Kodėl katės mėgsta numesti aukščiau padėtus daiktus?

Yra net keletas galimų atsakymo, kodėl katės mėgsta mėtyti aukščiau padėtus daiktus, versijų.<br>123rf nuotr.
Yra net keletas galimų atsakymo, kodėl katės mėgsta mėtyti aukščiau padėtus daiktus, versijų.<br>123rf nuotr.
Katės mėgsta numesti aukščiau padėtus daiktus, nepaisydamos jūsų draudimų.<br>Stop kadras („YouTube“)
Katės mėgsta numesti aukščiau padėtus daiktus, nepaisydamos jūsų draudimų.<br>Stop kadras („YouTube“)
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 24, 2015, 11:05 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 2:49 PM

Kiekvienas kačių augintojas žino, kad kone visos murklės pasižymi silpnybe mėtyti aukščiau padėtus daiktus ant žemės. Ir joms visiškai nesvarbu, kas tai – kokia nors smulkmena, stiklinė vandens ar vazonėlyje auganti gėlė.

Filmukai su daiktus ant žemės mėtančiomis katėmis labai dažnai atsiduria ir vaizdo įrašų platformoje „YouTube“ ar įvairiuose socialiniuose tinkluose.

Bet kodėl katės šitaip elgiasi? Į šį klausimą pabandė atsakyti specialistai. Pateikiame kelis galimus šio reiškinio paaiškinimus.

Dėmesio reikalavimas

„Katės mumis naudojasi ir tai yra jų būdas gauti iš mūsų tai, ko nori. Greičiausiai jos taip nori maisto, nors galbūt taip stengiasi mums parodyti ir tai, kad jos negaluoja“, – interneto puslapiui „MailOnline“ paaiškino kačių veterinarijos ligoninės Niujorke „The Cat Practice“ medicinos direktorius daktaras Ericas Dougherty.

Kornelio universiteto (Niujorke, JAV) veterinarijos garbės profesorė daktarė Katherine Houpt interneto puslapiui „Upvoted“ taip pat išsakė nuomonę, kad taip besielgdamos katės nori mūsų dėmesio. Greičiausiai jos tokiu būdu bando parodyti, kad išalko.

„Paprastai jos tai daro vidury nakties, kai bandote užmigti“, – pastebėjo profesorė.

Ar pabundate, kai jūsų katė vidury nakties ką nors numeta nuo stalo? Jeigu taip, tai, jūs savo augintinę skatinate ir toliau taip elgtis.

Žinoma, jei katė išvertė stiklinę su skysčiu, jums neišvengiamai teks atsikelti ir tai pavalyti. Bet jeigu katė ką nors numetė, ko nereikia skubiai pavalyti, pasistenkite nekreipti į tai dėmesio.

Noras medžioti

Katės laukinėje gamtoje paprastai medžioja mažus greitus padarėlius. Anot daktaro E.Dougherty, norėdamos patirti šį medžioklės jaudulį ir namuose, jos mėgsta paskraidinti daiktus.

Profesorė K.Houpt laukinėje gamtoje stebėjo su grobiu žaidžiančius ir taip besimokančius medžioti liūtų jauniklius. Dažnai naminės katės smogia graužikams, prieš juos sugaudamos arba žaidžia su leisgyviu savo grobiu. Ar tai reiškia, kad jos taip pat treniruojasi ir mėtydamos mūsų daiktus?

E.Doughtery mano, kad taip – tam tikrą kačių elgesį įmanoma paaiškinti ir jų instinktais.

Medžioklės instinktas skatina kates įsistaisyti ir aukštose ar nuošaliose vietose namuose.

Aukštai esančios lentynos ir ramios izoliuotos slėptuvės joms siejasi su aukštumomis ir urvais, kurių katės ieško gamtoje. Todėl daktaras E.Doughtery rekomendavo tokių slaptaviečių padaryti kuo daugiau. Tai gali padėti sutramdyti kačių blogą elgesį ir patenkinti jų įgimtus troškimus.

Jūsų katei nuobodu

Nuobodulys yra trečias galimas paaiškinimas, kodėl katės mėgsta mėti aukščiau padėtus daiktus ant žemės.

Kačių elgesio konsultantė Marilyn Krieger interneto puslapiui „CatChannel.com“ teigė, kad katės blogai elgiasi, nes joms trūksta to, kas stimuliuotų jų protą.

Todėl pasistenkite, kad jūsų katei nebūtų nuobodu: nupirkite jai interaktyvių žaisliukų, patys daugiau žaiskite su savo augintine ar įsigykite dar vieną gyvūną, su kuriuo ji galėtų leisti laką.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.