Miniatiūrinė „kengūra“ - gyvūnas, kurio tikriausiai dar nesate matę (video)

Šokliai – taip vadinami šie miniatiūriniai gyvūnai, nepaprastai ilgomis užpakalinėmis kojomis, trumpomis priekinėmis letenomis ir itin ilga, įspūdinga uodega. Kai kurie šoklių rūšies atstovai gali pasigirti ir didelėmis lyg kiškio ausimis. Patekę į žmogaus rankas šie graužikai sulaukia labai daug dėmesio, mat jų išvaizda išties unikali. Neretai šis padarėlis vadinamas mažąja kengūra.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-09 13:18, atnaujinta 2018-02-17 18:37

Šokliai – paplitę Eurazijos ir Šiaurės Afrikos pusdykumėse ir dykumose. Šie graužikai labiausiai aktyvūs nakties metu. Laukinėje gamtoje šokliai yra tikras skanėstas įvairiems plėšriems paukščiams. Dėl to jų kailio spalva – smėlinė. Tokia pat, kaip ir aplinkos, kurioje jie gyvena. Taip jie gali geriau pasislėpti nuo plėšrūnų.

Šie gyvūnai turi nepaprastus gebėjimus – puikiai mato ir girdi tamsoje, akimirksniu gali pasislėpti smėlyje, sugeba liuoksėti 25 kilometrų per valandą greičiu, o vieno šuolio ilgis gali siekti net iki 3 metrų. 

Šių graužikų kūno ilgis – apie 10-12 centimetrų, neskaičiuojant 20 cm ilgio uodegos. Suaugusio gyvūno svoris – nuo 25 iki 40 gramų. Šių graužikų vidutinė gyvenimo trukmė – 2-3 metai. Dėl šoklių žaismingo charakterio ir elgsenos, šie gyvūnai tapo itin geidžiamais naminiais gyvūnėliais.

Didžioji dauguma šoklių, kuriuos galima įsigyti, būna pagauti gamtoje, mat šiuos graužikus nėra paprasta veisti.

Atminkite, kad šokliai – tai neįprastas naminis gyvūnas, todėl jų įsigyti nėra taip lengva. Be to, šių laukinių graužikų laikymo namuose sąlygos turi būti kuo artimesnės esančioms natūralioje gamtoje.

Šokliai yra visaėdžiai. Jie minta sėklomis, daigais, augalais ir vabzdžiais. Šokliams, gyvenantiems nelaisvėje, tiks šienas, paukščių lesalas ar graužikų pašaras, taip pat kopūstai, morkos, agurkai. Skirtingai nei dauguma graužikų, šokliai nekaupia maisto atsargų.

Šokliams būtina suteikti privačią gyvenamąją erdvę. Tam tiks erdvus narvelis. Jiems turi būti sudarytos sąlygos laisvai judėti ne tik horizontaliai, bet ir vertikaliai. Narvelyje, kuriame gyvena šoklys, negali būti zonų, kuriose galėtų užstrigti jų laibos ir ilgos kojos – taip gyvūnas greitai susižalos.

Kaip dykumų gyvūnas, šoklys gali išgyventi ir su nedideliu kiekiu vandens, tačiau būtinai suteikite galimybę raustis smėlyje, kasti urvus bei taip palaikyti švarą. Tam puikiai tiks gilesnis indas, pripiltas švaraus smėlio.

Kai kurios šoklių rūšys (kurių yra apie 30) negali gyventi šaltyje. Optimaliausia oro temperatūra šokliams turėtų būti 22-26 laipsniai Celsijaus.

Šokliai iš prigimties nėra drąsūs, juos lengva išgąsdinti. Tačiau pajutę pavojų, gali skaudžiai įkąsti net ir žmogui. Augindami šį trapų padarėlį, elkitės švelniai ir atsargiai. Jokiu būdu neleiskite su juo žaisti vaikams be suaugusiųjų priežiūros.

Šiuos unikalius gyvūnus auginti namuose itin pamėgę Azijos gyventojai. Portale „YouTube“ galima rasti nemažai vaizdo siužetų, kuriuose užfiksuoti šie nepaprastai šoklūs graužikais. Dėl jų keistos išvaizdos, žmonės lieka sužavėti ir apstulbę, mat tokį gyvūną regi pirmą kartą gyvenime.

Lietuvoje aptinkama šoklių rūšis – beržinė sicista. Tačiau ji yra itin retai aptinkama ir įrašyta į Lietuvos Raudonąją knygą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.