Atskleistas šunų giminės medis pažėrė keistų sutapimų

Ar kada nors susimąstėte, kad mažylis čihuahua gali būti labai artimas dideliam ir raumeningam rotveileriui, o pitbulterjeras ir dalmatinas – kone broliai? Vienas menininkas nupiešė paveikslą, kuriame pavaizduotas šunų giminės medis, o jame atskleista, kaip veislės susijusios tarpusavyje. Nuo terjerų iki kalnų šunų, nuo medžioklinių iki dekoratyvinių – detalus piešinys parodo kone kiekvieną standartinį veislinį šunį ir pavaizduoja ypač artimas sąsajas, net jei jų išvaizda visiškai skirtinga. 

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-25 15:49, atnaujinta 2018-02-15 03:23

Meno kūrinyje pavaizduota 181 šunų veislė nuo dekoratyvinių pūkuotukų, tokių kaip mopsai ar Pomeranijos špicai, iki medžioklinių ar tarnybinių šunų – Aliaskos malamutų, auksaspalvių retriverių ir terjerų.

Pavyzdžiui, piešinyje rodoma, kad iš Meksikos kilę čihuahua veislės šunyčiai yra susiję su masyviais ir neretai apsaugai skirtais rotveileriais. Tai paaiškinama labai paprastai: čihuahua priklauso dekoratyvinių „toy“ šunų grupei. Ši grupė glaudžiai susijusi su pinčerių grupe ir čia pat esančiais rotveileriais.

Per tarnybinių ir darbinių šunų grupę panašiai susiję ir mopsai su senbernarais.

Iš pažiūros atrodo neįtikėtina, kad tokie skirtingi šunys – dideli ir maži, pūkuoti ir bekailiai, trumpasnukiai ir ilgasnukiai – taip artimai susiję. Be to, jie kilę iš skirtingų pasaulio pusių. Tačiau viskas kur kas paprasčiau, mat visi jie turi bendrą protėvį – šuninių veislės žinduolį (Canis lupus familiaris. - Red.). Vis dėlto dauguma skirtingos išvaizdos šunų suformavo žmonės, siekdami įvairovės ir eksperimentuodami su šiais keturkojais. Kadangi šios rūšies žinduolių genetinis kodas gana paprastas, lengva manipuliuoti jų išvaizda keičiant ausų, snukio formą, ūgį, kailio struktūrą ir pan.

Šis šunų šeimos medis leidžia artimiau pažvelgti, kurie šunys priklauso taip pačiai kategorijai.

Šunų giminės medį galima įsigyti interneto parduotuvėje Pop Chart Lab.

Kaip jau anksčiau yra nustatę mokslininkai, šunis žmonės prisijaukino maždaug prieš 15 tūkst. metų. Manoma, kad pirmieji šunys buvo prijaukinti medžioklei, o vėliau ir namų bei ūkio apsaugai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.