Džiazo koncertai ugdo žmonių su negalia muzikinį skonį

Monciškėse, Landšafto terapijos ir rekreacijos centre, neįgaliesiems savo koncertinę programą pristatė džiazo ansamblis „Ari Roland Jazz Quartet“ iš Niujorko. Pasaulyje žinomų atlikėjų muzika mėgavosi ne tik šiuo metu stovyklaujantys, įvairiose Lietuvos paraplegikų asociacijos programose dalyvaujantys neįgalieji, bet ir kur kas daugiau džiazo mėgėjų – pačių neįgaliųjų iniciatyva ir pastangomis koncertas buvo tiesiogiai transliuojamas internetu per „Youtube“.

Džiazo kvarteto narys saksofonininkas Chrisas Byarsas mielai fotografavosi su neįgaliaisiais.<br>A. Milieškienės nuotr.
Džiazo kvarteto narys saksofonininkas Chrisas Byarsas mielai fotografavosi su neįgaliaisiais.<br>A. Milieškienės nuotr.
Danų grupės „Children of emotion“ koncertu Monciškėse baigėsi vasaros sezonas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Danų grupės „Children of emotion“ koncertu Monciškėse baigėsi vasaros sezonas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Audrius Kalvėnas dėkoja „Ari Roland Jazz Quartet“ atlikėjams.<br>A. Milieškienės nuotr.
Audrius Kalvėnas dėkoja „Ari Roland Jazz Quartet“ atlikėjams.<br>A. Milieškienės nuotr.
„Ari Roland Jazz Quartet“ koncertas Monciškėse.<br>A. Milieškienės nuotr.
„Ari Roland Jazz Quartet“ koncertas Monciškėse.<br>A. Milieškienės nuotr.
Neįgalieji klausėsi profesionaliai atliekamos muzikos.<br>A. Milieškienės nuotr.
Neįgalieji klausėsi profesionaliai atliekamos muzikos.<br>A. Milieškienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Aldona Milieškienė

2015-07-02 13:30, atnaujinta 2018-04-10 10:09

Mėgstantiems džiazą – naujos galimybės

Džiazo ansamblis „Ari Roland Jazz Quartet“, arba Ari Rolando džiazo kvartetas, Lietuvoje viešėjo jau trečią kartą. Šįsyk jis lankėsi Kėdainiuose, Panevėžyje, Telšiuose. Už koncertą Monciškėse neįgalieji buvo dėkingi Klaipėdos pilies džiazo festivalio vadovei Ingai Grubliauskienei ir JAV ambasadai Lietuvoje. Nemažai prie šio kvarteto pasirodymo Landšafto terapijos ir rekreacijos centre prisidėjo ir džiazu jau senokai „sergantis“ rateliais judantis Audrius Kalvėnas. Pasak jo, šiuo muzikos stiliumi besidomintiems neįgaliesiems Klaipėdos pilies džiazo festivalis ir Ari Rolando džiazo kvarteto koncertas atvėrė gerokai platesnes galimybes išgirsti pasaulyje žinomus atlikėjus.

A.Kalvėnas stengiasi nepraleisti Klaipėdos pilies džiazo festivalių. Šiemet jis pasitarė su šio renginio vadove ir prodiusere I. Grubliauskiene bei uostamiesčio meru Vytautu Grubliausku ir nusprendė pasirūpinti, kad vežimėliais judantiems neįgaliesiems būtų įrengta pakyla su užvažiavimu, nuo kurios jie patogiai galėtų stebėti į festivalį iš viso pasaulio suvažiuojančių džiazo meistrų pasirodymus. Pirmą kartą nelikę už kitų žiūrovų nugarų, o žvelgdami tiesiai į atlikėjus, rateliuose sėdintys neįgalieji mėgavosi muzika, jautėsi lygiaverčiai renginio dalyviai.

Tuo I.Grubliauskienės ir A.Kalvėno pažintis nesibaigė. Susitarta, kad į Klaipėdą atvykstantys džiazo kolektyvai galėtų trumpam užsukti ir į Monciškes. Netrukus I. Grubliauskienė pasiūlė A. Kalvėnui susisiekti su JAV ambasada Vilniuje, kuri rūpinosi daugiau nei 40-yje pasaulio šalių koncertavusio „Ari Roland Jazz Quartet“ viešnage Lietuvoje, ir pasikviesti į neįgaliųjų stovyklavietę.

Ari Rolando džiazo kvartetas ne tik sutiko atvykti į Monciškes, bet nustebino dar vienu maloniu gestu. Koncertas Landšafto terapijos ir rekreacijos centre buvo numatytas 14 val., mat vakare buvo suplanuotas komercinis renginys Klaipėdoje. „Sužinoję, kad jų laukia neįgalieji, muzikantai atsisakė komercinio koncerto ir vakarinį pasirodymą surengė čia“, – pasakojo A.Kalvėnas, tikindamas, kad pirmoji tokio aukšto meistriškumo atlikėjų viešnagė Monciškėse tikrai nebus paskutinė.

Niujorkietiškas džiazas su lietuviškais elementais

Po Landšafto terapijos ir rekreacijos centrą tą vakarą pasklidęs niujorkietiško džiazo siautulys stebino ne tik virtuozišku atlikimu, bet ir repertuaru. Muzikantai, kurie savo kūrybai įkvėpimo semiasi 1930–1950 metų džiazo „aukso amžiuje“, grojo ne ik džiazo legendų Charlie’io Parkerio, Dizzy’io Gillespie’io ir Billie’o Holiday’aus kūrinius ar originalias savo pačių kompozicijas, bet atliko ir keletą improvizacijų populiarių lietuvių liaudies dainų („Atskrend sakalėlis“, „Suk, suk ratelį“ ir kt.) temomis.

28-erius metus gyvuojančio kvarteto sielą Ari Rolandą – Niujorko džiazo vunderkindą, daugelio kritikų vadinamą vienu geriausiai džiazą grojančių kontrabosininkų, su Lietuva sieja seni giminystės ryšiai. Vilniaus krašte gyveno jo prosenelis, 1902 metais iš čia išvykęs litvakas. Pasak Ari Rolando, proseneliai su didele meile ir nostalgija prisimindavo Lietuvą. Muzikantas neslepia, kad į prosenelių kraštą sugrįžti jam visada malonu. Jis teigia, kad iš susitikimo Monciškėse kvartetas išsiveža ypač šiltus jausmus: čia graži gamta, jauki aplinka, puiki publika ir, svarbiausia – žmonių širdžių šiluma, nuoširdus bendravimas ir domėjimasis muzika.

Vasara baigėsi danų džiazo koncertu

Vasaros sezoną Monciškėse užbaigė dar vienas džiazo koncertas – žmonėms su negalia grojo iš Danijos atvykusi grupė „Children of emotion“. 2013 metais draugėn susibūrę muzikantai atlieka kūrinius, kuriuose klasikinio džiazo ritmai subtiliai susipina su šiuolaikine elektronine, lounge stiliaus muzika. Landšafto terapijos ir rekreacijos surengtame koncerte daugiausia skambėjo kompozitoriaus, būgnininko Stigo Halskovo, kurio iniciatyva kvintetas „Children of emotion“ ir atsirado, kūrinių. Klausytojus ypač nudžiugino grupės vokalistė – lietuvaitė Kristina Dabašinskaitė. Mergina Danijoje mokėsi muzikos penkerius metus.

Ten ir susipažino su grupės muzikantais. Danų kvintetas jau apkeliavo nemažai pasaulio – jų atliekama muzika skambėjo Niujorke, Londone, Geteborge, Berlyne, Hagoje, Lietuvos džiazo festivaliuose. Ir Lietuvoje „Children of emotion“ muzika skambėjo ne tik Baltijos pajūryje. Kvintetas dalyvavo kultūrinėje „Šiaulių naktų“ programoje, jų klausėsi sostinės džiazo mėgėjai. Šių metų spalį grupė ruošiasi išleisti pirmajį albumą. Grupės „Children of emotion“ koncertą Monciškėse padėjo suorganizuoti ne tik Pilies džiazo festivalio vadovė Inga Grubliauskienė, bet ir šiaulietis muzikantas Remigijus Ruokis. Audrius Kalvėnas džiaugėsi, kad Landšafto terapijos ir rekreacijos centre skambantis džiazas jo besiklausantiems žmonėms su negalia ir Monciškių bendruomenės nariams suteikė daug gerų emocijų ir atgaivos sielai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.