Aš galiu viską!

Vilniaus neįgaliųjų dienos centras jau trečią kartą surengė profesinių įgūdžių, meninių gebėjimų varžytuves – abilimpiadą „Aš galiu viską!“ Įvairių negalių – regėjimo, klausos, fizinės, intelekto sutrikimų – turinčius kūrėjus suvienijantis renginys leidžia atsiskleisti talentams ir išmonei. Po ilgokos pertraukos atgimusios profesinio meistriškumo varžytuvės pamažu tampa neįgaliųjų nekantriai laukiamu renginiu.

„Muilas skulptūroje“ – taip savo kūrinį pavadino Algimantas Sabaliauskas.<br>Aldonos Milieškienės nuotr.
„Muilas skulptūroje“ – taip savo kūrinį pavadino Algimantas Sabaliauskas.<br>Aldonos Milieškienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Milieškienė

Dec 9, 2016, 3:50 PM, atnaujinta Apr 9, 2018, 2:54 PM

Kalėdinė šalis – džiugi ir įvairiaspalvė

Tradiciškai metams baigiantis rengiamoje abilimpiadoje atsispindi šventės laukimo, ruošimosi jai nuotaikos. Ne išimtis buvo ir šios meninių gebėjimų varžytuvės, tapusios gražiomis ir jaukiomis kalėdinės šalies meno dirbtuvėmis. Kirtimų kultūros centre žybčiojo eglučių girliandos, skambėjo kalėdinė muzika. Abilimpiados dalyviai savo gebėjimus galėjo išmėginti 5 rungtyse: vainikų puošimo, vilnos vėlimo, dekupažo ant medžio, piešimo ant plastikinio rutulio ir eilėraščių kūrimo. Visuose kūriniuose turėjo atsispindėti Kalėdų dvasia.

Viena kalėdiškiausių rungčių – vainikų puošimas. Moterys susikaupusios derino įvairias puošybos detales. „Svarbiausia – turėti idėją, o jau tada gali ją apipinti“, – šypsojosi dienos centro „Šviesa“ lankytoja Birutė Pocevičiūtė. Kalėdinį vainiką ji puošė pirmą kartą, tačiau kūrybinės veiklos jai – ne naujiena.

Birutė jau 20 metų „Šviesoje“ lankosi. Mokosi megzti, žvakes lieti, kurti tekstilės darbelius. Tačiau labiausiai jai patinka šokti, groti, vaidinti teatre. „Šiemet naują spektaklį sukūrėme – „Akmens sriuba“ vadinasi. Teatras jau savo 20-metį neseniai atšventė. Nuo pat pradžių jame esu.“

Bene labiausiai susikaupusi vainiką puošė Kurčiųjų reabilitacijos centro atstovė Nijolė Karmazienė. Praėjusiose abilimpiadose moteris stebino gestų kalba sukurtais eilėraščiais, šįkart – savo išpuoštu vainiku. Jos kūryba įvertinta pirmąja vieta.

Rankų darbo kalėdinės dovanos

Vilnos vėlimas – ne vien moteriškas užsiėmimas. Abilimpiadoje adata sparčiai darbavosi ir keletas vyrų. Visiems reikėjo kuo originaliau apvelti muilo gabaliuką. Šiuo požiūriu tikrai išsiskyrė „Gyvasties“ asociacijos nario Algimanto Sabaliausko darbas. „Muilas skulptūroje“, – taip jį apibūdino pats autorius. Vyriškis pasakojo besilankąs „Gyvasties“ organizuojamuose užsiėmimuose. Ir vilną velti kažkada bandęs. Tiesa, ne adata, o šlapiuoju būdu. „Šlepetes vėlėme“, – prisimena jis. Vis dėlto geriausiai Algimantas jaučiasi keramikos būrelyje. Molis labai ramina.

„Mažosios gubojos“ atstovė Vidutė Čiplytė raminančiu užsiėmimu laiko ir vėlimą. Ypač „šlapiąjį“. Pasak jos, vėlimas – nesunkus užsiėmimas, kiekvienas gali jį išmėginti. O velti darbeliai gali tapti originaliomis Kalėdų dovanomis.

Ko gero, daugelį pradžiugintų ir pačių dekoruotais burbulais papuošta šventinė eglutė. Ypač jeigu jie tokie dailūs ir subtilūs, kaip Linos Norkienės. Moteris juokiasi, kad šįkart labai padėjo jos silpnaregystė – negalėdama nupiešti smulkių detalių, ji savo burbulą išpuošė ryškiais raštais: spindinčiomis auksinėmis žvaigždėmis ir vingriomis linijomis. Linos kalėdinis žaislas išrinktas gražiausiu, jai skirta pirmoji vieta. Dekupažas – įtraukianti veikla

Vilniaus krašto žmonių su negalia sąjungos narė Ana Valter šiose kūrybinėse varžytuvėse dalyvavo jau antrą kartą. Ir pernai, ir šiemet – dekupažo rungtyje. Moteris neslepia: šiemet jai teko ne pačios geriausios servetėlės, todėl mediniai žaisliukai ne tokie dailūs, kaip pernykščiai darbeliai, už kuriuos pelnė nugalėtojos prizą.

80-ąjį gimtadienį netrukus švęsiančią ir pusę šio amžiaus su diabetu nesiskiriančią moterį rankdarbiai lydėjo visą gyvenimą. Dar tarybiniais laikais jai buvo suteiktas liaudies meistrės vardas. Moteris rišo kilimus. Vilnoniais siūlais ant audeklo ji tokius sostinės senamiesčio vaizdus, architektūros ansamblius išnarstydavo, kad žmonės akių atitraukti negalėdavo. Ne vieną autorinę parodą buvo surengusi.

Dabar A. Valter visa galva paniro į dekupažą. Moteris šypsosi: taip norėjo šio meno paslaptis perprasti, kad net į brangiausius kursus užsirašė. Pagrindines taisykles kelių valandų mokymuose sužinojusi Ana entuziastingai ėmėsi naujos veiklos. Net mokytoja tapo – tuo, ką sužinojo, pati išbandė, dalijosi su Vilniaus krašto žmonių su negalia sąjungoje amatų būrelį lankančiomis bičiulėmis.

Šis moters pomėgis atsispindi ir namuose. Ana pasakoja, kad sumanus popierinių servetėlių panaudojimas, jų vaizdų perkėlimas ant skirtingų paviršių padėjo sukurti jaukų ir originalų vonios kambarį. „Papuošiau dušo kabiną, pritaikiau motyvą prie užuolaidos, bendrą visumą papildančiais akcentais tapo keletas dekupuotų dėžučių...“

Dekupažo traukai neatsispyrė ir Rimutė Mireckaitė. Moteris pasakojo šio meno Vilniaus neįgaliųjų dienos centre Eglės Gavelienės vedamuose užsiėmimuose pramokusi. Pasak jos, tai daug darbo, laiko ir, žinoma, fantazijos reikalaujantis užsiėmimas. Užtat rezultatai visada džiugina. Moters kūrybingumu pasidžiaugė ir abilimpiados vertinimo komisija – šiemet jos darbeliai pripažinti geriausiais.

Eilėraščio kūrimas – sunki užduotis

Viena sunkiausių užduočių neabejotinai tapo eilėraščio kūrimas. Nors ją rinkosi literatūrą gerai išmanantys neįgalieji, vis dėlto parašyti eilėraštį „pagal užsakymą“ – nemenkas iššūkis kiekvienam kūrėjui. Juolab kad teko laikytis ir nustatytų taisyklių: eilėraštis turėjo būti 18 eilučių, jame būtinai reikėjo pavartoti nurodytus žodžius.

Svetlana Rybakienė eiliuoja jau ne vienus metus. Moters kūryba – jautri, skatinanti susimąstyti, persmelkta pačios patirtais išgyvenimais. Subtili Svetlanos siela nuolat ieško vis naujų galimybių atsiskleisti. Poezija, teatras, dainos – tai, be ko, pasak moters, ji negalėtų gyventi. Visas šias emocijas buvo galima jausti ir jos sukurtame bei visiems abiliampiados dalyviams perskaitytame eilėraštyje. Svetlana pelnė antrąją vietą.

Dar dviem prizininkais tapo kūrėjai vyrai. Pirmoji vieta skirta Laimonui Ablingiui, trečioji – Martynui Šimkui.

Graži idėja sklinda

Prieš dvejus metus Vilniuje surengtoje abilimpiadoje dalyvavę Kėdainių rajono paraplegikų asociacijos nariai pirmą kartą susipažino su tokiomis varžytuvėmis. Tąsyk jie dalyvavo visose rungtyse. Ir jiems puikai sekėsi – pelnė dvi prizines vietas: Danguolė Šablevičienė tapo piešimo ant stiklo rungties nugalėtoja, III vietą dekupažo rungtyje pelnė Milda Verkauskienė.

Tąsyk asociacijos pirmininkė Alma Margevičienė prasitarė, kad į abilimpiadą atvyko ne tik savo meninių gebėjimų parodyti, bet ir pažiūrėti, kaip tokie renginiai organizuojami, kad galėtų pabandyti į panašias varžytuves sukviesti savo krašto neįgaliuosius.

Kaip tarė, taip ir padarė. Šiemet toks renginys Kėdainiuose įvyko. 30 įvairias negalias turinčių kūrybingų žmonių savo gebėjimus demonstravo mezgimo, dekupažo, tapybos ant šilko, piešimo ant stiklo ir eilėraščių kūrimo rungtyse. Renginys visiems patiko, todėl ketinama jį rengti ir kitąmet.

Kėdainių rajono paraplegikų asociacijos pirmininkės A. Margevičienės nuomone, būtų labai gerai, kad tokios varžytuvės pasklistų po visą Lietuvą – juk kiekviename rajone, mieste gyvuoja neįgaliųjų organizacijos, jose veikia amatų, užimtumo būreliai. Kėdainiškių pavyzdys parodė, kad smagu visiems susiburti, pasidžiaugti savo talentais, vieniems iš kitų pasimokyti. O regioninių varžytuvių nugalėtojai galėtų suvažiuoti į respublikinę abilimpiadą. „Žmonėms būtų gera paskata dalyvauti savo krašto varžytuvėse, kai žinotų, kad bus proga pasivaržyti su visos Lietuvos geriausiais kūrėjais“, – sako A. Margevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.