Maskvoje gyvenantiems M.Drobiazko ir P.Vanagui Lietuvą primena lietuviški produktai

Jau dvylika metų ledo šokių pora Margarita Drobiazko (41 m.) ir Povilas Vanagas (43 m.) namais vadina Maskvą. Pasisvečiuoti Lietuvoje čiuožėjams pavyksta ne itin dažnai. Povilo gimtinę sutuoktiniams nuolat primena tik šaldytuve sukrauti lietuviški produktai ir atsivežta juoda duona.

Daugiau nuotraukų (1)

Beatričė Jurevičiūtė

Dec 8, 2013, 5:26 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:24 PM

Lietuvą Povilas vadina tėviške, Maskvą – namais. Rusijos sostinės pakraštyje stovi jo ir Margaritos namas. Jame – ne tik miegamojo lova, pietų stalas, bet ir augintiniai. Čia pora praleidžia daugiausia laiko, mini gimtadienius, vakarieniauja su bičiuliais, sutinka didžiąsias metų šventes. Tiesa, katalikiškas Kalėdas Margarita ir Povilas jau dvyliktus metus sutiks Lietuvoje. Didžiuosiuose šalies miestuose surengs įspūdingus ledo šou „Liepsnojantis Kalėdų ledas“. Kartu su jais ant ledo suksis ir kiti garsūs Lietuvos bei pasaulio čiuožėjai.

Tačiau viešėdami Lietuvoje Margarita ir Povilas švenčių pajusti nespėja. Kūčių vakarą repetuoja, todėl prie šventinio stalo pas Kaune gyvenančią Povilo motiną dailiojo čiuožimo trenerę Liliją Vanagienę (64 m.) susirenka vėlai, rašo dienraštis „Lietuvos rytas".

„Ledo šou – nedidelė auka, kurią atiduodame žmonėms. Norime, kad kalėdiniu laikotarpiu jie pamatytų išties gražų reginį“, – kalbėjo P.Vanagas. Maskvoje minėdami stačiatikių Kalėdas čiuožėjai iš pat ankstyvo ryto virtuvėje irgi netriūsia ir tradicinių patiekalų neruošia. Nueina į mišias ir, jeigu lieka laiko ir jėgų, tik tada stalą nukrauna pačių ruoštais valgiais.

„Tokia mūsų profesija – kai kiti ilsisi ir švenčia, mes dirbame, o pasirodymai Rusijoje vyksta daugelyje miestų“, – patikino Povilas.

Ar lieka laiko poilsiui? Laisvalaikio pertekliumi pora nesigiria. Nors kas kelias savaites jų namus išpuoselėja ateinanti tvarkytoja, kasdienius darbus atlieka Povilas.

„Man juk reikia ir masažą pasidaryti, ir pas kosmetologę nubėgti“, – nusijuokė Margarita.

Bet turėdama laisvų dienų M.Drobiazko mieliau laiką leidžia namuose – žiūri televizijos laidas arba įtraukia kelis kaljano dūmus.

Nemažai laiko atima sergančios motinos priežiūra, todėl atsitraukusi nuo darbų Margarita skuba į savo tėvų namus, rašo dienraštis „Lietuvos rytas".

Povilas geriausiai atsipalaiduoja kapstydamasis savo sode. Pastaruosius trejus metus tuo užsiima aktyviai. Pomėgį puoselėti sodo augaliją vyras perėmė iš uošvio.

Dešimt metų gyvendamas su Margaritos tėvais Povilas nemažai padėdavo jiems ir buityje, ir darže. Įsikėlęs į nuosavus namus įgytos patirties nepamiršo. Tai vyrui tapo malonia laisvalaikio veikla.

„Galiu visą dieną praleisti gražindamas sodą. Man labai patinka gėlės.

Esame išsikasę didelį tvenkinį, o iš likusių žemių padarę kalnagūbrius, pasodinome daug alpinių gėlių. Gražu, bet reikia prižiūrėti.

Nors pavargstu, lauko darbai man suteikia džiaugsmo. Galiu net pasigirti šiemet mūsų sode sunokusiais abrikosais.

Darže auga ir gražgarstės“, – šypsojosi profesionalus čiuožėjas.

Pusryčius namuose dažniausiai ruošia Margarita, mat ji prabunda pirmoji. Daug maisto produktų šeima įsigyja turguose iš ūkininkų.

„Kai kurie valgiai net geresni už lietuviškus.

Atvykę draugai giria ir klausia, kur pirkome“, – patikino Povilas.

Margarita jį čia pat pertraukė: „Povilai, ką čia kalbi, Lietuvoje maistas geresnis.“ Moteris labai mėgsta lietuvišką sūrį, grietinę, jogurtą, o jų Maskvoje rasti nesunku.

Iš Lietuvos pora būtinai parsiveža juodos duonos.

Liekna ir jaunatviškai atrodanti čiuožėja dietų nesilaiko, valgo, kiek nori – fizinis krūvis sudegina visus nereikalingus kilogramus. Tiesa, Margaritai mėsos gali nebūti. Ją moteris valgo retai.

Ekologiško maisto vajus Rusijos nepasiekė, todėl M.Drobiazko užsiminė, kad, norėdama rasti bioproduktų parduotuvių, turėtų pervažiuoti visą Maskvą.

„Jeigu būtų galimybė, pirkčiau tik ekologiškas prekes. Gerai, kad Lietuvoje populiaru ruošti valgius iš natūralių produktų. Vadovaujuosi posakiu – „kaip valgai, taip ir atrodai“. Reikia maitintis sveikai“, – įsitikinusi Margarita.

M.Drobiazko vyro gimtinėje žavisi ne tik lietuviška virtuve. Čiuožėja gėrisi Vilniaus senamiesčiu – sostinės architektūra jai primena senosios Europos miestus.

Viešėdama Lietuvoje Margarita neaplenkia ir avalynės parduotuvių. Čia apstu jos mėgstamo stiliaus batų. Kitaip nei maskvietės, čiuožėja neavi lakuotos, auksinėmis detalėmis ir blizgučiais puoštos avalynės.

„Vilnius rusams patinka – Maskvoje nėra daug jaukių vietų, kuriose galėtum pasivaikščioti, nemažai likę sovietmetį menančių simbolių. Tokie vaizdai džiugesio nesuteikia. Vilnius – europietiškas miestas. Užsukame ir į Druskininkus atsipalaiduoti, mus ten sutinka labai šiltai“, – gražių žodžių Lietuvai negailėjo Margarita.

Atostogauti pora vyksta trimis kryptimis. Renkasi Lietuvą, Egiptą ir Turkiją.  Poilsis pastarojoje šalyje jiems priimtiniausias – skrydis ilgai netrunka, o klimatas ir viešbučiai niekada nenuvilia. Garsūs čiuožėjai nekreipia dėmesio į tai, kad Turkijos kurortai nepatenka į elitinių poilsio vietų sąrašą.

„Man nieko nėra smagiau, kaip išsinuomoti motociklą ir aplėkti Turkijos apylinkes, pamatyti ne tik turistų lankomas vietas, bet ir susipažinti su vietos gyventojais, kultūra“, – pasakojo P.Vanagas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.