Nugaišo šuo, už kurio įžeidimą grėsė net laisvės atėmimas

[[ge:lrytas:lrytas:2695821]]

Tong Daeng, kurios vardas tajų kalba reiškia „Varis“, tapo Tailando garsenybe, kai karalius Bhumibolas Adulyadejas priglaudė benamę kalytę.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Tong Daeng, kurios vardas tajų kalba reiškia „Varis“, tapo Tailando garsenybe, kai karalius Bhumibolas Adulyadejas priglaudė benamę kalytę.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2015, 11:38 AM, atnaujinta Sep 26, 2017, 8:41 PM

Tong Daeng, kurios vardas tajų kalba reiškia „Varis“, tapo Tailando garsenybe, kai karalius Bhumibolas Adulyadejas priglaudė benamę kalytę ir 2002 metais parašė apie ją jaudinamą knygą, sulaukusią milžiniško populiarumo.

Toje knygoje Tong Daeng buvo giriama už savo ištikimybę ir paklusnumą, o daugelis tai interpretavo kaip raginimą Tailando piliečiams būti dorais pavaldiniais ir atminti savo vietą konservatyvios karalystės visuomenėje.

Žiną, kad karaliaus kalytė nugaišo, pirmadienio vakarą paskelbė Kasetsarto universiteto veterinarijos fakultetas.

„Khun Tong Daeng miegojo ir ilsėjosi, kai ji taikiai užgeso 2015 metų gruodžio 26 dieną 23 val. 10 min. (vietos, 18 val. 10 min. Lietuvos laiku) Klai Kangvono rūmuose“, – sakoma pranešime.

Fakultetas nurodė, kad kalytės sveikata pastaraisiais metais buvo pašlijusi ir kad ji nugaišo būdama daugiau negu 17 metų.

„Khun“ yra tajų garbės titulas, apytikriai reiškiantis „ponia“. Pareigūnai ir vietos žiniasklaida jį dažnai pridėdavo, kalbėdami apie monarcho augintinę.

Žinia apie kalytės mirtį antradienį buvo paskelbta Tailando laikraščiuose, o vietos žiniasklaida pranešė, kad karalius buvo apie tai informuotas.

Šis šuo buvo dažnai matomas rūmų nuotraukose, o knyga apie Tong Daeng gyvenimą Tailande buvo populiaresnė negu daugelis kitų bestselerių – pavyzdžiui, knygų apie berniuką burtininką Harį Poterį.

Šiuo metu Tailando kino teatruose rodomas privačiai finansuotas animacinis filmas apie Tong Daeng ir jos nuopelnus.

Savo knygoje Bhumibolas Adulyadejas rašė, kad Tong Daeng yra „pagarbus, tinkamai išauklėtas šuo“, kuris yra „kuklus ir žino etiketą“.

„Ji visuomet tupi žemiau negu sėdi karalius“, – teigiama knygoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?