Austrės jau buvo žinomos nuo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų: aristokratai per šventes atsigabendavo šių nuostabaus skonio jūrų gėrybių ir vaišindavo savo garbingiausius svečius. Didikų dvasią kiekvienas pajuto ir restorane.
Rugsėjo 26-ąją čia susirinko žinomiausi šalies gurmė ir prašmatnioje, bet jaukioje erdvėje mėgavosi puikiu maistu ir muzika.
Austrių gliaudymo čempionatas tradiciškai organizuojamas viešbučių ir restorano asociacijos, kartu su austrių akademija.
Viešbučio prieigose svečiai stebėjo tikrą šou – austrių gliaudymo čempionatą, į kurį rinkosi Vilniaus ir kitų miestų restoranų virtuvės meistrai.
Septintus metus iš eilės organizuojamame austrių gliaudymo čempionate virtuvės šefai iš geriausių Lietuvos restoranų demonstravo savo įgūdžius atidarinėjant ir patiekiant austres, o komisija vertino tris dalyvių faktorius – greitį, vaizdą ir skonį.
Vakaro metu svečius džiugino jaunieji muzikos talentai, kuriuos globoja Mstislavo Rostropovičiaus paramos ir labdaros fondas – Pagalba Lietuvos vaikams. Renginio metu surinktos lėšos bus skiriamos būtent šiam fondui.
Įdomūs faktai apie austres:
*Austrių yra daugiau kaip 50 rūšių. Vienos auga jūrose, kitos – vandenynuose ir nuo to priklauso jų skonis. Jis gali būti saldesnis, aštresnis, gali dvelkti net riešutų užuomina.
*Skiriasi austrių dydžiai, skoniai, klasifikacija, kiekvienas ragautojas turi savo legendą, susijusią su austrėmis – kalbos šventinį vakarą netrūks. Nes visuomet yra ką papasakoti apie amžinąsias vertybes. Ar austres galima priskirti prie tokių?! Kodėl gi ne – juk jos gyvuoja jau 250 milijonų metų.
*Gardžiausių austrių metas tęsis iki balandžio mėnesio.
*Praverti geldelę nėra paprasta – reikia įgudimo, meistriškumo ir specialių įrankių. Vien ką reiškia speciali, iš metalinių narelių nunerta, pirštinė.
*Šios vandenų gyventojos apipintos legendomis. Manoma, kad austrės – stebuklingas afrodiziakas.