Alytuje moterį sukrėtė šiurpus radinys namų kieme

Birželio pabaigoje Klaipėdoje išnuodytos katės – nugaišo dešimtis kiemo gyventojų. Įpusėjus vasarai kates nuodyti niekšai ėmė ir Alytuje. Kaip praneša portalas alytusplius.lt, Statybininkų gatvėje esančio daugiabučio gyventojus nemaloniai nustebino kieme pamatytas vaizdas: automobilių stovėjimo aikštelėje  gulėjo du negyvi katinai. Gyventoja, įtarusi, kad gyvūnai buvo nunuodyti, apie įvykį pranešė gyvūnų globos namams „Nuaras“.

Negyvas, galimai nunuodytas katinas, rastas ir prieš dvi savaites.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Negyvas, galimai nunuodytas katinas, rastas ir prieš dvi savaites.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt ir alytusplius.lt inf.

2015-07-20 13:28, atnaujinta 2017-10-25 03:45

Gyventoja tvirtino, kad netoli namo ilgą laiką gyveno dvi benamės katės. Vėliau jos atsivedė kačiukų. Vietiniai gyventojai stengėsi jiems padėti surasti namus. Keli kačiukai buvo priglausti, tačiau likusieji kažkam užkliuvo.   Moters įsitikinimu, žmonės neturėtų toleruoti tokių poelgių, nes tai yra žiaurus elgesys su gyvūnais. Pasak jos, tai jau ne pirmas kartas. Negyvas, galimai nunuodytas katinas, rastas ir prieš dvi savaites.

  Praėjusį penktadienį  rastus negyvus katinus „Nuaro“ darbuotojai surinko į šiukšlių maišus. Gyvūnų globos namų administratorius tikino, kad  kreipėsi į Alytaus valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą su prašymu ištirti negyvus gyvūnus.

Kaip teigė Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Romas Černius, šeimininkas, įtaręs, kad jo gyvūnas buvo nunuodytas, turi kreiptis į policiją. Tuomet pradedamas tyrimas, rašo portalas alytusplius.lt   Tačiau su beglobiais gyvūnais yra kitaip. Ištirti, ar gyvūnas buvo nunuodytas, galima, bet  tam skirtų lėšų nėra. O jeigu gyvūnas neturi šeimininko – nėra ir kam mokėti.

Primename, kad Paskutinį birželio savaitgalį Klaipėdoje, Debreceno gatvėje esančiame kieme prie 55 ir 51 numerių pažymėtų namų buvo išnuodyta daug laukinių katinų. Kalbama, kad krito net ir apnuodyto maisto prisilesusios žuvėdros. Gyvūnų mylėtojų organizacija „Kac kac miau“ į tokį niekšų poelgį pro pirštus nepažiūrėjo – išnuodytas kates nuvežė skrodimui ir gaišenų analizei.

Iš viso nunuodyta daugiau kaip dešimt kačių. 

Gautose išvadose parašyta, kad remiantis atliktais tyrimais, atliktais trims katėms, nustatyta patologinė anatominė diagnozė: dvi katės nugaišo dėl plaučių ir inkstų funkcijų nepakankamumo, viena katė nugaišo dėl plaučiu, inkstų ir širdies funkcijų nepakankamumo.

Žmonės kalbėjo, kad visos jos nugaišo paragavusios į dubenėlį kažkieno įdėto maisto su nuodais. Tai esą patvirtina ir šalia gulėję negyvi kirai, kurie mėgsta pasičiupti katėms skirto maisto. 

„Atvykusios radome tik tris gaišenas. Bet ir tai buvo kraupu. Gyventojai sakė, kad iš viso buvo per dešimt: kitas kates užkasė, kelias sumetė į šiukšlių konteinerį, – pasakojo bendruomenės „Kac kac miau“ atstovė Renata Grinienė. – Išsiaiškinome, kad visos katės gulėjo maždaug 10-15 metrų spinduliu nuo dubenėlio. Nekyla abejonių, kad jos buvo nunuodytos. Jei katė serga ir jaučiasi prastai, ji slepiasi“.  Kaip teigė Klaipėdos valstybines maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. veterinarijos gydytoja-inspektorė Ilona Urbutienė, remiantis anamnezės bei patologinio anatominio tyrimo duomenimis, įtariamas apsinuodijimas.

„Atsižvelgus į anksčiau išdėstytus faktus, išsiųstas raštas Klaipėdos miesto policijos komisariatui su prašymu nustatyti kaltininkus ir pradėti ikiteisminį tyrimą pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 310 straipsnį – žiaurus elgesys su gyvūnais“, – pranešime rašė I. Urbutienė.

Tačiau ši žiauri istorija dar nesibaigė. 

Praėjusią naktį nužudytą katę rado beglobiais gyvūnais besirūpinanti Laima Laurinavičienė. Ji neabejoja, kad tai – kerštas. 

„Negyva katė gulėjo ant tvoros. Dar vakar ji buvo sveika ir linksma. Neabejoju, kad ji buvo nužudyta ir užmesta ant tvoros. Nujaučiu, kas tai padarė. Ne kartą esu sulaukusi grasinimų, kad mano katinų neliks“, – sakė L.Laurinavičienė. Katė rasta šalia žolyno, kur moteris beglobėms katėms atneša vandens ir maisto. 

„Kažkieno pyktį tikriausiai sukėlė televizijos reportažas, kuriame aš pasakojau apie Debreceno gatvėje nužudytas kates ir smerkiau tokį žmonių poelgį“, – mano L.Laurinavičienė. 

Moteris viliasi, kad policijos pareigūnai pradės ikiteisminį tyrimą. Jie nugabeno gaišeną ekspertams.

*** Tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, arba kankino gyvūną, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda 300 iki 1 750 eurų su gyvūno konfiskavimu arba be konfiskavimo. Už tokį pat pakartotiną nusižengimą grės bauda nuo 1 750 iki 2 300 eurų arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.