Per plauką gyvas likęs vėžlys dabar laksto su ratuota koja

Septynerių metų naminis vėžliukas niekieno nepastebėtas dingo iš namų kieme įrengto narvelio Banberio mieste, Anglijoje. Laimė, mažąjį Vince’ą po kelių dienų rado kaimynystėje gyvenantys žmonės. Bet roplys buvo sunkiai sužalotas – nutraukta visa priekinė kairė letena. Manoma, kad koją jam nutraukė šuo.

K.Paynton augintinis vėžliukas Vince’as šuns užpuolimą išgyveno tik per stebuklą, o nutrauktą koją jam pakeitė inžinieriaus pagamintas žaislinis ratukas.<br>ViDA Press nuotr.
K.Paynton augintinis vėžliukas Vince’as šuns užpuolimą išgyveno tik per stebuklą, o nutrauktą koją jam pakeitė inžinieriaus pagamintas žaislinis ratukas.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-18 13:20, atnaujinta 2018-02-09 21:57

Kaimynai, susisiekę su augintinio savininke Kara Paynton (33 m.), pranešė, kad vėžliuką išvežė į veterinarijos kliniką.

„Kai paskambinau veterinarams, jie man nieko gera nežadėjo. Mano Vince’as galėjo žūti, nes nutraukta koja kėlė didžiulį pavojų jo gyvybei, o su likusiomis trimis jis nebegalėjo paeiti.

Jau buvau pasiruošusi blogiausiam scenarijui“, – pasakojo vėžlio savininkė.

Veterinarijos klinikos „Vets4 Pets“ gydytojai pasakė, jog tai, kad ropliui buvo nutraukta koja, – ne vienintelė problema. Dėl žiojinčios atviros žaizdos ir išsikišusio kaulo netrukus įsiveisė musių lervos.

Tačiau veterinarijos gydytojai ryžosi gelbėti vos 13 centimetrų ilgio ir 10 centimetrų pločio vėžliuką.

Jis buvo operuojamas – pašalinta likusi dalis jo nutrauktos kojos, išvalytos, dezinfekuotos ir užsiūtos žaizdos. Po operacijos vėžlys ėmė sparčiai sveikti, tačiau jo galimybės vaikščioti vis dar buvo ribotos.

Veterinarijos klinikos darbuotojai pasiūlė šeimininkei Karai kreiptis į pažįstamą inžinierių Nathaną Portlocką-Allaną, kuris taip pat auginą vėžlį.

Netrukus Vince’ui vietoj nutrūkusios kojos iš lego detalių buvo sukonstruotas ratukas. Prie pilvo priklijuotas ratas kaipmat gyvūnui palengvino gyvenimą.

Nors prisitaikymas prie dirbtinės galūnės kiek užtruko, Vince’as vėl gali vaikščioti tiek namie, tiek lauke ir džiaugtis lyg antrąkart gimęs.

Tai jam – lyg Kalėdų dovana.

Na, o veterinarijos gydytojai vėžliuko šeimininkei patarė kitą kartą būti atidesnei ir atsakingiau prižiūrėti savo augintinį, nes laimė gali daugiau ir nebenusišypsoti.

Parengė Šarūnas MEŠKYS

Vėžliai – itin populiarūs naminiai augintiniai

Anksčiau naminių gyvūnų parduotuvėse buvo parduodami maži dailūs raudonausiai vėžliukai, dažniausiai auginami akvariumuose. Tačiau dar 2009 metais prekyba šiais vėžliukais Lietuvoje buvo uždrausta.

Raudonausis vėžlys įtrauktas į 100 pavojingiausių invazinių pasaulio rūšių sąrašą. Jie yra itin plačiai išplitę už savo natūralaus paplitimo ribų. Natūraliai raudonausis vėžlys aptinkamas Šiaurės Amerikoje, o nenatūraliai yra išplitęs Europoje, Šiaurės Afrikoje ir nemažoje dalyje Azijos. Šiuose žemynuose raudonausis daro žalą vietos gamtai.

Jis užima buveines ir išstumia ten tūkstantmečius gyvenusias rūšis. Europoje šie vėžliai konkuruoja su baliniais vėžliais, o kadangi yra atsparesni, agresyvesni ir greičiau besiveisiantys, pastaruosius išstumia iš jų buveinių.

Kitas labai giminingas raudonausiams vėžlių porūšis yra geltonausiai vėžliai.

Šie vėžliai Lietuvoje kol kas dar parduodami gyvūnėlių parduotuvėse. Prieš pirkdami tokį vėžlį gerai pagalvokite, ar norėsite juo rūpintis ateinančius 50 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.