„Dviračio šou“ kūrėjo H. Mackevičiaus pomėgis – auginti grybus

„Ką darysime naująjį sezoną? Grįš Vytautas, susitiksime ir nutarsime, – „Lietuvos ryto" žurnalui  „TV antena" sakė „Dviračio šou“ (BTV) prodiuseris Haroldas Mackevičius. – Gintaro netektis sujaukė daugybę mūsų kūrybinių planų ir sumanymų.“

„Dviračio šou“ prodiuseris ir kūrėjas H.Mackevičius vasarą leidžia savo sodyboje Širvintų rajone ir kieme augina grybus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Dviračio šou“ prodiuseris ir kūrėjas H.Mackevičius vasarą leidžia savo sodyboje Širvintų rajone ir kieme augina grybus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė

Jul 20, 2014, 11:25 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 8:47 PM

Tuo metu, kai kalbėjomės su Širvintų rajone savo sodyboje atostogaujančiu prodiuseriu H.Mackevičiumi, jis laukė iš kelionės po Pietų Ameriką sugrįžtančio Vytauto Šerėno.

Pastarasis už Atlanto išvyko dar tada, kai nelaimės niekas nenujautė. Todėl „Dviračio šou“ vedėjo ir nebuvo staiga mirusio Gintaro Ruplėno laidotuvėse.

„Į vieną lėktuvą visi trys stengiamės nesėsti, kaip ir Anglijos karališkoji šeima. Dėl tų pačių visiems suprantamų priežasčių“, – šių metų pradžioje minint „Dviračio šou“ 20-metį kalbėdamas su „TV antenos“ žurnaliste juokavo H.Mackevičius, turėdamas galvoje save, V.Šerėną ir G.Ruplėną.

Dabar jie liko dviese. Ar patyrę TV humoristai pajėgs, kaip iki šiol, rengti keturias laidas per savaitę? Koks likimas laukia kitos jų rengtos laidos – „Visi namie“, kuri buvo transliuojama per LRT televiziją ir kurioje vaidino Giedrius Savickas ir Arūnas Sakalauskas?

Visa tai H.Mackevičius ketina aptarti su V.Šerėnu.

„Geriau pasikalbėkime apie grybus ir žvejybą“, – po nejaukios pauzės netikėtai pasiūlė Haroldas, nes šiomis temomis turi ką papasakoti.

Visą savaitę H.Mackevičiaus feisbuko draugai stebėjo vieno jo auginamo baravyko gyvenimo istoriją.

Įdėjęs gražuolio grybo nuotrauką savo paskyroje, humoristas parašė: „Pjauti ar auginti? Štai kur klausimas.“

Nors pasipylė dešimtys patarimų bei nuomonių, H.Mackevičius nusprendė grybą auginti ir stebėti jo gyvavimo etapus.

Baravykas augo, brendo, atšventė Valstybės dieną su vėliavėle ant kepurės, kol galiausiai paseno ir nuvirto ant šono.

„Gaila, kad nesulaukė prezidentės inauguracijos iškilmių“, – apgailestavo grybo šeimininkas, savo augintiniui „in memoriam Grybui“ paskyręs meninių nuotraukų pynę „Kotai tarp kotų“.

– Per atostogas laistote ir auginate grybus? – paklausiau H.Mackevičiaus.

– Laistyti jų nereikia, auga patys. Prie sodybos prieš 20 metų pasodinau eglučių, dabar jos užaugusios, o po jomis dygsta baravykai, eiti į mišką nereikia. Šiemet jų jau užderėjo septyni. Feisbuke fiksavau tik pirmojo gyvavimą.

– Kitus nupjovėte?

– Ne. Nepjoviau nė vieno. Nusprendžiau, kad tegu geriau pasėja sporų. Kitąmet gal išdygs dar daugiau. Juk grybai dauginasi sporomis, per grybieną.

– Sakoma, kad dailiai nupjovęs kotus grybienos nepažeidi.

– Ai, man jų gaila pasidarė, nusprendžiau nepjaut, tegu auga. Gražu žiūrėt.

– Esate aistringas grybautojas. Kokią reikia turėti valią, kad iškęstumėte grybo nenupjovęs?

– Rudenį grybauti vykstu kiekvieną savaitgalį, o kartais – net ir dusyk. Baravykus pjauti gaila net miške, ypač kai jie labai gražūs.

– Dzūkai turi prietarą – jei pamatęs baravyką, jo nenupjauni, esą grybas susmenga iš sielvarto.

– Kai gyvenau Labanoro girioje esančioje dėdės sodyboje, dažnai išsyk nepjaudavau rastų baravykų – leisdavau paaugti dieną ar dvi, tik tuomet dėdavau į krepšį. Nieko jiems neatsitikdavo. Tai tik dzūkų prietaras.

– Grybavimas – mėgstamiausia laisvalaikio veikla?

– Taip pat ir žvejyba. Žinoma, dar ir kelionės. Bet keliauti mėgsta labai daug žmonių. Dabar tai jau nėra taip originalu. Smagiau grybauti arba auginti grybus.

Kartą su draugu vykome į mano sodybą žvejoti ir pakeliui užsukome į Labanoro girią pagrybauti. Buvo rugsėjo mėnuo, bet labai sausa, seniai nelyta.

Grybų radome, bet tokių senų, kad dar Leonidą Brežnevą (buvęs Sovietų Sąjungos vadovas. – Red.) matę.

Susikrovėme tuos senus lepšius į krepšį, atvykome į mano sodybą ir žiūrime – vidury kiemo po drebule puikuojasi penkiolika gražuolių raudonikių it iš paveikslėlio.

Labanoro lepšius išmetėme, kieminius raudonikius išsikepėme – buvo labai skanu.

– Greitai jums net į mišką grybauti nebereikės eiti.

– Tikiuosi, kad taip ir bus, prisiauginsiu grybų kieme. Bet viskam reikia laiko. Po tomis eglutėmis visas nuvalytų grybų liekanas kaskart užkasu. Matyt, ten po žeme kažkokie procesai vyksta.

Tiesa, pirmuosius 10–15 metų ten grybų nebuvo, pradėjo dygti tik pastarąjį penkmetį.

– Ar, be grybų auginimo, dar turite kitokios veiklos?

– Po truputį dirbu, renku informaciją, stebiu politinį ir visuomenės gyvenimą, bandau dėlioti laidų grafiką naujam televizijos sezonui. Yra visokių sumanymų.

Kompiuteryje turiu skiltį, kurioje žymiuosi temas, apie ką būtų galima kurti laidas rudeniui iš vasaros politinių ir nepolitinių įvykių.

Labai gaila, kad mano Grybas nesulaukė Dalios Grybauskaitės inauguracijos – supuvo pirma laiko. O taip laukė, taip tikėjosi.

– Galite statyti Grybui paminklą ir prezidentę D.Grybauskaitę pakviesti į iškilmes.

– Ne, paminklą statysiu ne Grybui, o Zuikiui Puikiui. Bet tam dar neatėjo laikas.

– Gal tarp įsimintinų temų pateko kas nors ir iš pasaulio futbolo čempionato? Pavyzdžiui, Brazilijos ir Vokietijos rungtynės?

– Futbolas – tai nejuokinga. Čia labai liūdna tema. Graudi.

– Jei renkate temas „Dviračio šou“, vadinasi, „dviratis“ ir toliau riedės?

– Žinoma. Bet kol negrįžo kolega Vytautas, apie pokyčius ir darbus dar negalvoju. Be to, iki rugpjūčio vidurio mums dar atostogos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.