Latvių režisierius M.Martinsonas: „Sūnaus gimtadienis nuo šiol man primins Rygos tragediją“

Lietuviams puikiai pažįstamam latvių režisieriui Mariui Martinsonui teko iš arčiau pažvelgti į Rygoje vykstančią tragediją. Vos prieš dvi dienas iš Vilniaus grįžęs menininkas lemtingą vakarą su šeima vienoje iš Rygos kavinių šventė sūnaus Lorenso gimtadienį – berniukui lapkričio 21 dieną suėjo 10 metų. Grįždami namo jie negalėjo patikėti – gatvėje šalia namų ėmė dūgzti policijos, vėliau – greitosios ir priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos automobiliai.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Nov 22, 2013, 7:06 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:12 AM

Praėjus parai nuo griūties aukų skaičius pasiekė 51.

„Parduotuvė, kur įvyko tragedija – visai šalia mūsų namų, todėl pamatę tiek mašinų negalėjome suprasti, kas vyksta. Grįžę namo įsijungėme televizorių – žinia sukrėtė“, portalui lrytas.lt kalbėjo M.Martinsonas.

Pasak jo, visą naktį buvo girdėti, kaip pirmyn atgal važinėja automobiliai, kaukia sirenos. Tik apie 3 val. nakties viskas aprimo – pirma banga buvo atslūgusi, nuo to laiko į ligoninę nebebuvo vežami žmonės.

Iš pradžių buvo kalbama apie pavienes aukas, tačiau vėliau skaičius tik augo. Apie žuvusius žmones nuolat pranešdavo ir Latvijos televizijos. M.Martinsonas stengėsi, kad viešai prieinama informacija neigiamai nepaveiktų jo mažamečio sūnaus, tačiau jau ryte žiūrėdamas animacinį filmuką jis ekrane pamatė bėgančią eilutę, kurioje vis buvo atnaujinama informacija apie aukų skaičių – tuomet jis siekė 18. Situacija sugriuvusioje parduotuvėje jau kitą rytą buvo aptarinėjama ir mokykloje.

„Toks košmaras, koks ten buvo... tokį retai išvysi ir filmuose. Latvija nėra tas kraštas, kur vyksta žemės drebėjimai, kur siaučia uraganai, todėl iki šiol sunku patikėti, kas įvyko. Dar nesu girdėjęs apie tokį atvejį, kad parduotuvėje, į kurią žmonės ateina apsipirkti, įvyktų tokia nelaimė“, – sakė režisierius.

Pasak jo, vien dėl šio fakto žinia apie sugriuvusią ir pusšimtį žmonių pražudžiusią Rygos „Maxima“ parduotuvę tapo labiausiai visame pasaulyje aptarinėjama dienos naujiena. Dėl šios tragedijos Rygoje atkeliama daug savaitgalį turėjusių įvykti renginių, paskelbtas gedulas. „Mes taip pat buvome numatę vaiko gimtadienį švęsti rytoj su draugais, tačiau atkėlėme.

Negali likti abejingas, kai aplink dedasi tokie baisūs ir sukrečiantys dalykai“, – kalbėjo latvis.

Jį labiausiai baugina tai, kad kol kas dar niekas tiksliai negali pasakyti bus daugiau aukų ar ne.

Paklaustas, ar pats su šeima lankydavosi šioje „Maxima“ parduotuvėje, M.Martinsonas patikino ten buvęs vos kelis kartus. „Mums tiesiog buvo patogesnis susisiekimas su kitu prekybos centru. Ačiū Dievui, nežuvo ir nenukentėjo niekas iš mano artimųjų“, – atsiduso režisierius.

M.Martinsonas jau spėjo sulaukti ir ne vieno skambučio iš Lietuvos – situacija Latvijoje domisi ir bičiuliai, ir kolegos. „Aš tai pat pasidomiu, ką rašo Lietuvos žiniasklaida. Nenuostabu, kad tragedija palietė tiek daug žmonių. Tai neeilinis įvykis, kurį net sunku suvokti protu“, – mintimis dalinosi jis.

Ir nors asmeniškai jų šeimai nieko nenutiko, M.Martinsonas sako šią datą prisimins ilgai: „Manau, mano sūnus irgi. Ji man visuomet asocijuosis su sūnaus gimtadieniu. O gimtadienis – su tragedija.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.