Garsioms moterims kariuomenės vengsiantys vyrai – svetima gėda

Europarlamentaro V.Landsbergio padėjėja viešiesiems ryšiams Liepa Rimkevičienė apie šauktinių kariuomenę atsiliepia tik teigiamai:

Žinomos Lietuvos moterys visos, kaip viena, pasisakė už šauktinių kariuomenės sugrąžinimą
Žinomos Lietuvos moterys visos, kaip viena, pasisakė už šauktinių kariuomenės sugrąžinimą
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 4, 2015, 4:36 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 3:00 PM

Žinomos Lietuvos moterys visos, kaip viena, pasisakė už šauktinių kariuomenės sugrąžinimą ir mano, kad tai – ne tik puiki vyriškumo mokykla, bet ir būtinybė esant dabartinei politinei situacijai.

Europarlamentaro V.Landsbergio padėjėja viešiesiems ryšiams Liepa Rimkevičienė apie šauktinių kariuomenę atsiliepia tik teigiamai:

„Tai, kas susiję su patriotiniais dalykais, tėvynės gynimu, ypač esant dabartinėje situacijoje, kuri iš tiesų yra grėsminga – mes matėme, kas dėjosi Gruzijoje, kuo dabar gyvena Ukraina, – galime suprasti, kad ir mes nesame saugūs“, – sakė ji.

L.Rimkevičienės nuomone, nuolatinis finansavimo šalies gynybai mažinimas ir šauktinių kariuomenės atšaukimas susilpnino Lietuvą, kaip valstybę.

„Reikia suvokti realias grėsmes, kad esame šalia didžiulio nedraugiškai nusiteikusio kaimyno. Tai, kad esame NATO neatleidžia mūsų nuo atsakomybės gintis patiems. Šauktiniai yra neišvengiamas to rūpesčio sprendimo būdas“, – savo politinį požiūrį įvardino V.Landsbergio padėjėja viešiesiems ryšiams.

Asmeniškai moteriai gėda už vyrus, besistengiančius išvengti atsakomybės rūpintis savo šalimi.

„Visi pasiteisinimai, kad žmogus ir taip turi, ką veikti, uždirbs mažiau pinigų ar nespės pakeliauti man kelia svetimos gėdos jausmą. Vyrai turi rūpintis savo kraštu, esamų ar būsimų vaikų ateitimi“, – svarstė žinoma moteris.

Liepa sako, kad jei jos antroji pusė pareikštų, kad nenorėtų ginti savo šalies, tai būtų esminis dalykas, dėl kurio ji neįsivaizduotų su tuo žmogumi savo ateities.

„Mano giminaičiai buvo partizanai, jie rizikavo savo gyvybe, ėjo į nežinią, kai nebuvo jokių garantijų, o dabar jau esame NATO nariai, juolab, kad kalbame tik apie kariuomenę, o ne patį karą“.

L.Rimkevičienės nuomone vengiantys karinės tarnybos vyrai yra nebrandūs: „Tai yra infantilumas, nebranda, išsilavinimo, istorijos žinių ar asmenybės brandos spragos vyrų, kurie sau leidžia taip šnekėti“, – sakė moteris.

Liepa save laiko patriote, tokiu augina ir savo sūnų, jam nuo vaikystės skiepija patriotiškas vertybes, aiškina, kokia svarbi yra tėvynė ir, kokia didele kaina dabar esame laisvi. Ji teigiamai žiūri į vyrus, kurie savanoriškai praeina bazinius karinius mokymus. Jie, esant reikalui, jau turės pagrindus ir suvokimą apie tai, kas yra karas, kas yra gynyba, kaip elgtis su ginklu.

Ji džiaugiasi, kad jos aplinkoje visi vyrai patriotiški ir ji nepažįsta nei vieno, kuriam tėvynės gynimas būtų svetimas: „Jei tokių ir yra, matyt jie vaikšto kitomis gatvėmis ir apsipirkinėja kitose parduotuvėse. Mano artimųjų ir draugų rate tokio nėra nei vieno“, – kalbėjo Liepa.

Dainininkė Urtė Šilagalytė apie šauktinių kariuomenės sugrąžinimą atsiliepia teigiamai, tiesa, mano, kad svarbiausia, jog ir pats šaukiamasis jaustų norą ir pareigą tarnauti tėvynei.

„Savaitgalį šia tema kaip tik diskutavome su draugais. Priėjome išvados, kad vyrams yra sveika praeiti kariuomenės mokyklą. Manau, kad nereikia nieko bijoti ir vykdyti pareigą tėvynei.“

Dainininkė mano, kad svarbiausia, kad žmogus tuose mokymuose nepalūžtų: „Juk jei į tą visiškai nepažįstamą terpę įmestume kokį muzikantą, kurio visas gyvenimas nuo vaikystės buvo pianinas, tuomet jam tikrai būtų sunku.“

Urtė juokėsi, kad jai lengva kalbėti – juk ji nėra nei susižadėjusi, nei ištekėjusi. O toms, kurios su šeimom, gal ir kitaip. Įsijungus jausmams viskas kitaip apsisuka.

„TV manija“ vykdančioji prodiuserė Goda Jokubaitienė sako, kad ginti tėvynę ir apsaugoti savo šeimą yra vyro pareiga.

„Meluočiau sakydama, kad su dideliu noru išleisčiau savo vyrą į karą, tačiau, jei toks būtų jo sprendimas, tikrai palaikyčiau“, – sako Goda.

Tiesa, ji nesutiktų su įstatymu, visus privalomai šaukiančiu į kariuomenę: „Atsakomybę ir norą kovoti vyras turi turėti savyje, o ne per prievartą būti atvarytas“.

Aktorė Eglė Jackaitė apie kariuomenę atsiliepė kaip apie puikią vyriškumo, tvarkos, disciplinos ir rėžimo mokyklą.

„Žinoma, kai yra mokslai, studijos, tai yra kitas dalykas. Jei jaunuolis ne kažką veikia, tuomet manau, kad armija jam būtų tik į naudą. Čia ne dveji metai, ne vieneri ten yra tvarka, vyriškumo mokykla, ritmas. Manau, kad armija duotų tik gera“, – sakė E.Jackaitė.

Eglė Jackaitė augina du sūnus. Su vyresniuoju kalbasi apie šauktinių kariuomenę ir sako, kad jos sūnus siūlysis savanoriu: „Mes su sūnum kalbamės apie tai. Jis planuoja eiti savanoriauti. Minėjo, kad nori atbūti ir nuo rudens pradėtų studijuoti.“

Paklausta, ar tai yra patriotiškumo išraiška, E.Jackaitė sakė, kad puikiai suvokia pasaulyje esančią situaciją.

„Suvokiam visą situaciją, bet kalbėti yra viena. Esame įrodę, kad esant reikalui susiimtume – rankom susiėmę tampam vieningi, jeigu yra bėda. Kol neatsitiko kažkas baisaus, tikimės, kad mus tai aplenks. Visuomet taip atrodo. Šalia vyksta visokie dalykai ir atrodo, kad mus tai aplenks, bet mes turim būti pasiruošę.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.