Kančioms pasmerkto katino gyvenimas pasikeitė kardinaliai

Vincentas yra labai ypatingas katinas, nepaisant to, kad jo šeimininkė 57 m. Cindy Jones apie savo augintinį atsiliepia, kaip apie paprastą naminį trumpaplaukį rainį.

Kol kas katinas negali tik šokinėti, nors bando tai daryti.<br>ViDA Press nuotr.
Kol kas katinas negali tik šokinėti, nors bando tai daryti.<br>ViDA Press nuotr.
Vincentas su jį operavusia chirurge dr. Mary Sarah Bergh.<br>ViDA Press nuotr.
Vincentas su jį operavusia chirurge dr. Mary Sarah Bergh.<br>ViDA Press nuotr.
Vincentas yra vienas iš vos kelių gyvūnų, kuriam buvo pritaikyti kojų protezai.<br>ViDA Press nuotr.
Vincentas yra vienas iš vos kelių gyvūnų, kuriam buvo pritaikyti kojų protezai.<br>ViDA Press nuotr.
Vincento šeimininkė sakė, kad gavęs protezus katinėlis tapo labai laimingu gyvūnu.<br>ViDA Press nuotr.
Vincento šeimininkė sakė, kad gavęs protezus katinėlis tapo labai laimingu gyvūnu.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 13, 2015, 12:55 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 5:43 PM

Išties Vincetas yra vienas iš vos kelių gyvūnų pasaulyje, kuriam buvo pritaikyti kojų protezai.

Vaizdelis, kuriame matyti, kaip beveik 3 metų katinėlis vaikšto su protezais, tapo tikra pasauline sensacija. Platformoje „YouTube“ juo pasidalino Valstybinio Ajovos universiteto (JAV) Klinikinės veterinarijos mokslų dėstytoja, chirurgė dr. Mary Sarah Bergh.

Vincento istorija prasidėjo maždaug prieš dvejus metus, kai jį Nevados gyvūnų prieglaudoje, Ajovoje, išvydo ten dirbusi būsimoji katino šeimininkė C.Jones.

„Į prieglaudą jį atnešė vietiniame kempinge poilsiavusi moteris. Jam trūko kojų nuo blauzdikaulio vidurio. Vincentą atnešusi ponia buvo labai dėl jo susikrimtusi“, – „ABC News“ pasakojo C.Jones, pridūrusi, kad ji taip ir nežino ar Vincentas gimė be galinių letenų ar tapo luošu dėl traumos.

C.Jones nusprendė pasiimti katinėlį į savo namus, kuriuose jau gyveno trys kitos katės, keturi šunys, keturi vaikai ir, žinoma, sutuoktinis, kurį ji vadina savo „rėmėju“.

Priglaudus Vincentą jo šeimininkės duktė 29 metų Emily pasiūlė gyvūną nuvežti į Valstybinį Ajovos universitetą, kuriame pati studijavo veterinariją. Ten Vincentas buvo parodytas daktarei M.S.Bergh, vėliau atlikusiai jam unikalią bei sudėtingą operaciją ir pritaikiusiai protezus.

Pabandžiusi išsaugoti vieną katino koją fizinės terapijos procedūromis ir net pritaikydama jam neįgaliojo vežimėlį, dr. M.S.Bergh galų gale nusprendė katinui padaryti operaciją.

„Tokią operaciją mes pabandėme atlikti pirmą kartą. Iki mūsų vos keletas žmonių visame pasaulyje bandė padaryti ką nors panašaus“, – pasakojo daktarė.

Veterinarijos ortopedijos kompanija „BioMedtrix“ Vincentui nemokamai sukūrė kelių tūkstančių JAV dolerių vertės protezus pagal prieš tai pagamintą 3D modelį. Iš titano lydinio pagaminti protezai buvo implantuoti tiesiai į katino šlaunikaulius.

Vincentas su protezais pradėjo vaikščioti jau po pirmosios operacijos, bet jam prireikė dar vienos chirurginės intervencijos, kurios metu katinėliui buvo pritaikytos ilgesnės dirbtinės kojos.

Po antrosios operacijos praėjus keliems mėnesiams, Vincento šeimininkė džiaugėsi, kad dabar jis yra be galo laimingas katinas.

„Jis visur laksto. Jis žaidžia su mano šunimi Oliveriu. Jis gulinėja ant lovos. Jis prausiasi. Jis yra tiesiog nuostabus vaikinas. Daugybėje prieglaudų jis jau būtų užmigdytas ir neturėtų ateities“, – įsitikinusi C.Jones.

Daktarė M.S.Bergh su kolegomis iš Valstybinio Ajovos universiteto nusprendė Vincento istorija pasidalinti su kitais, kad įkvėptų panašius gyvūnus auginančius žmones nenuleisti rankų ir ieškoti išeičių.

„Šeimininkai turėtų suprasti, kad gyvūnams su panašia negalia, kaip Vincentas, galima padėti. Jie neturėtų prarasti vilties“, – teigė chirurgė.

Dabar Vincentas, nepaisant jam atliktų operacijų, yra toks pat katinas, kaip ir kiti. Kol kas jis negali atlikti tik dviejų dalykų.

„Jis vis dar negali šokinėti ir mes neleidžiame jam lėkti į viršų. Žinote, jis to nori – vis pasižiūri į stalo viršų ir nori bandyti šokti“, – sakė katino šeimininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.