M.Katelyno žmonai Ugnei gyventi sveikai valios netrūksta

Krepšininko Mindaugo Katelyno žmonos Ugnės Katelynienės (22 m.) rytas prasideda anksti. Užtat per dieną ji spėja ne tik pasirūpinti studijomis, buitimi, sutuoktiniu, savo išvaizda, bet ir dalyti patarimus bičiulėms, kaip sveikai gyventi.

Daugiau nuotraukų (1)

Beatričė Jurevičiūtė

2014-05-06 15:27, atnaujinta 2018-02-14 06:30

Paklausus, kieno zona Katelynų šeimoje yra virtuvė, Ugnė nė nemirktelėjusi atsako: „Mano!“ Gaminti moteriai patinka, tačiau tik sveikus patiekalus, iš kuo mažiau apdorotų produktų. Užvertusi studijų literatūrą Ugnė mielai į rankas paima knygas, kuriose aprašomas sveikas gyvenimo būdas.

Per kelerius metus iš knygų moteris sužinojo tiek, kad dabar galėtų lengvai suorganizuoti seminarą apie tai, kaip tinkamai maitintis ir gerai jaustis.

Sakysite, kam jai to reikėjo, juk ji niekada nesiskundė antsvoriu. Ugnė patikino, kad angliškai skaitydama kelių tomų knygas apie sveiką mitybą pailsi ir šitaip atsipalaiduoja po paskaitų.

„Nuo to, ką dedame į burną, priklauso ne tik kūno formos, bet ir sveikata, darbingumas, nuotaika. Labai mažai žmonių numano tai, ką jie daro sau valgydami bet ką. Dėl netinkamos mitybos atsiranda didelės sveikatos problemos“, – žurnalui „Stiliui" kalbėjo U.Katelynienė.

Manantys, kad puodų ir šluosčių apsuptyje prabėga bene visos Ugnės savaitės dienos, klysta.

Moteris keliasi šeštą ryto, skuba į sporto salę, tada išsiruošia į universitetą. Maistą dienai gaminasi ryte arba iš vakaro. Restoranuose taip pat valgo.

Sportininko žmona tikino, kad ir viešojo maitinimo įstaigose randa tai, ką pratusi valgyti. Tačiau reikia nusimanyti, kokius patiekalus iš valgiaraščio pasirinkti, o kokių atsisakyti.

Ugnė puikiai žino, kurie produktai lėtina medžiagų apykaitą, kurie prisideda prie riebalų kaupimo, kurie turi daugiausia mineralų ir vitaminų, o kurie yra tiesiog kenkėjai.

Nors daugelis merginų slepia skaičiuojančios suvartotas kalorijas, Ugnė net neketina neigti, kad tai daro. Pernai Kaune vykusiame atvirajame Lietuvos kultūrizmo ir kūno rengybos čempionate sidabro medaliu pasipuošusi U.Katelynienė žino kone visų maisto produktų energinę vertę!

„Žinoma, tai nėra būtina. Svarbiau riboti nesveikus maisto produktus nei skaičiuoti kalorijas. Svarbu žinoti tai, kad viena dienos maisto porcija nebūtų didesnė už delną, mat skrandis yra panašaus dydžio. Taip maitinantis iš maisto gaunama energija nevirsta riebalais, kurie nusėda ant kūno“, – pasakojo U.Katelynienė.

Ugnės namų virtuvėje nerasi kvietinių miltų, cukraus, majonezo, grietinės, sviesto, saulėgrąžų aliejaus, ryžių, grikių, makaronų. Duoną valgo tik viso grūdo, o pasilepina tik tokio šokolado gabalėliu, į kurio sudėtį įeina ne mažiau kaip 85 proc. kakavos. Ji vartoja produktus, kuriuose gausu omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių.

Moteris nevalgo riebios mėsos, vietoj to renkasi liesą kalakutieną ir vištieną, nors pastarąją ir nelabai mėgsta. Tačiau mielai skanauja riebią baltą žuvį. Pamėgusi tuną. Dienos mitybos raciono neįsivaizduoja be daržovių. Apie įvairias košes Ugnė kalba atsargiai. Kad nepriaugtum nereikalingų kilogramų, košes reikia valgyti ryte ir tiek mažai, kad retas kuris po tokių pusryčių pajunta sotumo jausmą. Sūrio ir alyvuogių užkandžiais U.Katelynienė pasilepina su vyru prie vyno taurės. Tačiau retai.

Per savo gyvenimą moteris išbandė įvairių griežtų dietų, tačiau suprato, kad jos veiksmingos tik tol, kol jų laikaisi.

„Kad ir kokia dieta būtų – grikių, baltymų ar obuolių, svoris krinta tik tada, kai jos laikaisi. Paskui viskas sugrįžta su kaupu. Sugrįžus prie ankstesnių mitybos įpročių raumenų masė sumažėja, o tai lėtina medžiagų apykaitą. Nemanykite, aš nebandau numesti svorio. Man svarbiausia sveikas kūnas ir dvasinė harmonija. Kūnas – tavo namai, jeigu jame netvarka, ir mintyse bus chaosas. Pradėjusi sveikai maitintis tapau ramesnė ir labiau susikaupusi“, – sakė U.Katelynienė.

Dabar Ugnė sau leidžia retsykiais pasimėgauti ir ne tokiu sveiku maistu, o leisdama sau suvalgyti torto gabalėlį kalorijų neskaičiuoja.

„Nereikia tuo susirgti“, – nusišypsojo ji.

O štai prieš metus Ugnė jokiu būdu nebūtų sau leidusi sukirsti mėsainio. Net jo paragauti!

Moteris dalyvavo lengvojo kultūrizmo ir kūno rengybos čempionate, todėl laikėsi griežto mitybos ir sporto režimo. Jos maisto racione nebuvo nė lašo riebalų.

„Nesakau, kad taip, kaip atrodžiau pasirengimo čempionatui metu, yra gražu. Tai dariau vedama tikslo nugalėti. Organizmui trūko skysčių, riebalų... Fiziniai pratimai treniruoklių salėje išties padeda formuoti kūno linijas. Bet koks žmogus gali atrodyti taip, kaip nori, tereikia turėti valios. Tie, kurie sako, kad numesti svorio jiems nepavyksta, nes tokie jo genai, kalba netiesą. Viskas yra galvoje. Reikia turėti aiškią viziją, kaip nori atrodyti“, – įsitikinusi U.Katelynienė.

Sveikos gyvensenos paslaptimis ir savo patirtimi Ugnė dalijasi su artimaisiais – šeimos nariais ir draugėmis. Tačiau čia pat priduria, kad tokio gyvenimo būdo per prievartą nebruka.

Ugnė mąsto, kad sukauptas žinias galėtų perduoti ir platesnei visuomenės daliai – galbūt atverti nuosavo restorano duris ar teikti konsultacijas sveiko gyvenimo būdo klausimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.