Tarsi siaubo filmo kadras, tačiau šio šuns nauda – nepamatuojama

Alberta neloja ir

Alberta – tai sintetinis šuns lavonas, kuris naudojamas veterinarijos studentams mokytis chirurgijos.<br>Stop kadras.
Alberta – tai sintetinis šuns lavonas, kuris naudojamas veterinarijos studentams mokytis chirurgijos.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 5, 2016, 12:36 PM, atnaujinta May 22, 2017, 11:01 PM

Alberta – tai sintetinis šuns lavonas, kuris naudojamas veterinarijos studentams mokytis chirurgijos. Ir nors jis atrodo, kaip iš kokio Helovinui skirto siaubo filmo, iš tiesų šis dirbtinis šuo buvo sukurtas tam, kad studentams nereiktų naudoti šunų prieglaudose užmigdytų ir sušaldytų lavonų.

„Tikrų gyvūnų lavonai nėra labai geri ne tik todėl, kad kažkada tie gyvūnai buvo gyvi, bet ir dėl to, kad po užšaldymo ar konservavimo jų audiniai pasikeičia, – sakė sintetinius lavonus gaminančios įmonės „SynDaver Labs“ įkūrėjas dr. Christopheris Sakezles (Kristoferis Sakizlis). – Šis produktas suteiks studentams galimybę naudoti audinius, kurie maksimaliai panašūs į gyvus.“

Beje, „SynDaver Labs“ iš tų pačių medžiagų gamina ir žmonių lavonus. Žmogaus organizmo audiniams, riebalams, raumenims, organams, kraujagyslėms, odai ir kaulams gaminti ji naudoja sintetinius polimerus. Lavonai yra labai tikroviški: imituojamas širdies plakimas, kraujotaka, „kvėpuojantys“ plaučiai. Tokių lavonų net audiniai kraujuoja, kai jie yra perpjaunami.

O šią savaitę bendrovė rinkai pristatė ir sintetinį šuns lavoną ir beveik iš karto gavo užsakymą Floridos universiteto Veterinarijos koledžui pagaminti 25 tokius šunis.

Naudojant tokius sintetinius lavonus galima demonstruoti įvairias patologijas, ligas ir komplikacijas. Iš esmės jie veikia kaip dėlionės dalys, kurias galima keisti pagal poreikį.

Tiesa, tokie sintetiniai lavonai – tiek žmonių, tiek ir šunų – yra tikrai nepigūs. Sintetinis žmogaus lavonas kainuoja 40 tūkst. JAV dolerių, o šuns – 28 tūkst. JAV dolerių. Tačiau vieną lavoną galima operuoti maždaug 35–40 kartų. „SynDaver Labs“ teikia garantinio aptarnavimo paslaugas ir po kiekvienos operacijos lavonas vėl „sulopomas“.

Jeigu tokie sintetiniai šunys finansiškai pasiteisins, „SynDaver Labs“ jau svarsto galimybę gaminti naują produktą – sintetinį katės lavoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.