip sparčiai, kaip mudu su Adomu, gyveno mūsų tėvų karta. Kai partneriai susipažindavo, netrukus tuokdavosi. O ko laukti? Kam vienam kitą bandyti?

Kai sutinki žmogų ir jauti, kad jis yra tavo antroji pusė, įprasmini savo gyvenimą dviese.

Kai partneriai ilgai vienas kitą tikrina ir delsia įteisinti santykius, įžvelgiu nemažai neigiamų niuansų. Jie dažnai ir išsiskiria”, – įsitikinusi I.Norkūnienė.

Prieš bandomąjį laikotarpį buvo nusistatęs ir Adomas. Vyras mano, kad poros visuomet patiria kokių nors sunkumų, tačiau įsipareigojus vienas kitam tuos sunkumus lengviau įveikti.

O jei partneriai gyvena be įsipareigojimų, užklupus problemoms jie kaip sprendimo būdą mato ėjimą skirtingais keliais.

„Gyvenant su kitu žmogumi visada galima surasti kabliukų: kad kas nors netinka ar atsibodo. 

Man įsiminė mus tuokusio kunigo žodžiai: santykius reikia auginti”, – gyvenimo tiesomis dalijosi prieš metus vedęs šokėjas.

Jis dažnai girdėdavo posakį: „Leiskis į kelionę su drauge ir pamatysi, ar ji tau tinka į porą.”

Adomui pakako Ievą pasikviesti savaitgaliui į vienkiemyje esančią sodybą ir jis suprato, kad juodu gali gyventi kartu.

Sutuoktiniai sugeba ne tik darniai sutarti namuose, bet ir kartu dirbti.

Šįmet tėvams ir vaikams skirtą laidą „Atgal į vaikystės miestą” pradėję vesti Norkūnai iš jos siužetų gauna nemažai naudos ir sau.

Ievą sudomino laidos dalyvių pasakojimai, kaip pasiruošti pirmajam vaiko gimtadieniui, kaip iškelti krikštynas. Juk šios šventės šįmet laukia ir mažosios Adijos.

Kai susitikome, Ievai nepagailėjau komplimento: „Motinystė jus puošia: tapote žavesnė, jaunatviškesnė.”

Tvirtai sutuoktiniui į parankę įsikibusi I.Norkūnienė atrodė švytinti, tačiau šie žodžiai moterį nuoširdžiai prajuokino: „Šią naktį visai nemiegojau, bet tai paslepia grimas.”

Pora nesureikšmina nemigos naktų. Jei nepavyksta išsimiegoti vieną naktį, Adija jiems dažniausiai leidžia pailsėti kitą arba sykiu prigulti popiečio miego.

Šiuo atžvilgiu auginti kūdikį nėra beviltiška. Norkūnai pastebėjo, kad naktimis nemažai žmonių nesudeda bluosto – vienus gali kankinti neramios mintys dėl paskolos grąžinimo, kiti naktis leidžia ruošdamiesi egzaminui ar linksmindamiesi naktiniame klube.

Pirmagimės tėvai nejaučia miego stygiaus: „Susidaro įspūdis, kad intensyviai gyvenantys žmonės yra nuolat neišsimiegoję.”

Žvelgdami į dukrą Norkūnai kaskart pastebi vis daugiau ryškėjančių savo veido bruožų, mimikos, charakterio panašumų ir skirtumų.

Gimus dukteriai Ieva ir Adomas savo motinų paprašė prisiminti, kokie jie buvo vaikystėje. Abiem rūpėjo, ko galėtų tikėtis iš Adijos.

„Tėvams nekėliau isterijų, neturėjau didelių užgaidų. Buvau ramus ir geras vaikas”, – tokią vaikystės charakteristiką iš motinos išgirdo Adomas.

Ievos būdas – priešingybė sutuoktiniui.

„Vaikystėje buvau itin energinga. Mano mama, žiūrėdama į Adiją, tikina, kad esame panašios. Nors ji dar tik penkių mėnesių, mėgsta garsiai iš džiaugsmo spiegti.

Prisimenu save: buvau kelerių metų ir mane užplūsdavo tokie energijos antplūdžiai, kad mėgdavau perbėgti per visas namuose esančias sofas ir garsiai parėkauti”, – prisipažino I.Norkūnienė.

A.Norkūnas taip pat įžvelgia daugiau dukters būdo panašumų ne į jį, o į Ievą: „Adija visada besišypsanti, optimistė ir energinga.”

Tačiau gimdytojai pirmagimei davė vardą tėvo garbei. 

Ieva Adomą vadina Adučiu, o dukterį – Adute.

Vos gimusi duktė porai pasirodė esanti tikra tėvo kopija, todėl jai suteiktas pagal skambesį panašus vardas į Adomo.

Bet po kiek laiko Adijos išvaizdos bruožų paletėje atsirado ir panašumų į mamą. „Jos bruožai keičiasi, sunku nuspėti, į kurį mūsų užaugusi ji bus panaši”, – tikino A.Norkūnas.

Pirmus du mėnesius po dukters gimimo Norkūnai neįsileido lankytojų. Jie buvo nutarę, kad tas laikas – tik mamos, vaiko ir tėčio.

Tiktai prabėgus šiam laikui Adiją galėjo aplankyti giminaičiai, tėvų draugai.

„Nuo keturių mėnesių kūdikį leidome panešioti ir kitiems žmonėms. Net knygose rašoma, kad iki keturių mėnesių vaikui reikia tik tėvo ir mamos apsaugos.

Tik vėliau, kad neatsirastų didelis prisirišimas prie gimdytojų ir pasikeistų energetika, jį kartais gali pagloboti ir kiti artimieji”, – patarimais dalijosi I.Norkūnienė.

„Kai Ieva laukėsi, tikėjomės, kad auginti kūdikį nebus labai sunku. Gimus Adijai vis dar esame apimti euforijos. Ji pranoko mūsų lūkesčius – mums malonu ja rūpintis”, – įsitikino A.Norkūnas.

Sutuoktiniai, vedantys kartą per savaitę rodomą televizijos laidą, į filmavimus Kaune įrengtoje studijoje vyksta su Adija.

Keturios laidos nufilmuojamos per vieną dieną, tad į kelionę Norkūnai su naujagime išsiruošia kartą per mėnesį.

Studija įrengta šiltose ir jaukiose patalpose, tad mažylė, kol tėvai filmuojasi, snaudžia poilsio kambaryje, o kai reikia, mama ją pamaitina.

Prieš santuoką Ieva tikėjosi, kad po kiek laiko atsisakys darbų televizijoje ir mėgausis šeiminiu gyvenimu.

Anksčiau ji neslėpė – jei būtų galimybė nedirbti, mielai taptų namų šeimininke: galėtų namuose dviese su vyru sėdėti, vienas į kitą žiūrėti ir valgį ruošti.

Šios moters mintys virto tikrove. Jiems panašiai ir klostosi: Adomas vienoje sostinės šokių studijoje vakarais moko suaugusiuosius šokti, o dieną žmonai padeda prižiūrėti kūdikį, rūpinasi buitimi.

„Man visa tai patinka. O išsiruošimas į filmavimą – tik prasiblaškymas. Ta pačia proga aplankome ir savo draugus Kaune”, – džiaugėsi I.Norkūnienė, galinti suderinti motinystės atostogas su laidos vedėjos darbu.

Moteriai pravertė ankstesnė patirtis

Iš savo patirties I.Norkūnienė žino, kad jei šeimoje ilgai neatsiranda vaikų, santykiai neperkopia į kitą etapą. Tai ji patyrė pirmoje savo šeimoje.

Pirmasis Ievos sutuoktinis buvo bendraamžis aktorius Donatas Šimukauskas. Jų santuoka truko beveik devynerius metus. Pora vaikų nesusilaukė, o po skyrybų abu pasijuto laimingesni.

Ir Ieva, ir Donatas, antrąkart sukūrę šeimą, augina po atžalą.

„Kas išgyventa, lieka žmogaus dvasioje. Viskas, kas buvo, į naudą”, – apie buvusią santuoką pagarbiai atsiliepė I.Norkūnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.