Tatuiruotos kiaulės: grožis ar pasityčiojimas iš gyvūno?

Animacinių filmų personažai, piešiniai, žinomi prekės ženklai ir net „Louis Vuitton“ logotipai. Anestezuotas, giliai miegančias ir nieko nejaučiančias kiaules belgas menininkas Wimas Delvoye šitaip dekoruoja jau beveik du dešimtmečius.

Tatuiruotų kiaulių iškamšos eksponuojamos visame pasaulyje.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Tatuiruotų kiaulių iškamšos eksponuojamos visame pasaulyje.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 22, 2015, 3:05 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 1:40 PM

1997 metais kiaules pradėjęs tatuiruoti JAV susidūrė su griežtais įstatymais, ginančiais gyvūnų teises. Tad savo veiklą 2004–2008 metais kartu su bendražygiais tęsė Kinijoje, „Art Farm“ fermoje, įsikūrusioje Pekine, kur gyvūnų gerovė ir teisės faktiškai nekontroliuojamos.

Menininkas tikino, kad tatuiravimo metu kiaulėmis buvo labai kruopščiai rūpinamasi. Kiaulės buvo anestezuotos, be to, jų oda buvo nuolat drėkinama ir maitinama specialiomis priemonėmis.

Vis dėlto gyvūnų teisių gynėjai teigia, kad toks elgesys yra netinkamas, – nors kiaulės skausmo ir nejaučia, taip elgiamasi siekiant pasipelnyti išnaudojant gyvūną.

Be to, dvi kiaulės buvo paskerstos, o jų oda, puošta Walto Disney animaciniais personažais, parduota mados namams „Chanel“. Už kiekvieną sumokėta 75 000 eurų suma.

Vis dėlto 2010 metais į Šanchajaus parodų centre vykusią šiuolaikinio meno parodą belgų menininko W.Delvoye tatuiruotų kiaulių iškamšų ekspozicija nebuvo įleista. Dėl to menininkas tiesiog įniršo.

„Neįtikėtina, kaip agresyviai organizatoriai elgiasi, norėdami uždrausti mano darbų ekspoziciją. Juk kolekcininkai iš viso pasaulio specialiai vyko į Kiniją, kad išvystų šias kiaules. Jie liko laibai nusivylę“, – portalui „Bloomberg" teigė menininkas.

Praėjusiais metais, W.Delvoye dienraščiui „The Wall Street Journal“ sakė: „Menas turi žavėti žmones, todėl darant paprastus dalykus nustebinti nepavyks.“

Taigi menininkas pasiekė savo – per kelis dešimtmečius išgarsėjo ir jo darbai eksponuojami meno galerijose visame pasaulyje. Kyla tik vienas klausimas: gražu tai ar tik niekingas pasityčiojimas iš gyvūno?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.