Neįprastose lenktynėse išaiškėjo greičiausia sraigė pasaulyje

Šias lenktynes galima būtų pavadinti pačiomis keisčiausiomis pasaulyje, mat čia „greičio“ ruože varžosi vieni lėčiausių padarų žemėje - sraigės. Norfolke (Didžioji Britanija) praėjusį šeštadienį vyko 25-asis sraigių lenktynių Pasaulio čempionatas. Kaip teigia varžybų organizatoriai, tai bene lengviausias sportinis čempionatas pasaulyje.

Sraigių lenktynių Pasaulio čempionato akimirkos.<br>AOP nuotr.
Sraigių lenktynių Pasaulio čempionato akimirkos.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 22, 2014, 3:08 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:39 PM

„Tereikia susirasti sraigę, pavyzdžiui, sode (jos mėgsta drėgnas ir saulės neapšviestas vietas), užklijuoti ant jos kiauto identifikacinį lipduką ir sraigė jau pasiruošusi dalyvauti lenktynėse“, – sako originalaus renginio organizatoriai.

Tiesa, čempionate gali dalyvauti ir užsieniečiai, tačiau jų sraigės gali būti paprastos ar vynuoginės, o ne gigantiškosios. Vis tik daugiausiai dalyvių susirenka iš Didžiosios Britanijos, o vardan įvairovės, kai kurių sraigių kiautai nudažomi įvairių pasaulio valstybių vėliavomis.

Taigi, tam, kad pradėti varžybas, belieka sraiges sudėti pačiame centre ant balta staltiese padengto apvalaus stalo, kur pažymėti du raudonos spalvos apskritimai – mažesnis didesnio viduryje. Viduryje - geltonos spalvos juosta, pažyminti lygiai pusę kelio.

Lenktynių trasa – tai atstumas nuo mažesnio iki didesnio apskritimo kraštinės. Atstumas tarp jų – 13 colių (apie 33 cm). Sraigės varžosi kas greičiau pasieks didesniojo apskritimo kraštinę, tad lenktynes pradeda nuo centro.

Lenktynėms visuomet vadovauja teisėjas. Varžybos prasideda tiksliai išrikiavus sraiges ir teisėjui sušukus: „Pasiruošt! Dėmesio! Lėtai!“ (Ready! Steady! Slow!) Varžybų teisėjas pasilieka teisę koreguoti sraigių judėjimo kryptį, jei šios ima keliauti į priešingą pusę. Be to, jas retsykiais reikia suvilgyti vandeniu, kad neperdžiūtų.

Lenktynių dalyves sraiges galima papuošti įvairiausia atributika. Šeimininkai taip pat gali pasipuošti, kad varžybos atrodytų kuo įspūdingesnės ir profesionalesnės.

Kol kas greičiausios sraigės rekordas priklauso 1995 metais 13 colių per lygiai 2 minutes nušliaužusiai sraigei, vardu Archie. Geriausias praėjusių metų rezultatas – 2 min. 47 sek.

2014 metų čempionais tapo penkiametis Zebenas Butleris-Alldredas iš Londono ir jo sraigė, vardu Wells. Lenktynių trasą sraigė įveikė greičiausiai – per 3 minutes ir 19 sekundžių.

Nugalėtojui atiteko nuostabus prizas – nerūdijančio plieno kibirėlis pilnas salotų lapų.

Šiemet dėl greičiausios sraigės titulo susirungė net 200 „lenktynininkių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.