Šuo - galingųjų įvaizdžio dalis ar tikra meilė?

Sakoma, kad šuo – geriausias žmogaus draugas. Matyt, todėl aplinkiniais žmonėmis pasikliauti ne visada galintys pasaulio galingieji nesiskiria su savo augintiniais ne tik laisvalaikiu, bet ir per oficialius priėmimus.

V. Adamkaus Sargis nesutarė su kaimynystėje gyvenusio A.Brazausko taksu Čikiu.
V. Adamkaus Sargis nesutarė su kaimynystėje gyvenusio A.Brazausko taksu Čikiu.
Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

Feb 10, 2013, 4:47 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 5:50 AM

Praėjusią savaitę savo mylimą šunelį Barney palaidojęs kadenciją baigęs Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas George’as W.Bushas bene labiausiai demonstruodavo savo prieraišumą keturkojui.

Jis kiekviena proga pozuodavo su savo juodu škotų terjeru. Barney net buvo suteikta Busho pavardė. To įrodymas – specialūs Barney dokumentai.

Pirmuoju JAV šunimi vadintas Barney, kuriam buvo 12 su puse metų, praėjusią savaitę nugaišo nuo limfmazgių ligos.

Po savo keturkojo netekties socialiniame tinkle „Facebook” G.W.Bushas rašė: „Barney saugojo pietinį Baltųjų rūmų įėjimą taip, lyg būtų buvęs slaptųjų tarnybų agentas.

Barney sveikino karalienes, valstybių vadovus ir ministrus pirmininkus. Jis visada buvo mandagus ir niekada nešokdavo jiems ant kelių. Barney buvo šalia manęs visus 8 metus, praleistus Baltuosiuose rūmuose.

Jis nediskutavo apie politiką ir buvo ištikimas draugas. Mano žmona Laura ir aš ilgėsimės savo bičiulio.”

Baltuosiuose rūmuose Barney gyveno 2001–2009 metais. Prezidento numylėtinis turėjo netgi savo skyrelį Baltųjų rūmų interneto puslapyje.

O per vienas Kalėdas prezidento kanceliarija paviešino daug kalbų sukėlusią vaizdajuostę, kurioje užfiksuotas gyvenimas Baltuosiuose rūmuose iš šuns perspektyvos.

Visi XX amžiaus JAV prezidentai, išskyrus Woodrow Wilsoną, Baltuosiuose rūmuose laikė po vieną ar net kelis šunis. O prezidentui Harry Trumanui priskiriama citata: „Jei nori turėti Vašingtone draugą, įsigyk šunį.”

Savo ištikimais draugais šunis laikė ir Lietuvos prezidentai šviesaus atminimo Algirdas Brazauskas ir kadenciją baigęs Valdas Adamkus.

Vokiečių aviganis Sargis, kuriam dabar vienuolika metų, Prezidentūroje išbuvo dvi kadencijas.

V.Adamkus pats dresavo savo neklusnų šunį, bet vis tiek nepavyko išvengti su Sargiu susijusių skandalų.

Kai šalia V.Adamkaus rezidencijos Turniškėse buvo nukirstos dvi pušys, pasiteisinimas buvo vienas – taip padaryti teko todėl, kad medžiai nudžiūvo Sargiui nuolat ant jų šlapinantis.

Laimė, ne viename svarbiame renginyje dalyvavęs Sargis viešosiose vietose elgėsi pavyzdingai.

Kai 2001-aisiais vos penkių mėnesių aviganis dalyvavo atidarant Lietuvos gyvūnų globos draugijos centrinę būstinę Kaune, visi džiaugėsi nepriekaištingu Sargio elgesiu.

Svarbiausias šalies šuo per pirmąjį vizitą į Kauną paliko savo letenos atspaudą būstinės svečių knygoje, palakė vandens iš jam skirto vardinio dubenėlio, abejingai nužvelgė dubenį su šunų ėdalu ir ėmė domėtis iškilmių dalyviams skirtu vaišių stalu.

Tačiau ne sykį V.Adamkaus pusryčius nučiupęs Sargis atidarymo metu neprarado orumo ir nuo stalo nieko nenugvelbė. Apuostęs visus patalpos kampus jų nepaženklino.

Sargis nesutarė su kaimynystėje gyvenusiu A.Brazausko taksu Čikiu.

Šviesaus atminimo prezidento prieraišumas prie šunelio buvo akivaizdus. Vieno gimtadienio proga A.Brazauskas gavo originalią dovaną – bronzinę Čikio skulptūrėlę.

Meilė gyvūnams ar noras įtikti rinkėjams politikus verčia šypsotis, jei keturkojai net užima jų patogias kėdes.

Kai prieš porą metų ant ministro pirmininko kėdės įsitaisė žygio prie Juodosios jūros įžymybe tapęs šuo Alšis, tuometis premjeras Andrius Kubilius tik šypsojosi.

Politikas meiliai glostė sausainiais vaišinamą šunį ir noriai su juo pozavo fotografams.

Pozuoti su gyvūnais mėgsta ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Jis šiuo metu augina tris šunis.

Japonų Akitos veislės Jumė – naujausias Rusijos prezidento augintimis. Jį padovanojo Akitos prefektūros gubernatorius už Rusijos pagalbą nuo stipraus žemės drebėjimo ir cunamio praėjusių metų kovą nukentėjusiam Japonijos šiaurės rytų regionui.

V.Putinas dar augina labradorą Konį ir bulgarų aviganį Bafį, kurį jam padovanojo Bulgarijos ministras pirmininkas Boiko Borisovas, kai V.Putinas 2010 metais lankėsi šioje šalyje.

Politikams dovanojami keturkojai gali ne tik pagerinti tarpvalstybinius santykius, bet ir juos pabloginti, tad rinkdamiesi šunis politikai itin atsargūs.

Kai dabartinis JAV prezidentas Barackas Obama po laimėtų pirmųjų prezidento rinkimų ieškojo keturkojo savo dukterims, jo darbuotojai atsisakė Havanos bišonų veislės šunelio.

Šios veislės nedideli žavūs šuneliai priskiriami prie mažiausiai sukeliančių alergiją. Šunų ekspertai jį ir siūlė Obamos šeimai, kurių vyresnioji duktė Malia yra alergiška šunims.

Vis dėlto Obamos pasirinko portugalų vandens šunį Bo.

Šunims neabejinga ir britų karalienė Elizabeth II. Kai rugsėjo mėnesį nugaišo jos brangintas Monty, karalienė neslėpė savo liūdesio.

Monty, kuris nugaišo būdamas 13 metų, praėjusią vasarą kartu su kitais karalienės šunimis suvaidino Londono olimpiados atidarymui skirtame etiude Džeimso Bondo tema.

Dabar karalienė džiaugiasi dviejų šunų – Candy ir Vulcano draugija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.