Minų laukus Kambodžoje uodžia dresuotos žiurkės

Sausumos minos – didžioji Kambodžos epidemija. Po praėjusio amžiaus karinių konfliktų čia jų liko milijonai. Sprogmenys pražudė tūkstančius žmonių. Bet taisyti padėties skuba dresuotos žiurkės.

Minų ieškančią žiurkę virve kontroliuoja jos prižiūrėtojai, o gyvūnėlis yra išmokytas neliesti sprogmens. Užuodęs miną graužikas sustingsta ir pradeda krapštyti žemę – tuomet sprogmuo neutralizuojamas.<br>AP nuotr.
Minų ieškančią žiurkę virve kontroliuoja jos prižiūrėtojai, o gyvūnėlis yra išmokytas neliesti sprogmens. Užuodęs miną graužikas sustingsta ir pradeda krapštyti žemę – tuomet sprogmuo neutralizuojamas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“ ir „Associated Press“ inf.

Mar 9, 2016, 6:02 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 7:21 AM

Cletusas, Meynardas, Victoria ir kiti šios išminuotojų komandos nariai dirba ne kasdien. Bet jeigu dirba, įtampa tiesiog tvyro ore.

Virpant mažytėms nosims ir nutįsusiems ūsams šios iš Afrikos atsiųstos žiurkės laksto ir uodžia aptvertus plotus, ieškodamos paslėptų mirties ženklų – sausumos minų.

Šie gyvūnėliai Kambodžoje vadinami „žiurkėmis herojėmis“.

Protingi gyvūnėliai į šalį atkeliavo iš Afrikos, kur anksčiau sėkmingai neutralizavo minų laukus Mozambike ir Angoloje, o vasario pradžioje pradėjo darbuotis Kambodžos šiaurės vakaruose.

Šiuo metu dirbama ties Tracho kaimu, kur minos jau išrinktos iš 2 hektarų. Čia per kelerius pastaruosius metus 15 žmonių žuvo užlipę ant sprogmenų – dalis vietos gyventojų netgi nusprendė palikti savo namus bei ryžių laukus ir ieškotis laimės kitur.

„Žiurkės dabar zuja mano ryžių lauke, kur dirbti iki šiol bijojau. Aišku, dar sunku pasakyti, ar šie gyvūnai tikrai suras absoliučiai visas minas, bet man tiesiog patinka stebėti jų darbą“, – džiaugėsi vienas kaimietis Khunas Mao.

Minų ieškančią žiurkę virve kontroliuoja du žmonės – jie vienas nuo kito nutolę apie 5 metrus ir laikosi saugioje zonoje. Kitaip tariant, nelaimingo atsitikimo – sprogimo – atveju jie nenukentėtų.

Žiurkės prižiūrėtojų duetas lėtai juda į priekį, kol gyvūnėlis zuja palei žemę ieškodamos minos. Vėliau procesas pakartojamas su kita žiurke – tikrinama, ar prieš tai nesuklysta.

Mažosios išminuotojos nėra pasmerktos. Žiurkės išdresuotos neliesti užuostos minos – gyvūnėliai sustingsta vietoje ir, kaip yra išmokyti, pradeda krapštyti žemę. Tuomet estafetę jau perima žmonės – jie neutralizuoja sprogmenį.

Žiurkės netgi pranašesnės nei žmonių naudojamos išminavimo technologijos. Ypač uoslūs graužikai užfiksuoja tik trotilą – metaliniai objektai jų nedomina.

Be to, skirtingai nei žmonės, kuriems už sunkų darbą mokami nemaži pinigai, žiurkės tenkinasi žemės riešutais. Jos taip pat labai mėgsta bananus.

Galiausiai šiuos gyvūnus įsigyti ir išdresuoti pigiau nei šunis. O svarbiausia, jog vidutiniškai kilogramą sveriančios žiurkės yra per lengvos, kad detonuotų miną.

Tiesa, yra ir kritikų. Jie teigia, jog žiurkės nesugeba surasti sprogmenų aukštoje žolėje ar tarp krūmų, be to, gyvūnai dideliame karštyje turi daryti pertraukas.

„Nemanau, kad jos gali daugiau negu šunys. Aišku, bus įdomu, jeigu dresuotojai sugebės dar pagreitinti procesą. Reikia palaukti.

Bet kokiu atveju praeis dar 15 metų, kol Kambodžoje nebeliks sausumos minų“, – teigė vienas savanorių išminuotojų britas Gregas Crowtheris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.