Lietuvei Gintai Biku scenos spindesį pakeitė kalėjimo grotos

Šveicarijoje gyvenanti Gintarė Kubiliūtė (27 m.) sėkmingai vaikščiojo Italijos mados podiumais, dirbo televizijoje, o prieš dvejus metus pasirašė sutartį su pasauline muzikos gigante „Universal Music Group“. Tačiau neseniai jos spindesį užtemdė areštinės grotos.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Lapėnaitė („Lietuvos rytas")

Nov 29, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 8:56 AM

Ar gražuolė netinkamu metu atsidūrė netinkamoje vietoje su netinkamu žmogumi? Yra meilės auka ar gerai sustyguotos aferos bendrininkė? Atsakymo į šiuos klausimus ieško Italijos ir Šveicarijos teisėsaugos pareigūnai.

Už grotų nuvedė mylimasis?

Pinigų plovimas ir dokumentų klastojimas. Tokius kaltinimus Alpių papėdėje tarp ežerų įsikūrusiame Lugano kurorte gyvenančiai G.Kubiliūtei pareiškė antrankius jai uždėję Tičino kantono prokurorai.

Areštą pratęsęs teisėjas nusprendė, kad iš lietuvės ir Pietų Afrikos Respublikos piliečio santuokos Kaune gimusi G.Kubiliūtė gali bandyti pabėgti į užsienį ar pakenkti tyrimui.

Kalėjime laikoma moteris gali pasimatyti tik su savo advokatu ir artimiausiais šeimos nariais.

Kaip vos prieš porą metų kylančia Europos popmuzikos žvaigžde tituluota mergina, geriau žinoma slapyvardžiu Ginta Biku, nuo scenos nukrito į belangę?

Pirmą kartą nemalonumų su teisėsauga ji sulaukė šių metų birželį, kai Šveicarijos ir Italijos muitinėje buvo sulaikyta su 600 tūkst. Šveicarijos frankų (1,69 mln. litų) vertės deimantais ir juvelyrikos dirbiniais.

Tačiau Šveicarijos spauda teigia, kad už grotų ją nuvedė draugystė su 42 metų politiku ir verslininku Danieliu Enderlinu.

Tirdami šio šveicaro veiklą Italijos ir Šveicarijos pareigūnai nutiesė giją iki mados, televizijos, o pastaruosius metus ir muzikos pasaulyje sėkmingai dirbusios gražuolės.

Pinigų plovimo specialistai?

Lugano savivaldybės patarėjui D.Enderlinui pareigūnai ant kulnų lipo jau kelis mėnesius.

Jis kaltinamas neteisėtu mažiausiai pusantro milijono Šveicarijos frankų (4,23 mln. litų) pasisavinimu, tyčiniu bankrotu, dokumentų klastojimu.

Šių metų gegužę D.Enderlinas buvo sulaikytas Italijoje, jam buvo paskirtas namų areštas Savonoje, šiaurinėje šalies dalyje.

Vėliau bausmė buvo sušvelninta iki įpareigojimo gyventi Komo mieste, apie 200 kilometrų nuo Šveicarijos sienos esančiuose savo namuose.

Liepos 14-ąją sulaikius ir apklausus G.Kubiliūtę bei šveicaro verslo partnerį, buvo išduotas tarptautinis arešto orderis D.Enderlinui, nes iškilo reali grėsmė, kad jis gali pabėgti.

Prokurorų teigimu, piniginėmis aferomis kaltinamas šveicaras buvo sukūręs painų fiktyvių įmonių tinklą, per kurį ir plovė klientų jam patikėtus bei įmonių pinigus. Kelių įmonių administratore buvo paskirta G.Kubiliūtė, spaudoje vadinama D.Enderlino širdies drauge.

Apsuko net burtininkę

Kaip išsiaiškino pareigūnai, tarp finansiniu patarėju prisistatančio D.Enderlino apmulkintų klientų buvo ir žymi būrėja Ester Barbaglia (82 m.).

Sužinoti ateities pas ją eidavo ne tik žymūs verslininkai, pramogų pasaulio atstovai, bet ir politikai, tarp jų ir keturis kartus Italijai vadovavęs Silvio Berlusconi. Skaičiuojama, kad per savo karjerą, kurioje netrūko ir nemalonumų su teisėsauga, ji sukaupė 28 mln. eurų (96,67 mln. litų).

Pernai gegužę diabetu sirgusi būrėja mirė, ir pinigai atiteko jos vardu pavadintam fondui, kuris užsiima diabeto tyrimais ir ligonių gydymu.

Tačiau D.Enderlinas, kuriam būrėja buvo paskyrusi administruoti Lugane jos įsteigtą įmonę, sugebėjo stebuklingai pradanginti pusę milijono Šveicarijos frankų (1,41 mln. litų).

Finansiniu būrėjos patarėju buvęs D.Enderlinas teisinasi teįvykdęs klientės valią.

Su antruoju apmulkintu klientu iš Italijos, anot pareigūnų, susijusi ir G.Kubiliūtė. Būtent į jos sąskaitą D.Enderlinas pervedė dalį iš kliento jam patikėto milijono.

Pareigūnų teigimu, G.Kubiliūtė negalėjo nežinoti apie nešvarią pinigų kilmę.

„Mačiau, kad Ginta visada turėjo daug pinigų. Man atrodė keista, bet maniau, kad tai jos šeimos pinigai, niekada nemaniau nieko bloga“, – šveicarų dienraščiui „Corriere del Ticino“ sakė darbo reikalų su lietuve turėjęs asmuo.

„Ji dažnai keliaudavo į Rusiją, buvo dažna D.Enderlino vilos Sardinijoje viešnia. Ji nuolatos būdavo su pinigų pertekusiais žmonėmis.

Žinant, kad ji yra modelis ir dainininkė, tai galėjo atrodyti visai normalu“, – pasakojo kitas jos įpročius pažįstantis asmuo.

Tačiau pareigūnams prabangus G.Kubiliūtės gyvenimo būdas pasirodė anaiptol nenormalus.

Pinigai neišlepino?

Kaune gimusi G.Kubiliūtė į Šveicariją atvyko būdama devynerių metų, po to, kai jos motina Violeta susituokė su laikrodžius gaminančiu šveicarų turtuoliu Claudio Campana.

Tačiau milijonierių šeimoje užaugusi mergina teigė, kad pinigai jos neapakino.

Įvairiuose interviu ji pasakojo, jog pirmąjį savo darbą susirado dvylikos metų – kad sužinotų, kaip pinigai yra uždirbami ir išleidžiami.

Po metų išskirtinio grožio merginą pastebėjo džinsų kompanija „Lee“ ir ji tapo pasauliniu šios kompanijos reklamos veidu.

2002 m. Gintarė laimėjo Šveicarijos „Miss Teen“ titulą, o penkiolikos metų – „Miss Muretto“ karūną.

Italijoje šis grožio konkursas svarba nusileidžia tik konkursui „Mis Italija“.

Grožio konkursai jai atvėrė Italijos mados podiumus, ji nenuilsdama jais žingsniavo kelerius metus.

Tačiau vėliau Gintarė sakė supratusi, kad „šis žaidimas yra per daug purvinas“, ir sulaukusi pilnametystės iš jo spruko, atsidėjo didžiausiai savo aistrai – muzikai. Ant scenos ji užlipo iš užkulisių. 18 metų pradėjo dirbti vienoje Milano garso įrašų studijoje, vėliau tapo garso režisiere ir kūrė dainas.

Išpeikė talentų šou

2009 m. mergina dalyvavo garsiajame San Remo festivalyje su jaunimo grupe, kur iš 360 dalyvių pateko tarp aštuonių geriausių. Po šio pasirodymo ji sulaukė kvietimo dalyvauti nacionalinės Italijos televizijos „Rai“ pirmojo kanalo pramoginėje sekmadienio popietės laidoje „Domenica in“.

Nors joje turėjo progos pasirodyti su įvairiausiomis estrados žvaigždėmis ir, jos teigimu, tai buvo gera proga pažintims, darbą televizijoje paliko dėl paviršutiniškumo.

„Nebegalėjau dirbti šalia merginų, kurių vienintelis tikslas – pasirodyti priešais kameras anksčiau už tave“, – teigė penkis mėnesius laidoje, kurią stebėdavo kone trys milijonai žiūrovų, dainavusi G.Kubiliūtė.

Kad nenori lįsti į televiziją, ji teigė ir įtakingam italų savaitraščiui „Panorama“.

„Man talentų šou nereikalingi. Nenoriu lįsti į televiziją ir viską paskubinti. Mieliau renkuosi ilgesnį, apmąstytą kelią“, – sakė kylančia popžvaigžde vadinama G.Kubiliūtė.

Atvėrė vartus į muzikos olimpą

Pirmas reikšmingas muzikinis pasirodymas įvyko 2010 metais prestižinio „Castrocaro“ festivalio scenoje, kur G.Kubiliūtė laimėjo kritikos apdovanojimą.

Šiame festivalyje prieš daugelį metų karjerą pradėjo garsūs atlikėjai Erosas Ramazzotti, Laura Pausini, Zucchero. O po dvejų metų jos muzikinėje karjeroje įvyko svaiginantis įvykis – ji pasirašė sutartį su pasauline muzikos gigante „Universal Music Group“.

„Gimė žvaigždė, jos vardas – Ginta“, – taip įvykį komentavo „Corriere del Ticino“.

Nuo vaikystės grojusi ir dainavusi G.Kubiliūtė žurnalistams džiaugėsi, kad pagaliau po ilgo ir sunkaus darbo kažkas patikėjo jos muzika.

„Kai pasiūlai į tradicinius rėmus netelpantį stilių, įrašų studijos tave pastebi. Manau, kad pasirašyti sutartį padėjo mano asmenybė, kuri neišvengiamai atsispindi ir mano dainose“, – priežastį, kodėl muzikos gigantai pasirinko būtent ją, paaiškino G.Kubiliūtė, savo stilių vadinanti barokiniu popsu.

Ji pasakojo paruošusi kelias dešimtis dainų, iš kurių į debiutinį albumą ketino atrinkti 10–12. Tačiau 2013 m. pasirodžiusiame debiutiniame muzikiniame albume „1.0“ tebuvo penkios dainos – keturios italų ir viena prancūzų kalba. Pastaroji – prancūzų dainininkės Françoise Hardy dainos „Comment te dire adieu“ perdirbinys.

Londone „Abbey Road Studios“ įrašytai dainai buvo sukurtas ir meniškas vaizdo klipas, filmuotas šalčio kaustomoje Islandijoje ir karščio alinamoje Sacharoje.

„Ten susipynė stiprybė, galia ir meilė. Tokia ši daina, toks vaizdo klipas, tokia ir aš pati“, – tikino G.Kubiliūtė.

Sužavėjo ir prezidentę

Į muzikos olimpo aukštumas ryžtingai kopusi G.Kubiliūtė šiemet pasirodė prestižinio „Coca-Cola Summer Festival“ scenoje, kur jaunųjų talentų konkurse atliko dainą „Unsaid“.

Tačiau kone didžiausio publikos palaikymo ji sulaukė gimtojoje Lietuvoje. Šįmet Kovo 11-osios metinių minėjime Katedros aikštėje jai ovacijų negailėjo 12 tūkstančių žmonių.

„Labai didžiuojuosi tuo, kad esu lietuvė, todėl man ypač malonu, jog savo gimtinėje į sceną lipau būtent tokią svarbią visai tautai dieną.

Prisipažinsiu, net kojos šiek tiek virpėjo, nors koncertuoti tenka visoje Europoje ir išties įspūdingose scenose, bet šįsyk viskas buvo kitaip.

Nulipusi nuo scenos net susigraudinau, kaip šiltai mane priėmė lietuviai“, – po pasirodymo, kurį stebėjo ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, „Lietuvos rytui“ sakė G.Kubiliūtė.

Domisi neurologija

Energija trykštanti mergina rado laiko ne tik vaikščioti mados podiumais, pozuoti prieš objektyvus ir dainuoti, bet ir mokslams bei verslui.

Ji baigė politikos mokslų studijas Milane ir įkūrė kompaniją „RSVlab“, kuri vienija muzikantus, neurologus ir neurochirurgus, tiriančius ryšį tarp muzikos ir smegenų.

„Mūsų darbo esmė – suprasti muzikos poveikį žmogaus smegenims“, – sudėtingą projektą paprastai paaiškino G.Kubiliūtė.

Prieš kelerius metus TV3 laidai ji yra pasakojusi, kad jos diena prasideda 6 valandą ryto.

Po įprasto kasdienio kroso ji skuba net į tris įmones, kurioms vadovauja.

Tačiau arešto orderį pasirašęs teisėjas įsitikinęs, kad tos įmonės – fiktyvios pinigų plovimo priedangos.

„Noriu gyventi, kaip patinka man, galiu turėti viską, ko noriu, o jei noriu, vedama smalsumo galiu ir suklysti“, – taip pirmajame ir kol kas vieninteliame muzikiniame albume esančioje dainoje „Voglio vivere“ (liet. „Noriu gyventi“) dainuoja G.Kubiliūtė.

Tik ar klaida nekainuos per brangiai?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.