Čiuožėjai I.Tobias ir D.Stagniūnas šventė cepelinų dieną

Vasario 2-ąją, pirmą kartą Lietuvoje ir visame pasaulyje buvo švenčiama Pasaulinė cepelinų diena. Cepelinų gamybos paslaptis prisiminė Australijos, Didžiosios Britanijos, Airijos, Ispanijos, Norvegijos bei Amerikos lietuviai. Kai kurie būrėsi ir šventė kartu su bendruomenėmis, kiti cepelinus gamino namuose kartu su šeimomis.

Detroite gyvenančio lietuvio iniciatyvą surengti Pasaulinę cepelinų dieną vainikavo Amerikos lietuvių bendruomenės šventė.<br>Organizatorių nuotr.
Detroite gyvenančio lietuvio iniciatyvą surengti Pasaulinę cepelinų dieną vainikavo Amerikos lietuvių bendruomenės šventė.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 3, 2014, 4:26 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:29 PM

Detroite gyvenančio lietuvio Juozo Vaičiūno iniciatyvą surengti Pasaulinę cepelinų dieną vainikavo Amerikos lietuvių bendruomenės šventė. Kartu su užsienio lietuviais cepelinais vaišinosi ir netrukus į Sočio Žiemos Olimpines Žaidynes išvykstantys čiuožėjai ant ledo Isabella Tobias bei Deividas Stagniūnas.

Skirtinguose žemynuose cepelinus ruošę lietuviai nevengė keisti tradicinės cepelinų receptūros. Australijoje cepelinai buvo valgomi su kopūstų salotų garnyru, o štai Amerikos lietuviai juos dekoravo šalies vėliavos spalvomis. Tiesa, A.Vaičiūnas prasitarė, kad Amerikos lietuviai dažniausiai cepelinus gamina su jautienos įdaru, kitaip nei Lietuvoje, kur didžkukuliai neįsivaizduojami be kiaulienos faršo ir spirgučių.

Didžkukulių mėgėjai Lietuvoje taip pat jungėsi prie Pasaulinės cepelinų dienos. Gaminti namuose nenorintys vilniečiai ir kauniečiai cepelinų dieną minėjo restorane „Bernelių užeiga”. „Sekmadienio dieną svarbiausias pietų patiekalas tapo cepelinai su spirgučiais ir grietine. Vieni klientai specialiai atvyko paminėti cepelinų dieną, kiti buvo gerokai nustebę, tačiau noriai palaikė šią idėją ir valgė būtent cepelinus”, – pasakojo užėigos vadovė Jolanta Kubolienė. Tikimasi, jog pirmą kartą surengta cepelinų diena taps gražia tradicija, o ateityje - kalendorine švente. Mintis surengti Pasaulinę cepelinų dieną J.Vaičiūnui kilo lygiai prieš metus, stebint amerikietiškojo futbolo čempionato „Super Bowl“ finalą.

„Šią dieną žmonės renkasi į grupeles, todėl tai idealus laikas surengti kažką suartinančio ir lietuvius. Amerikietiškojo futbolo kamuolys pasirodė esąs labai panašus į cepeliną, tad kilo idėja ne tik susirinkti į bendruomenes, bet ir surengti tikrą cepelinų šventę“, - pasakojo Pasaulinės cepelinų dienos idėjos autorius.

Cepelinų ambasadoriumi save vadinantis Amerikos lietuvis cepelinų dienos sumanymą pradėjo realizuoti socialiniuose tinkluose. Tai pasirodė lanksčiausias būdas pasiekti po visą pasaulį išsibarsčiusius lietuvius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.