Į parduotuvę prieš trylika metų atklydusi juoda katė priviliojo sėkmę ir gavo darbo vietą

„Jei katė pati atklydo į namus, būtina ją priimti“, – sako Vilniaus Žvėryno mikrorajone esančio gyvūnų prekių parduotuvės „Fauna“ konsultantė Gražina Kavaliauskaitė. Jos manymu, su kate kartu atkeliauja ir sėkmė. Prieš trylika metų prie parduotuvės durų rasta ir prieglobsčio pasiprašiusi katė dabar jau yra tikra kolektyvo narė, oficiali darbuotoja, turinti net savo darbo pažymėjimą. Parduotuvės patalpose katė leidžia dienas ir pasilieka nakvoti. Katei suteiktas Moniuškės vardas, mat netoliese yra lenkų kompozitoriaus ir dirigento Stanislavo Moniuškos vardo gatvė.

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Oct 23, 2013, 11:11 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:45 PM

Kaip sakė Gražina, žmonių reakcija atėjus į parduotuvę – išskirtinė. Vaikams smagu pasimatyti su gyvūnu, suaugusiesiems malonu pabendrauti, o ne tik apsipirkti. Kartais vaikai užsuka į parduotuvę tik tam, kad galėtų paglostyti Moniuškę.

Moniuškės einamos pareigos parduotuvėje – prekių demonstruotoja. „Ji visuomet padeda išsirinkti prekes, parodo, kokių draskyklių, gyvūnų tualetų ar namelių turime“, – teigė G.Kavaliauskaitė.

Moniuškė – parduotuvės talismanas

Gražina Moniuškę apibūdino kaip gero charakterio, labai paklusnią katę. „Ją lengva prisišaukti. Jokių problemų nesukelia ir bėdų nepridaro. O jei prireikia gydyti, tai ramiai iškenčia visas procedūras“, – tikino pašnekovė.

Nors Moniuškė yra juoda katė su balto kailio lopinėliais, Gražina paneigė prietarą, kad juodos katės neša bėdą: „Manau, kad tai – mūsų talismanas. Nors daugelis gali pamanyti, kad ji, kaip juodų kačių atstovė, turėtų nešti blogį“, – pasakojo G.Kavaliauskaitė.

Pokštų nekrečia

Trylika metų parduotuvėje gyvenanti ir dirbanti Moniuškė – dora keturkojė. Vos vieną kitą išdaigą iškrėtusi katė didelių nuostolių niekada nepridaro, net tada, kai nakčiai pasilieka viena.

„Kažkada, kai parduotuvėje buvo ką tik sudėti nauji mediniai langai, tai iš ryto radome juos apdraskytus“, – prisiminė Gražina. Anot jos, Moniuškė, kaip ir visi kiti naminiai gyvūnai, kartais leidžia sau iškrėsti kokį linksmą pokštą, tačiau niekada neliečia maisto produktų ar naujų žaislų.

Su kitais gyvūnai bendrauja draugiškai

Per trylika metų Moniuškė priprato bendrauti su kitais, kartu su šeimininkais atėjusiais gyvūnais. Pasiuosto, susipažįsta, tačiau niekada nepuola. O jei kokio kito gyvūno charakteris jai nepatinka, tai pasislepia ir ignoruoja.

Manoma, kad kai keturkojė atklydo į parduotuvę, ji buvo maždaug vienerių metų amžiaus. „Vos tik atėjusi pas mus, jis atsivedė ir tris kačiukus. Juos parduotuvės klientai priėmė į savo namus“, – pasakojo Gražina.

Kates priima ir kavinės...

Katės, kaip jaukumo suteikiantys gyvūnai, laikomi viešose vietose visame pasaulyje. Vienoje nesenai duris atvėrusioje kavinėje Paryžiaus centre lankytojai gali mėgautis ne tik gardžia kava ir kruasanais, bet ir nuostabia vietinių kačių kompanija. Kavinės „Cafe des Chats“ savininkai nusprendė, kad čia užsukę klientai gali atsipalaiduoti glostydami murkiančias kates, kurios veikia kaip tikras gyvūnų terapijos seansas. „Kačių terapijos galia iš tiesų veikia“, – sakė M.Gandelon.

Jos teigimu, kačių murkimas skleidžia vibracijas, kurios teigiamai veikia sąnarius, ramina širdies veiklą, malšina stresą. Rugsėjį atidaryta kavinė užsakymų turi iki pat lapkričio, o prie kavinės durų nusidriekė eilės žmonių.

...ir bibliotekos

Rusijos mieste Novosibirske esančioje vaikų bibliotekoje taip pat oficialiai dirbti priimtas katinas, vardu Kuzia. Jo pareigos – bibliotekininko asistentas. Кuzia bibliotekoje dirba tik darbo valandomis, o nakvoja lauke. Per šventes bibliotekos darbuotojos katiną papuošia varlyte, palepina skanėstais, išmaudo ir sušukuoja.

Katę bibliotekoje galima rasti ir Panevėžyje. Po daugiabučių kiemus ilgai bastęsis benamis katinas tapo Panevėžio miesto bibliotekos išskirtiniu masalu lankytojams. Tarp knygų lentynų apsigyvenęs Rainis į biblioteką privilioja ne tik daugiau panevėžiečių, bet ir miesto svečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.