Garsenybių katėms – privatūs lėktuvai ir vaidmenys kino filmuose

Senovės Egipte katės buvo dievinamos, viduramžių Anglijoje jas degino ant laužų ir numesdavo nuo varpinių, senovės Rusijoje už kiekvieną pavogtą katę buvo imama karvės kainos dydžio bauda.

„Krikštatėvio“ filmavimo metu į studiją užklydęs katinas įamžintas legendiniame kadre ant Marlono Brando rankų.<br>ViDA press nuotr.
„Krikštatėvio“ filmavimo metu į studiją užklydęs katinas įamžintas legendiniame kadre ant Marlono Brando rankų.<br>ViDA press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ona Kacėnaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 20, 2015, 3:52 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 10:11 AM

Dvidešimtajame amžiuje šie gyvūnai buvo įleisti į valdžios rūmų koridorius.

Kiekvienas naujas Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas privalėjo į vyriausybės rezidenciją, įsikūrusią Dauningo gatvėje 10, atsinešti katę ar pasirūpinti jau ten įsikūrusia.

Ši tradicija gyvuoja jau 86 metai, ir į ją žiūrima labai rimtai.

Dauningo gatvėje 10 apsigyvenusi katė gauna pagrindinės šalies vyriausybinės rezidencijos pelių gaudytojos titulą. Be to, jos uždavinys – išvaikyti žiurkes, šmirinėjančias po senojo statinio rūsius.

Jei katė blogai atlieka savo pareigas, ją, vaizdžiai sakant, išleidžia į atsargą. Taip, pavyzdžiui, 2012 metais nutiko tinginiui Larry, kuris per dvejus metus pagavo tik vieną pelę.

Didžiausia pagarba mėgavosi legendinio Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Winstono Churchillio didysis pilkasis katinas Nelsonas. Jis vyriausybinėje rezidencijoje praleido visus Antrojo pasaulinio karo metus, buvo visų slaptų pokalbių liudininkas, per pietus tiesiai iš savo šeimininko rankų gaudavo gabalėlį rūkytos lašišos.

Dabartinio Rusijos ministro pirmininko Dmitrijaus Medvedevo, kai jis ėjo prezidento pareigas, katinas Dorofėjus rezidencijoje Pamaskvyje pasitiko JAV prezidentą Baracką Obamą ir jo žmoną Michelle. Su šiuo katinu susiję keletas garsių istorijų.

Kartą jis susipjovė su paskutinio Sovietų Sąjungos vadovo Michailo Gorbačiovo katinu, o 2012 metais pasklido gandas, kad jis paspruko.

Kai Dorofėjaus pradėta ieškoti kone po visą Rusiją, jo šeimininkui D.Medvedevui savo socialinio tinklo paskyroje teko rašyti paneigimą.

Gracingos, mįslingos katės visais laikais žadino menininkų vaizduotę.

Kates labai mylėjo amerikiečių rašytojas Ernestas Hemingway, ispanų dailininkas Pablo Picasso. Jo ekscentriškasis tėvynainis, taip pat dailininkas Salvadoras Dali viešumoje dažniausiai pasirodydavo ir po pasaulį keliaudavo su plėšriąja kate – ocelotu Babu.

Kai kurios katės tapo kino žvaigždėmis.

„Krikštatėvio“ filmavimo aikštelėje garsusis Marlonas Brando nusprendė priglobti atsitiktinai į kino studiją užklydusią katę.

Kino juostos režisierius Francis Fordas Coppola buvo priblokštas, kaip grėsmingai atrodė šis vaizdelis: mafijos bosas Donas Korleonė su pūkuotu katinėliu ant rankų.

Ši scena pateko į filmą „Krikštatėvis“.

Tikras kačių gerbėjas buvo garsusis bitlas Johnas Lennonas. Iki vestuvių su japonų menininke Yoko Ono jis globojo dešimt kačių, o po vestuvių – tik dvi.

Holivudo žvaigždė Eva Longoria, kurią išgarsino televizijos serialas „Nusivylusios namų šeimininkės“, 2012-aisiais pirmą kartą nusifilmavo kačių ėdalo reklamoje.

„Aš labai myliu kates. Man atrodo, kad ir aš panaši į katę“, – prisipažino aktorė.

Garsaus vokiečių kilmės dizainerio Karlo Lagerfeldo katė Choupette tapo nuotraukų kalendoriaus, išleisto naujo automobilio „Opel Corsa“ pasirodymo proga, pagrindine heroje.

Burmos veislės katė itin išgarsėjo praėjusių metų rudenį, kai buvo išleista biografija „Choupette: asmeninis madingos, lakios fantazijos katės gyvenimas“.

Knygoje aprašomi K.Lagerfeldo katės šiokiadieniai: įmantrus ėdesys ir prabangūs drabužiai, fotosesijos blizgantiems leidiniams, trys kambarinės, žaislinis mobilusis telefonas ir skrydžiai privačiu lėktuvu su savo šeimininku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.