Pažaislio vienuolyną sukrėtė neregėto žiaurumo protrūkis

Šiame kieme esančiame voljere gyvenęs šuo dingo mįslingomis aplinkybėmis.<br>„Penkta koja“ nuotr.
Šiame kieme esančiame voljere gyvenęs šuo dingo mįslingomis aplinkybėmis.<br>„Penkta koja“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Dec 11, 2014, 3:56 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 9:49 AM

Pažaislio vienuolyne nuo savaitės pradžios netyla kalbos apie žiaurų vienuolyno namų vyresniosios sesers poelgį. Antradienį dingo vienuolių namuose gyvenančios sesers Antaninos Andrikutės šuo, kurį prieš dvejus metus pasiėmė iš gyvūnų prieglaudos „Penkta koja“. Ėmė kilti įtarimų, kad vyresnioji sesuo Ramutė Budvytytė nutarė savavališkai atsikratyti jai nepatikusio voljere dienas leidusio šuns.

„Ramutė man paskambino ir pranešė, kad nesijaudinčiau, nes mano šuo jau šiltai miega...“ – susijaudinusi portalui lrytas.lt sakė paslaptingai dingusios kalytės Rikos šeimininkė sesuo Antanina.

Šuo, gyvenęs vienuolių namuose Samylų gatvėje, buvo sveikas, gerai prižiūrėtas ir dar jaunas – 3–4 metų. Tačiau dėl vienai Ramutei suprantamų priežasčių kartu su vienuolyno namų slauge ji įsikėlė šunį į automobilį ir nuvežė į gyvūnų sanitarinę tarnybą „Nuaras“, kur paprašė gyvūną užmigdyti. „Nuaro“ darbuotojų paklausta, kodėl jai prireikė atsikratyti šuns, Ramutė patikino, kad šuns šeimininkė turi psichikos sutrikimų ir negali tinkamai juo pasirūpinti.

Tačiau „Nuaro“ veterinarijos gydytojas Giedrius Survila atsisakė migdyti sveiką šunį. „Pasiūlėme nuvežti šunį į prieglaudą. Juk jos pasisavino svetimą turtą“, - portalui lrytas.lt teigė veterinaras.

Be to, šuns užmigdymo paslauga kainuoja 200–300 litų, tad sumanymas baigti šuns dienas humaniškai vyresniajai sesei Ramutei nebebuvo toks viliojantis. 

Nesako, kaip numarino šunį

Portalui lrytas.lt susisiekus su šunį pradanginusia vyresniąja seserimi Ramute, ji šaltu tonu pareiškė, kad tai vidiniai vienuolyno reikalai, ir pasiūlė situaciją aiškintis kreipiantis į policiją. Tačiau tuoj pat ėmė teisintis, neva šuns šeimininkė nesugeba jo prižiūrėti, o šuns gyvenimas – tikra kančia.

Be to, šuo neatlieka savo pareigos – neloja. Į klausimą, kodėl ir kaip šuo buvo užmigdytas, Ramutė atsakė: „Jis užmigdytas, kaip ir priklauso – pas veterinarus.“

Pasiteiravus, kurios veterinarijos klinikos gydytojai atliko mirtiną procedūrą, Ramutė iškošė pro dantis: „Nieko aš jums nesakysiu. Kreipkitės į policiją.“ 

Išgirdusi klausimą, ar ji pati tą šunį pribaigė, Ramutė nieko neatsakiusi nutraukė pokalbį telefonu.

Pyktis vienuolėms – nevalia

Dingusios Rikos šeimininkė Antanina vos laikydama ašaras portalui lrytas.lt pasakojo, kad keturkoję labai mylėjo. „Esu sukrėsta. Tas šuo buvo geras, jaunas, sveikas. Nelojo be reikalo, ramus buvo“, – kalbėjo sesuo.

Jos teigimu, vienuolių gyvenime kivirčų dėl kilusių problemų būti negali, mat tai kliudytų jų darbui ir veiklai. Be to, Antaninos šunį pradanginusi vienuolė Ramutė eina aukštesnes pareigas, todėl reikšti pretenzijas – nevalia.

„Ji yra labai valdingo būdo ir dabar laikinai eina viršininkės pareigas. O juk ji pati man leido tą šunį pasiimti ir auginti“, – drebančiu balsu kalbėjo sesuo Antanina.

Šuo priklauso prieglaudai

Kaip portalui lrytas.lt pasakojo gyvūnų prieglaudos „Penkta koja“ vadovė Agnė Volockytė, kai žmogus nori pasiimti gyvūną iš prieglaudos, turi pasirašyti dokumentus, kurie, pasikeitus šeimininkų gyvenimo aplinkybėms ir netekus galimybės jo auginti, įpareigoja grąžinti gyvūną prieglaudai. Todėl teisiškai kalytė Rika priklauso būtent šiaip prieglaudai.

„Situacija yra kraupi. Niekas, išskyrus vyresniąją seserį Ramutę, nežino, kur yra šuo. Ji net policijos pareigūnams nesako, kaip pribaigė šunį“, – tikino pareiškimą dėl žiauraus elgesio su gyvūnu policijai pateikusi A.Volockytė.

„Kol niekas nepradės apie tai garsiai kalbėti, tol tai bus problema“, – sakė prieglaudos vadovė.

Gresia areštas

Iki šiol niekas nežino, kaip buvo pribaigtas sesers Antaninos šuo. Jei paaiškės, kad vienuolė šunį numarino, jai gali grėsti baudžiamoji atsakomybė.

Baudžiamojo kodekso 310 straipsnyje nurodyta, kad tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, arba kankino gyvūną, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienų metų. 

Tačiau bauda ar areštas – tai tik niekis. Juk vyresnioji vienuolė Ramutė sutrypė net tris Dievo įsakymus: 5. Nežudyk. 7. Nevok. 8. Nekalbėk netiesos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.