Italijoje „Mis elegancija 2013“ S.Bružaitė išsiugdė kantrybę

Vilniaus universiteto teisės studijų ketvirtakursė Sicilijoje vieši pagal Tarptautinę studentų mainų programą. Anglų ir italų kalbomis tituluota gražuolė tęsia studijas ant Viduržemio jūros kranto esančio Palermo universitete (Universita degli studi di Palermo).

Daugiau nuotraukų (1)

Beatričė Jurevičiūtė

Jan 8, 2014, 6:30 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:18 PM

Vilniaus universiteto teisės studijų ketvirtakursė Sicilijoje vieši pagal Tarptautinę studentų mainų programą. Anglų ir italų kalbomis tituluota gražuolė tęsia studijas ant Viduržemio jūros kranto esančio Palermo universitete (Universita degli studi di Palermo).

Mergina jau prieš kelionę mokėsi italų kalbos, todėl tai buvo puiki proga ne tik pakeliauti po dar nematytas vietas, bet ir patobulinti užsienio kalbos įgūdžius.

„Kiekvienas studentas turėtų pasinaudoti proga išvykti mokytis svetur. Ir ne tik todėl, kad susipažintų su kitų šalių mokymosi sistema, bet ir dėl socialinių įgūdžių“, – įsitikinusi Solveta.

Gražuolės sprendimui vykti į Italiją pritarė ir jos mama žinoma pedagogė Eirida Daukšienė.

Sesija, priešingai negu Lietuvoje, trunka du mėnesius – sausį ir vasarį. Prieš atvykdama į Palermo miestą rugsėjo pabaigoje Solveta laiką leido Vidurio Italijos Perudžos mieste. Ten lietuvė lankė italų kalbos kursus.

Priprasti svečioje labai svetingoje šalyje Solvetai buvo lengva. Ir ne tik todėl, kad vis sutikdavo kraštiečių.

„Buvimu Sicilijoje mėgaujuosi kiekvieną dieną. Tai vienas nuostabiausių studentiško gyvenimo tarpsnių. Gera mano bičiulė pasakė, kad tam, kuris sugalvojo studentų mainų programą, reikia užkabinti medalį“, – džiaugėsi S.Bružaitė.

Palerme lietuvė įsikūrė su trimis italėmis – norėjo kuo daugiau bendrauti su tos šalies gyventojais ir pažinti jų kultūrą.

Solveta prisipažino – mokytis Italijoje yra kur kas lengviau negu Lietuvoje. Dauguma dėstytojų į užsieniečius studentus žiūri atlaidžiau.

„Paskaitos vyksta ne kasdien, o ir jas lankyti nėra privaloma. Tik egzaminų sesija vyksta ilgiau nei Lietuvoje – du mėnesius. Mokomės labiau savarankiškai. Su dėstytojais konsultuojamės ir bendraujame virtualiai – elektroniniais laiškais. Patogu – gali pats planuoti dieną, kada mokytis, kada pramogauti. Žinoma, kai orai puikūs, sunku prisiversti dirbti“, – mirktelėjo Solveta.

Tiesa, nereikia manyti, kad knygos ir užrašai lieka užversti. Po smagių vakarėlių, žymių vietų lankymo nori nenori tenka ruoštis atsiskaitymui ir egzaminams.

Studentų organizacijos pasirūpina, kad atvykėliams nieko netrūktų. Rengiamos įvairios išvykos. Štai neseniai Solveta grįžo iš Marsaloje esančio vyno fabriko. Mergina ne tik degustavo vyną, bet ir susipažino su jo gamyba. Per pusmetį lietuvė aplankė daugybę garsių Italijos miestų, spėjo paviešėti ir Maltoje.

„Kelionės rengiamos kiekvieną savaitgalį – įspūdžiai neišsemiami. Negana to, labai mėgstu šokti – tai man užaugina sparnus. Du kartus per savaitę lankiau argentinietiškojo tango pamokas. Veiksmo čia tikrai netrūksta, tik spėk visur dalyvauti“, – pasakojo Solveta.

Dabar ją ima juokas prisiminus savo pirmąsias viešnagės dienas Italijoje. Buvo ir tokių dalykų, kurie ne itin maloniai nuteikė. Pavyzdžiui, ilgas valandas trunkanti siesta, kai niekas nedirba.

„Pamenu, atvykau į Palermą vėlų šeštadienio vakarą. Išsimiegojau ir sekmadienį susiruošiau į maisto prekių parduotuvę. Neradau nė vienos veikiančios parduotuvės! Prie to gana sunkiai pripratau. Dar iki atvykimo į Italiją mane gąsdino lėtas vietos žmonių gyvenimo tempas. Viską mėgstu atlikti laiku, nevėluoju. O štai italai atsipalaidavę. Paskaita turi prasidėti aštuntą valandą ryto, o dėstytojai net nesuka galvos vėluodami į auditoriją kone valandą!“ – stebėjosi Solveta.

Nėra tvarkaraščių autobusų stotelėse, restorane rezervavus staliuką nebūtinai galima rasti, kur atsisėsti.

„Išsiugdžiau kantrybę, o gal tiesiog atsipalaidavau“, – smagiai svarstė Solveta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.