I.Stasiulevičiūtė ir G.Valaitytė sukūrė „strazdanotą“ košę

Ieva Stasiulevičiūtė (24 m.) ir Gintarė Valaitytė (29 m.) – duetas ne vien scenoje, bet ir virtuvėje. Dainininkes suvedė panašus skonis. „Aš pamėgau ruošti valgį labai seniai, Ieva – taip pat. Nesame tos merginos, kurios nemoka net kiaušinio išsivirti“, – tikino G.Valaitytė, rašo dienraščio „Lietuvos rytas“ priedas „Gyvenimo būdas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

Oct 26, 2013, 11:56 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:03 PM

Vienoje kulinarijos laidoje pasirodžiusios popgrupės „ŠarkA“ narės I.Stasiulevičiūtė ir G.Valaitytė ruošė otų maltinukus su bulvių koše, šafrano padažu ir vėžių uodegėlėmis.

Komisijos narė Kristina Brazauskienė buvo sužavėta dainininkių patiekalo skonio. Viešbučio bendraturtė ketino tokių maltinukų paruošti anūkams. Vis dėlto K.Brazauskienė į savo komandą „šarkų“ nepasirinko.

„Ruošėme tai, ką valgome namuose, ką labiausiai mėgstame. Todėl pasirinkome bulvių košę. Norėjome ją paįvairinti – padarėme „strazdanotą“: košę pabarstėme kapotais šviežiais laiškiniais česnakais.

Labiau mėgstame mėsą, bet baiminomės, kad pristigs laiko jai paruošti. Nervinomės – jeigu ji neiškeps arba perkeps. Todėl nutarėme patiekti žuvį, kurią taip pat mėgstame.

Teisėjams patiko otų maltinukai, tačiau davė pastabą, kad trūko skonio. Mūsų klaida – įbėrėme per mažai druskos“, – prisipažino Gintarė.

Atlikėjos virtuvėje iš anksto buvo suderinusios savo veiksmus: Ieva ruošė otus, Gintarė skuto bulves.

Tolesni jų veiksmai taip pat buvo labai suderinti.

Darnos įspūdį jiedvi dar labiau sustiprino sakydamos, jog dažnai ruošia valgį kartu, todėl viena kitą virtuvėje puikiai jaučia, žino, kur ir kada gali pagelbėti.

„Esame lyg „du viename“, – prasitarė I.Stasiulevičiūtė. Jai pritarė G.Valaitytė: „Dviese ruošti patiekalą ir kartu valgyti netgi pigiau.“

„Argi kartu gyvenate, kad dažnai dviese ruošiate valgį?“ – po laidos pasiteiravau virtuvės dueto.

„Gyvename atskirai, bet daug laiko praleidžiame kartu. Dažnai viena pas kitą svečiuojamės. Kai vyko pasiruošimas kulinarijos laidai, kartu ir gyvenome.

Stengėmės kuo geriau pasirodyti, nes laidoje dalyvavo daug profesionalių virėjų, virtuvės vadovų. Mums tai buvo didelis iššūkis.

Viena pas kitą nakvoti liekame ir tuomet, kai reikia rengtis koncertams. Tada kartu ir vakarieniaujame“, – pasakojo G.Valaitytė.

Draugių mėgstamiausias patiekalas – keptos ančių krūtinėlės. Šį skanėstą atlikėjos ruošia, kai turi daugiau laisvo laiko.

Dainininkės ančių krūtinėles kepa orkaitėje, po to jas apibarsto gruzdinto vytinto kumpio arba rūkytos šoninės gabalėliais ir patiekia su trintomis šviežiomis braškėmis.

Atlikėjos dažnai vartoja ekologišką mėsą ir paukštieną, kurią joms parūpina kaime gyvenantys giminaičiai, pažįstami.

Vasarą Ievai seneliai iš kaimo atveža daug savų pomidorų. O Gintarė iš savo gimtinės Mažeikių atsiveža tėvų išaugintų kopūstų, morkų, cukinijų, baklažanų.

Draugės dalijasi daržo gėrybėmis. Ievos močiutė ne tik anūkei, bet ir Gintarei paruošė dovaną žiemai – džiovintų mėtų.

Gurmaniškais patiekalais save lepinančios ir ne vienoje kulinarijos laidoje sugebėjimus rodančios dainininkės svajoja apie nuosavą restoraną.

„Vaišiname savo patiekalais ir draugus. Mudvi ruošiame, o visi sėdi prie stalo, ragauja. Mums tai teikia didelį malonumą. Be to, smagu, jog kulinarijos laidų kūrėjai kviečia mus abi. Žino, jog esame neišskiriamos“, – tikino G.Valaitytė.

I.Stasiulevičiūtė ir G.Valaitytė nėra krimtusios kulinarijos mokslų. Gintarė – choreografė, Ieva – psichologė, turizmo ir sporto vadybininkė.

Tačiau I.Stasiulevičiūtė turėjo galimybę pasisemti virtuvės paslapčių iš buvusio artimo draugo, šviesaus atminimo aktoriaus Vytauto Šapranausko, kuris namuose mėgo ruošti gurmaniškus valgius.

„Gaila, kad neturime kulinarijos mokslus patvirtinančių diplomų“, – šmaikštavo G.Valaitytė.

Tačiau stebint laidas akivaizdu, jog abi dainininkės turi kulinarijos gyslelę. Atlikėjos neslėpė – joms patinka gardus, kokybiškas maistas.

„Norint skaniai pavalgyti, reikia mokėti tokį valgį ruošti“, – neabejojo G.Valaitytė.

Gintarė patikino, kad būtų gerai joms vienai nuo kitos pailsėti, nes pastaruoju metu jas įsuko daug bendros veiklos: Šachmatinis choras, „šarkų“ sugrįžimas į sceną, kulinarinis projektas.

„Su Ieva esame artimos. Jaučiamės kaip sielos seserys. Viena kitą pamokome, pabarame. Mokame viena kitą išklausyti, padiskutuoti.

Bet, aišku, pirmiausia – pagarba. Tikriausiai taip veikia chemija – mūsų biolaukai sutampa, sugebame viena kitą išgirsti“, – sakė Gintarė.

Ančių krūtinėlės su trintomis braškėmis

Patiekalui reikės:

Dviejų ančių krūtinėlių

Marinatui:

arbatinio šaukštelio šviežio kapoto imbiero

šaukšto medaus

pusės citrinos sulčių

žiupsnelio aitriųjų paprikų miltelių

Bulvių košei:

penkių bulvių

žiupsnelio maltų pankolių

šaukšto sviesto

šaukšto aliejaus

druskos pagal skonį

Padažui:

400 g šviežių braškių

4 šaukštų cukraus

3 šaukštų brendžio

100 g rūkytos šoninės

Ančių krūtinėles įtrinkite marinatu, palaikykite apie valandą. Iki 180 laipsnių įkaitinkite orkaitę ir kepkite ančių krūtinėles tol, kol vidus bus šviesiai rožinis. Svarbu neperkepti!

Užkaiskite bulves. Joms išvirus sudėkite reikiamus produktus ir išsukite iki vientisos masės. Sutrinkite braškes šakute, kad liktų uogų gabalėlių. Berkite cukraus, įpilkite brendžio ir išmaišykite.

Šoninę gruzdinkite 30 min. 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Sutrupinkite iki mažų kvadratėlių ir berkite ant patiekalo.

Otų maltinukai su bulvių koše

Patiekalui reikės:

500 g otų filė

2 kiaušinių

džiūvėsėlių

aliejaus

5 bulvių

ryšulėlio česnakų laiškų

šaukšto sviesto

svogūnų

šafrano

35 proc. riebumo grietinėlės

50 ml baltojo sauso vyno

vėžių

druskos

pipirų

Išvirkite vėžius. Sultinį panaudokite padažui.

Paruoškite bulvių košę: išvirus bulvėms įpilkite šiek tiek grietinėlės, dėkite sviesto ir trinkite. Įmaišykite kapotų laiškinių česnakų, pagal skonį įberkite druskos.

Kubeliais supjaustykite otų filė, įmuškite kiaušinius ir formuokite kukuliukus. Juos apvoliokite džiūvėsėliuose ir virkite aliejuje apie 2–3 minutes.

Paruoškite padažą: pakepinkite svogūnus, įpilkite vėžių sultinio, vyno ir viską pakaitinkite, kol vynas nugaruos. Po truputį pilkite grietinėlę ir įberkite šafrano pagal skonį. Galite pabarstyti šviežiai maltais pipirais.

Patiekalą patiekite su vėžių uodegėlėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.