Sukūrė muziką katėms. Patikrinkite, ar jūsų augintinei ji patiks

Nuo šiol muzika galėsite mėgautis ne tik jūs, bet ir jūsų katė.<br>123rf nuotr.
Nuo šiol muzika galėsite mėgautis ne tik jūs, bet ir jūsų katė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-27 16:44, atnaujinta 2017-09-27 04:31

Nenorime jūsų nuvilti, bet išties katėms visiškai nepatinka muzika kurios jūs klausotės. Pasirodo, katės mėgsta muziką, kuri yra specialiai sukurta joms. Kaip tik tokią muziką katėms kuria kompozitorius Davidas Teie.

Kaip rašoma „The New York Times“, D.Teie yra violončelininkas, grojantis Nacionaliniame simfoniniame orkestre, kuris, bendradarbiaudamas su gyvūnus tiriančiais mokslininkais, sukūrė muziką katėms. Tai – dainų kolekcija, kuri jūsų pūkuotosioms augintinėms bus tarsi valerijonai ausims.

Tad kaip skamba muzika, kuri išties patinka katėms? Pasirodo, kad kačių smegenis ir ausis stimuliuojantys garso takeliai susideda iš garsų, primenančių dūzgimą, murkimą, kartais cypsėjimą, paukščių čiulbėjimą ar žindimą.

Kaip parodė šiemet atliktas tyrimas, kurio rezultatai publikuoti žurnale „Applied Animal Behavior Sience“, tam, kad ūsuotieji draugai pasimėgautų muzika, ji turi būti pritaikyta būtent jiems.

Pagaliau juk muzika ir skirta emociniam klausytojo atsakui sukelti ir nesvarbu, kad tas klausytojas yra keturkojis.

Viskonsino-Madisono universiteto psichologijos profesorius emeritas Charlesas Snowdonas, vienas iš minėtojo tyrimo autorių, kuris taip pat kartu su D.Teie dirbo prie projekto „Muzika katėms“, pasakojo, kad dainos sukurtos naudojant „specialius instrumentus ir tonus“ ir tai turėtų pastatyti tiltą tarp prarajos, skiriančios kačių mėgstamą muziką nuo žmonių.

Šios dainos buvo kuriamos taip, kad skambėtų švelniai, imituojant tai, ką katės išgirsta gimdamos, ir pasiekiant dažnį, kuriuo jos bendrauja.

Teigiama, kad ši muzika turėtų nuraminti susijaudinusias kates. Ch.Snowdonas pastebėjo, kad jaunos katės, paimtos iš prieglaudų, į muziką reagavo stipriausiai ir pridūrė, kad švelnesnės dainos gali turėti terapinį poveikį katėms, kurios buvo neprižiūrėtos ar nuskriaustos.

D.Teie ir kiti, kurie dirbo kurdami dainas, pradėjo „Kickstarter“ kampaniją, kad surinktų 20 tūkst. JAV dolerių (18 210 eurų), reikalingų albumui sukurti. Jame bus šeši garso takeliai su 10 minučių trunkančiomis dainomis ir tylos intarpais tarp jų.

D.Teie taip pat planuoja sukurti muziką šunims. O kol kas pasiklausykite dainų, kurios patinka katėms. Jeigu namuose laikote katę, rekomenduojama šios muzikos klausytis drauge.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.