Persodinta širdis ar inkstas – ne kliūtis sportuoti

Žmogus, kuriam persodinta širdis, ir sportas? Žmogus, kuris dėl neveikiančių inkstų kas antrą dieną jungiamas prie aparatų, ir aktyvus gyvenimas? Atrodo, tai nesuderinama. Daugeliui sportas siejasi su gera sveikata, sveiku, stipriu kūnu, o ne su ligomis ar negalėmis.

2015 metų sporto šventės dalyviai.<br>Leono Gylio nuotr.
2015 metų sporto šventės dalyviai.<br>Leono Gylio nuotr.
Jauniausia žaidynių dalyvė stebi šaškių kovas.<br>Vidos Bieliūnaitės nuotr.
Jauniausia žaidynių dalyvė stebi šaškių kovas.<br>Vidos Bieliūnaitės nuotr.
Lietuvos atstovai Europos žmonių su persodintomis širdimis ir plaučiais sporto žaidynėse.<br>„Gyvasties“ archyvo nuotr.
Lietuvos atstovai Europos žmonių su persodintomis širdimis ir plaučiais sporto žaidynėse.<br>„Gyvasties“ archyvo nuotr.
Irma Juodienė 2013-ųjų Europos transplantuotųjų žaidynėse laimėjo sidabrą mini maratono rungtyje.<br>„Gyvasties“ archyvo nuotr.
Irma Juodienė 2013-ųjų Europos transplantuotųjų žaidynėse laimėjo sidabrą mini maratono rungtyje.<br>„Gyvasties“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Ugnė Šakūnienė

2015-07-08 14:56, atnaujinta 2018-04-10 10:10

Jei parolimpinės žaidynės daugeliui girdėtos, tai žmonių su persodintomis širdimis, inkstais, kepenimis ar plaučiais sporto renginiai vis dar atrodo neįprasti. Lietuvos asociacijos „Gyvastis“, vienijančios žmones, gyvenančius su persodintais organais ir laukiančius transplantacijos, Marijampolės skyrius šiemet, jau septintą kartą, organizavo sporto šventę. Joje dalyvavo žmonės su negalia iš visos Lietuvos.

Šios varžybos ‒ ne tik sporto renginys, bet tikra šventė dalyviams ir jų šeimoms. Tiek toms, kuriose visi yra svarbūs ir reikalingi, kuriose su persodintu inkstu gyvenančią žmoną palaiko vyras, o dializuojamą vaikiną – brolis. Be „rimtų“ sporto šakų, tokių kaip krepšinis, baudų mėtymas, šaškės ar šachmatai, vyksta daug smagių rungčių: pavyzdžiui, kas greičiau iki starto linijos nuneš šaukšte kiaušinį, jo nesudaužęs, arba ‒ kuri komanda greičiau apvynios savo komandos narį tualetiniu popieriumi, jo nesuplėšiusi.

Sportiškai nusiteikusios komandos į Marijampolės profesinio rengimo centro mokyklos sporto salę atskubėjo iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Alytaus, Marijampolės, Vilkaviškio, Panevėžio. Sportininkai varžėsi septyniose sporto rungtyse: žiedų mėtymo, baudų mėtymo, smiginio, stalo teniso, šaškių, bočios ir, be jokios abejonės, krepšinį trys prieš tris. Pačios atkakliausios kovos vyko šaškių komandinėse rungtyse ir krepšinyje.

Jauniausia žaidynių dalyvė – 11-metė alytiškė Akvilė, gyvenanti su persodintu inkstu, sporto šventėje dalyvavo pirmą kartą. Laimėjusi du medalius, mergaitė pažadėjo dalyvauti ir kitais metais. Sporto nauda transplantuotiems ir ypač dializuojamiems žmonėms vis dar nėra visuotinai patvirtinta ir įrodyta moksliniais tyrimais. Tačiau tiek Pasaulinė transplantuotų žmonių sporto federacija, tiek Europos žmonių su persodintomis širdimis ir plaučiais federacija pastebėjo, kad aktyviai sportuojantieji gyvena ilgiau ir jaučiasi geriau. Tačiau svarbu nepersistengti, tad kiekvienas į sporto žaidynes susiruošęs dalyvis turi turėti gydytojo pažymą, kad gali dalyvauti konkrečiose sporto rungtyse.

Lietuvos sportininkai su persodintais organais gali pasigirti nemenkais sporto laimėjimais. 2013-ųjų Europos transplantuotųjų žaidynėse dalyvavusi Lietuvos atstovė Irma Juodienė, gyvenanti su mamos dovanotu inkstu, mini maratono rungtyje laimėjo antrąją vietą. Pernai Vilniuje vykusiose Europos žmonių su persodintomis širdimis ir plaučiais sporto žaidynėse mūsų šalies atstovai, gyvenantys dovanotų širdžių dėka, laimėjo 17 medalių: šešis aukso, keturis – sidabro ir septynis – bronzos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.