Tyrimas atskleidė: meluodami savo šuniui liksite kvailio vietoje

Tai, jog šunys protingi, sumanūs ir ištikimi – visi kuo puikiausiai žinome. Tačiau dabar paaiškėjo, kad jie dar ir žmogaus melą nuo tiesos be jokio vargo atskiria. Žmogaus komandas suprantantys ir jas puikiai vykdantys šunys, pasirodo, nujaučia, kada bandome juos apmulkinti, rašoma tyrime, publikuotame žurnale „Animal Cognition“.

Šunys supranta, kad mes juos norime apgauti ir žino, kada reikia ne taip aklai pasitikėti žmogumi.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Šunys supranta, kad mes juos norime apgauti ir žino, kada reikia ne taip aklai pasitikėti žmogumi.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-10 16:31, atnaujinta 2018-01-11 00:42

Būtent tai įrodė Japonijoje atliktas eksperimentas.

„Šunys turi kur kas labiau išlavintą, rafinuotesnį intelektą, negu, kad mes manome“ , – BBC sakė Kioto universiteto mokslų daktarė bei studijos bendraautorė dr. Akiko Takaoka.

„Socialinis šuns intelektas per tūkstantmečius gyvenimo kartu su žmogumi išsivystė atrankos būdu“, – pridūrė ji.

Tyrime dalyvavo 34 šunys. Eksperimento autoriai tyrime naudojo ir dvi dėžes – vieną tuščią, kitą – pilną skanėstų.

Pirmajame tyrimo etape eksperimentą vykdantis asmuo nuvesdavo šunį prie dėžutės, pilnos skanėstų. Tai būdavo tarsi padėka už atliktą komandą. Antrame tyrimo etape šunims buvo parodomos abi dėžės, tačiau nuvesdavo tik prie tuščios. Trečiame tyrimo etape šunį atvesdavo vėl prie pilnos skanėstų dėžutės – lygiai taip pat, kaip ir pirmajame etape.

Ką pavyko sužinoti? Šunys trečiajame etape buvo nepatiklūs, ir vangiai paisė eksperimento vykdytojo nurodymų. lyginant su elgesiu pirmajame etape. Tai reiškia, jog šunys supranta, kad mes juos norime apgauti ir žino, kada reikia ne taip aklai pasitikėti žmogumi.

Tyrimo išvadose nurodyta, kad šunys ne tik gerai nujaučia žmogaus elgesio ir nurodymų tikrumą, bet ir atsižvelgdami į galimą žmogaus nurodymų netikrumą, atitinkamai pakeičia savo elgesį. Tad, kai kitą kartą norėsite apgauti savo šunį, nesivarginkite, nes tuoj pat paaiškės, kad patys likote kvailio vietoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.