Kodėl žinomi žmonės užsikrečia noru bėgioti?

Jie mėgaujasi laisvės pojūčiu ir nelengvai įveiktais ištvermės išbandymais. Štai kodėl maratonuose dalyvauja tituluota gražuolė Rūta Gajauskaitė (24 m.) ir inžinierė, lektorė Viktorija Česonytė (36 m.), verslininkai Ignas Staškevičius (43 m.) ir Marius Jovaiša (40 m.), rašo „Lietuvos rytas”.

Tituluotai gražuolei Rūtai Gajauskaitei malonu ne tik bėgti, bet ir pajusti varžybų skonį.
Tituluotai gražuolei Rūtai Gajauskaitei malonu ne tik bėgti, bet ir pajusti varžybų skonį.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 14, 2013, 6:55 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:15 PM

Bendrovės „Panikos zona” bendraturtė V.Česonytė sportuoja nuo vaikystės, buvo Lietuvos plaukimo jaunių čempionė. Dabar važinėja motociklu, o bėgimas – tarsi lėtesnė motociklizmo atmaina.

Viktorija išbandė įvairias sporto rūšis patalpose. Daugelis jų yra orientuotos į procesą, gerą savijautą. Pavyzdžiui, jei žmogus užsiima joga, jis koncentruojasi tik į save, o bėgimas – nuoseklus darbas norint pasiekti tikslą.

„Bėgu ne dėl bėgimo, bėgu į tikslą. Man patinka besikeičiantys vaizdai, mėgaujuosi orais. Bėgimas susijęs su išorinėmis perspektyvomis, su matymu toliau ir plačiau”, – teigė pašnekovė.

Anksčiau bėgioti ji nemėgo. Po avarijos prieš keletą metų, kai patyrė 20 lūžių, kai mokėsi vėl vaikščioti, pažadėjo sau, kad bėgios, todėl dabar mėgsta sakyti: „Gydytojai prognozavo, kad nevaikščiosiu, ir jie buvo teisūs – dabar ne vaikštau, o bėgioju.”

Dėl traumų, tingėjimo, patogios sofos ir sočių vakarienių daugelis linkę sau nuolaidžiauti ir mėgautis tuo, kas lengviau. Viktorija tokią komforto būseną vadina vegetavimu.

Tik išmokęs valdyti savo kūną ir būsenas žmogus gali pradėti tai daryti ir savo aplinkoje, versle.

Tenka išgirsti, kad žmonės kovoja su savimi bėgdami maratoną. O nubėgę tvirtina, kad buvo smagu nugalėti save.

„Nėra reikalo su savimi kovoti, aš save myliu. Bėgimas yra nuoseklus ir sistemingas darbas, o ne kovos laukas”, – mano maratonų mėgėja.

Ji bėgioja kartu su gyvenimo draugu ir verslo partneriu, todėl kiekvienas bėgimas tampa tarsi verslo sesija. Tada ir įsikrauna, ir kartu pravėdina galvą. Jie bėga ir bendrauja, bėga ir gyvena.

Maratonas yra niekis, palyginti su mintimis ir atradimais, kurie ateina į galvą likus kokiems dešimčiai kilometrų iki finišo – esu patyrusi įvairių nušvitimų.

Man maratonas – kaip mažo projekto valdymas, kuris irgi turi savo laiko apribojimus ir finišo tiesiąją”, – kalbėjo iššūkius mėgstanti moteris.

Verslininkui, fotografui, Tūkstantmečio ąžuolyno steigėjui M.Jovaišai maratono bėgimas – paprasčiausias būdas įdomiai sportuoti.

„Tai atpalaiduoja, pasineri į ritmą, išsivalo galva, prieš akis keičiasi vaizdai – nėra nuobodu, pavyzdžiui, kaip plaukioti baseine. Be to, bėgioti gali ir žiemą, tik, žinoma, reikia šilčiau apsirengti ir tinkamai apsiauti”, – apie savo pomėgį aiškino vyras.

Kodėl jis dalyvauja maratonuose? Galima valgyti namie, bet kartais norisi restorane pavakarieniauti. Maratonas – graži šventė. Be to, žmogus gali įvertinti save.

Kai pabosta kasdien bėgioti, Marius susigalvoja užduotį, pavyzdžiui, pasirengti kokiam nors maratonui.

Dabar verslininkas dalyvauja ir triatlonuose, kur reikia ne tik bėgti, bet ir plaukti bei minti dviratį. Neseniai Trakuose pirmąjį savo triatloną jis įveikė per 2 valandas ir 44 minutes.

Lietuvis bėgo maratoną ir Majamyje, ir Kuboje. Smagu – palaiko minios aistruolių, groja muzika.

„Pradėjęs bėgioti pasijutau geriau. O bėgant ilgas distancijas žavi apimantis laisvės pojūtis.

Pradėjęs sunkiai įveikdavau šešis septynis kilometrus, o po pusmečio dešimt atrodė lyg geras apšilimas. Bėgti mėgsta ir mano duktė – mudu kartu įveikėme mažąjį maratoną Vilniuje”, – pasakojo M.Jovaiša.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto magistro studijų studentė, Kauno Pažaislio vienuolyno svetingumo komplekso „Monte Pacis” koordinatorė R.Gajauskaitė bėgioja todėl, kad jai nepatinka sporto salėje kilnoti svarmenis.

Bėgimas jai – lyg ugnis. Rūta dievina gamtą, tad bėgioja palei Nemuną, miške, parke. Bėgiodama nesiklauso muzikos, mėgaujasi miško garsais.

Rūta ilgai buvo pasinėrusi į dailųjį čiuožimą – yra šios sporto šakos Lietuvos čempionė. Baigusi karjerą ant ledo negalėjo gyventi be sporto.

„Jei bent dieną neužsiimu fizine veikla, jaučiuosi lyg būčiau vandens negėrusi. Jeigu tenka iš darbo grįžti vėlai, bent jau lanką pasuku ar per šokdynę pašokinėju.

Po treniruotės visada jaučiuosi puikiai, įgavusi papildomai naujų jėgų. O maratono metu dar prisideda ir malonus varžybų jaudulys”, – kalbėjo pašnekovė.

Ji mielai dalyvauja maratonuose, nes malonu ir vėl pajusti varžybų skonį. Yra iš tų, kurie stengiasi patirti kuo daugiau iššūkių. Kada, jei ne dabar? Todėl mergina dalyvauja ir grožio konkursuose – „Mis Lietuva 2007” pateko į finalą, „Mis laikinoji sostinė 2010” pelnė „Mis foto” titulą, tais pačiais metais Turkijoje, konkurse „Mis Civilization of the World” – pirmosios vicemis ir „Mis Body” titulus.

Visas savo drauges Rūta skatina ir vis kalbina bėgioti, tik pataria nepersistengti.

Bendrovės NDX valdybos pirmininkas I.Staškevičius tikina, kad bėgioti maratonus paprasta.

Jam nuo mažens patiko krosai ir kitos ištvermės rungtys. Svajojo kada nors nubėgti maratoną. Pamėginęs suprato, kad tai taps jo laisvalaikio pomėgiu.

Pirmąkart bėgti maratoną Ignas sumanė švęsdamas trisdešimtmetį. Prisidėjo ir draugas. Dviese buvo smagiau ir treniruotis, ir džiaugtis įveikus ilgą distanciją.

Pats įsimintiniausias jam – 2008-ųjų maratonas Šiaurės ašigalyje, klampojant per sniegą Arkties ledu.

„Galima bėgioti ir vienam, tačiau smagiau per maratonus – pasineri į bendraminčių minią.

Pabėgiojęs jaučiuosi kiek pavargęs, tačiau neišsekęs. Atsikvėpus užplūsta žvalumo banga, visą dieną lydi gera nuotaika.

Lėtas ilgas bėgimas stiprina širdį, padeda reguliuoti svorį, mažina riziką susirgti. Bet nuolat bėgioti patarčiau tik pabandžius ir įsitikinus, kad tai malonu. Jei bėgimas nedžiugina, geriau rinktis kitokį būdą judėti”, – kalbėjo verslininkas.

Parengė Daiva Kaikarytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.