Organų donorystė mokinių akimis

Kauno krašto nefrologinių ligonių draugija „Kauno Gyvastis“, jungianti žmones, gyvenančius su persodintais organais ir laukiančius transplantacijų, nuolatos propaguoja organų donorystę ir šviečia visuomenę: skaito paskaitas, organizuoja įvairias donorystę populiarinančias akcijas. Šiais metais suorganizuotas piešinio-plakato konkursas „Organų donorystė: mitai ir tikrovė“.

Apdovanoti moksleiviai ir mokytojai kartu su D.Sirtautu ir „Kauno Gyvasties“ atstovais.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Apdovanoti moksleiviai ir mokytojai kartu su D.Sirtautu ir „Kauno Gyvasties“ atstovais.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Piešinių konkurso „Organų donorystė: mitai ir tikrovė“darbai.<br>Aušros Degutytės nuotr.
Piešinių konkurso „Organų donorystė: mitai ir tikrovė“darbai.<br>Aušros Degutytės nuotr.
Piešinių konkurso „Organų donorystė: mitai ir tikrovė“darbai.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Piešinių konkurso „Organų donorystė: mitai ir tikrovė“darbai.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Piešinių konkurso „Organų donorystė: mitai ir tikrovė“darbai.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Piešinių konkurso „Organų donorystė: mitai ir tikrovė“darbai.<br>Žydrūno Kučinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Žydrūnas Kučinskas

Mar 2, 2016, 12:53 PM, atnaujinta Apr 9, 2018, 2:12 PM

Pasak organizatorių, svarbiausias renginio tikslas – šviesti visuomenę apie organų donorystę – pasiektas. Jis skambėjo ir iš konkurse dalyvavusių mokinių lūpų: „Mes tiek daug sužinojome!“

Konkursas ne tik mokiniams

Surengtame konkurse dalyvavo ne tik mokiniai. Prie jų mielai prisijungė dailės, biologijos, etikos mokytojai, visuomenės sveikatos priežiūros specialistai, kiti švietimo įstaigų atstovai ir „Kauno Gyvasties“ nariai.

Vienas iš konkurso uždavinių, kurį sau kėlė „Kauno Gyvastis“, – bendradarbiauti su mokyklomis, jaunimo organizacijomis ir joms pristatyti organų donorystės problemą, kad kuo daugiau jaunuolių įsitrauktų į savanoriškas donorystės populiarinimo veiklas.

„Jauni žmonės yra labai imlūs ir kūrybingi, todėl jie gali sugalvoti ir įgyvendinti tokių įdomių ir reikšmingų akcijų, kokios mums net į galvą neateina“, – sakė „Kauno Gyvasties“ pirmininkė Irma Juodienė.

Žavėjo mokinių iki konkurso nuveikti donorystės populiarinimo darbai – pamokos ne tik mokiniams, bet ir mokytojams, bendravimas su vietiniais transplantacijų laukiančiais arba su dovanotais organais gyvenančiais žmonėmis.

Mokiniai prisipažino, kad iki konkurso apie donorystę žinojo nedaug, tačiau ruošdamiesi gerokai pagilino ne tik savo, bet ir aplinkinių žinias.

Mokinių darbus pagal konkurso nuostatus vertino „Kauno Gyvasties“ sudaryta komisija. Jos pirmininkė Irma Juodienė pastebėjo, kad buvo labai sunku atrinkti geriausius plakatus. Pasak jos, geriausiai įvertinti darbai išsiskyrė aiškia organų donorystės tematika, juose buvo akcentuota organų donorystės svarba ir prasmė.

„Esu sužavėta mokinių darbų – juose tiek šilumos ir kūrybos“, – kalbėjo I.Juodienė.

Jaunimo dievaičių žodis labiau girdimas

Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ projektų koordinatorė ir „Kauno Gyvastis“ savanorė Aušra Degutytė pasidalijo patirtimi, užsiminė, kas pritraukia ir motyvuoja mokinius savanorius. „Mes žinome, kas sudomina jaunus žmones“, – parodos metu sakė Aušra. – Žinomų, tarp jaunimo autoritetą turinčių ir donorystei pritariančių žmonių vizitas į mokyklą, donorystę propaguojančius renginius, labai motyvuoja.“

Todėl konkurso apdovanojimus pakviestas įteikti Sabonio krepšinio centro vadovas ir treneris Darius Sirtautas. Dalyvius pasveikinęs Darius Sirtautas perfrazavo žymųjį Vinco Kudirkos eilėraštį: „Ne tas yra didis, kuris turi daug žinių ar yra stiprus, o tas, kuris savo širdimi yra didis, pasiryžęs padėti kitiems.“

Krepšinio centro vadovas samprotavo: jei mums nesunku padovanoti seną jau nereikalingą daiktą, tai kodėl turėtų būti sunku padovanoti tai, ko neprireiks po mirties, – savo organus? Darius Sirtautas pasiūlė visiems įsijausti į situaciją, kai artimas žmogus laukia organų persodinimo, ir paklausti savęs „ką aš daryčiau?“.

Geriausių konkurso „Organų donorystė: mitai ir tikrovė“ darbų autoriai buvo apdovanoti finalinio parodos „Sveikatos dienos 2016“ renginio metu. Kauno miesto savivaldybė, Nacionalinis transplantacijos biuras, UAB „Kairių prekyba“ ir „Kauno Gyvastis“ mokytojoms ir mokiniams įteikė simbolines dovanėles.

Konkursas nebūtų įvykęs be atsidavusių mokinius ruošusių mokytojų. Už mokinių paruošimą konkursui ir nuolatinį jaunos kartos ugdymą švietimo įstaigų atstovėms, ruošusioms mokinius, – Jolitai Grabliauskaitei (Všį „Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazija“), Viktorijai Vilkevičienei (Kauno Jono Jablonskio gimnazija), Laisvutei Bakutienei (Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazija) – buvo įteiktos padėkos.

Šviesti vaikus – nuolatinis darbas

Ankstesniuose susitikimuose su Kauno miesto švietimo įstaigų mokytojais, mokiniais, mokinių atstovybių nariais buvo pristatyta Lietuvos asociacija „Gyvastis“, organizacijos iniciatyva sukurtas dokumentinis filmas „Už gyvybę“. Keliose mokyklose kasmet organizuojamos paskaitos apie donorystę vyresnių klasių mokiniams. Jiems būna įdomu pamatyti ir pabendrauti su žmonėmis, gyvenančiais su persodintais inkstais ar širdimi.

Gyvas pavyzdys labai svarbus. Tai kur kas įtaigiau, nei paskaitos ar nuotraukos“, – pasakoja Aušra, jau ne vienus metus bendraujanti su mokiniais. „Mokiniams įdomu, kaip žmogus jaučiasi, kartais vaikai net nori paklausyti persodintos širdies plakimo.“

Susitikimuose mokytojai, mokiniai ir studentai geranoriškai prisideda prie konkursų, kitų veiklų organizavimo. Neretai mokiniai, išgirdę apie bendraamžių savanorystės patirtį, patys panori prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.