Po kilusio skandalo dėl „Ko Tau Reikia“ plagijavimo LATGA išsakė, kas laukia kūrinio leidėjų

Muzikos pasaulyje – tikras šaršalas. Paaiškėjo, kad atlikėjos Adrianos ir grupės „Hypocrite“ kūrinys „Ko Tau Reikia“galimai sukurtas pagal Rusijoje išleistą kūrinio atitikmenį „Позвони“ (liet. Paskambink).

 Paaiškėjo, kad atlikėjos Adrianos ir grupės „Hypocrite“ kūrinys „Ko Tau Reikia“galimai sukurtas pagal Rusijoje išleistą kūrinio atitikmenį „Позвони“ (liet. Paskambink).<br> D.Gedvilos ir L.Borotinsko nuotr.
 Paaiškėjo, kad atlikėjos Adrianos ir grupės „Hypocrite“ kūrinys „Ko Tau Reikia“galimai sukurtas pagal Rusijoje išleistą kūrinio atitikmenį „Позвони“ (liet. Paskambink).<br> D.Gedvilos ir L.Borotinsko nuotr.
 Adriana.<br> Dariaus Gedvilos nuotr.
 Adriana.<br> Dariaus Gedvilos nuotr.
„Hypocrite“.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
„Hypocrite“.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
  Laura Baškevičienė.<br> Leonardo Borotinsko nuotr.
  Laura Baškevičienė.<br> Leonardo Borotinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 29, 2023, 2:15 PM

Socialiniame tinkle – daugybė diskusijų, į kurias įsitraukia muzikos pasaulio atstovai. Radijo stotys viena po kitos iš savo grojaraščių negailestingai šalina šią dainą. Kas turi prisiimti visą atsakomybę nuo pat dainos išleidimo iki nemalonios žinios, kad tai – plagiatas?

Naujienų portalui lrytas.lt asociacijos LATGA direktorė Laura Baškevičienė teigė, kad originalaus kūrinio autorius, kurio teisės buvo pažeistos, gali reikalauti atlyginti turtinę ar neturtinę žalą, paskelbti apie pažeidimą spaudoje ar sumokėti kompensaciją.

Taip pat už neteisėtą kūrinio atgaminimą ar viešą paskelbimą gali grėsti administracinė atsakomybė: bauda nuo 280 iki 600 eurų (Administracinių nusižengimų kodekso 122 str.), o už autorystės pasisavinimą – netgi baudžiamoji atsakomybė (Baudžiamojo kodekso 191 str.).

„Mes savo bazėje registruojame duomenis apie kūrinių autorius, autorinio atlyginimo pasidalinimą tarp bendraautorių, kuriuos pateikia kūrinį registruojantis autorius.

Jis ir prisiima atsakomybę dėl pateikiamos informacijos teisingumo. Tai nurodyta tiek mūsų narystės sutartyse, tiek kūrinių registravimo svetainėje.

Kilus abejonėms dėl kūrinio autorystės duomenų patikimumo, save dainos autoriais kūrinio registracijoje įvardijusių mūsų narių paprašėme patikslinti, kas yra kūrinio „Ko tau reikia“ autoriai, ir tuo atveju, jeigu tai nėra originalus kūrinys, o tik nauja jo aranžuotė su lietuvišku tekstu, paprašėme pateikti dokumentus, patvirtinančius teisės turėtojų sutikimą dėl tokio kūrinio pakeitimo. Atsakymo į užklausą dar nesulaukėme“, – sakė L.Baškevičienė.

Ji pabrėžė, kad LATGA ekspertizių dėl plagiatų neatlieka, o esant teisiniam ginčui tik teismo paskirti ekspertai gali nustatyti kūrinio plagijavimo faktą.

„Kol tikslinamės informaciją dėl kūrinio autorystės ir registracijos, atsakyti, kaip bus paskirstytas už šio kūrinio naudojimą priskaičiuotas autorinis atlyginimas, negalime“, – kalbėjo asociacijos LATGA direktorė.

Kas yra laikoma plagiatu? 

„Plagiato sąvokos LR Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas nepateikia.

Tačiau bendrąja prasme plagiatas yra suprantamas kaip svetimo autorių teisių objekto ar jo dalies neteisėtos kopijos padarymas ir pateikimas kaip savo.

Iš esmės plagiatą galima apibrėžti kaip autorių teisių objekto autorystės (visos ar dalies) pasisavinimą pažeidžiant tiek turtines, tiek neturtines autoriaus teises“, – sakė L.Baškevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.