Žiauri šuns istorija, privertusi suklusti pasaulį

Šio šuns istoriją mažai kas žino, tačiau tas baisias nuotraukas internete matė daug kas. Tai vienas garsiausiai nuskambėjusių žiaurumo įvaizdžių, dažnai figūruojantis prie straipsnių apie kovinius šunis, naudotas netgi pranešimuose apie žiauraus šunų kovų organizatoriaus - Michaelio Vicko - gyvūnus. Nuotraukų herojės istorija – neeilinė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-16 11:22, atnaujinta 2018-02-14 14:55

2005 m. balandžio 11 d. ryte Šiaurės Karolinos užmiestyje, vienoje iš magistralių, rasta sunkiai sužalota pitbulterjerė. Ji buvo apibūdinta gan paprastai - „kruvina betvarkė“. Galūnės sutraiškytos, kūnas nusėtas daugybės žaizdų, pati pitbulė išsekusi ir neturinti jėgų judėti. Kalės ausys buvo trumpai nukirptos. Aplink žaizdas audiniai puvo ir pūliavo.

Pitbulterjerę, pavadintą Gypsy, nugabeno į Tri-County gyvūnų gelbėjimo tarnybą. Įstaigos darbuotojai teigė, kad jos snukis buvo vieni pūliai. Negyvi žaizdų audiniai supuvo tiek, kad neliko lūpų, dengiančių dantis. Atrodė, kad ji nuolat šiepia dantis. Kalę apžiūrėję veterinarai situaciją apibūdino taip: „Jos snukis tiesiog krito, oda puvo, ji prarado lūpas ir galėjo prarasti nosį“. Tokios žaizdos buvo kovų rezultatas – Gypsy greičiausiai naudota „rimtesnių“ kovotojų treniruotėms.

Veterinarai nusprendė, kad Gypsy galima išgelbėti, tačiau tam reikės daugybės operacijų ir pinigų. Tai nebuvo problema – jos gydymui žmonės paaukojo 10 000 JAV dolerių. Kvalifikuoti gydytojai kovojo dėl pitbulės gyvybės.

Pirmiausia jai dėl sužalojimų ir infekcijos teko amputuoti priekinę dešinę koją. Nupjaustyta pūvanti mėsa, žaizdos drenuotos. Net po tokių skausmingų procedūrų Gypsy buvo linksma ir vizgino uodegą. Tačiau jos būklė dar buvo kritinė, o prižiūrėtojai nebuvo tikri, ar ji išgyvens.

Po intensyvaus kelių savaičių trukmės gydymo Gypsy perkelta į kitą gydyklą rekonstrukcinėms snukio operacijoms. Po mėnesio į Tri County globos namus ji grįžo atrodanti kaip tikras šuo. 2005 gegužės 12 d. vienas iš Gypsy besirūpinančių žmonių rašė: „Tai vienas tų atvejų, kai vaizdas būna vertas tūkstančio žodžių. Netikiu, kad kas nors iš mūsų galėtų apibūdinti tą džiaugsmą, kurį pajutome pamatę Gypsy po operacijos. Dėkojame už jūsų maldas ir geras mintis“.

Globos namuose ji sterilizuota ir išmokyta tinkamai elgtis. Gypsy žaidė ir bėgiojo kartu su kitais šunimis, nerodė jokios agresijos – tik meilę ir bučinius. Pirmasis viešas jos vizitas po operacijų buvo slaugos namai. Ji tolerantiškai elgėsi su kitais šunimis, ragavo saldumynus ir švelniai elgėsi su žmonėmis.

Tikrų namų ši pitbulterjerė niekada nesurado. Likusius 4,5 savo gyvenimo metų Gypsy praleido Tri County Gyvūnų gelbėjimo tarnyboje. Gypsy nugaišo 2009 m. gruodį. Tai buvo šokas visiems – neatrodė, kad ji būtų sirgusi.

Nors asmeninė pitbulterjerės istorija pasibaigė laimingai – Gipsy nugyveno paskutinius savo metus mylima ir prižiūrėta, tačiau kaltieji liko nenubausti. Niekas nebuvo apkaltintas ar suimtas dėl Gypsy sužalojimo. Nors už bet kokią informaciją siūlytas apdovanojimas, jokių tolesnių veiksmų nebuvo imtasi. Kita vertus, Gypsy atvejis subūrė daugybę žmonių pasipriešinti žiauriam elgesiui su gyvūnais. Ji ne tik laimėjo kovą su mirtimi – jos istorija pritraukė į šią kovą naujas pajėgas.

Parengė Ugnė Nedzinskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.