Tyrė kačių intelektą. Atsakymas nustebino pačius mokslininkus

Tie, kurie nėra auginę katės, nė nenutuokia, kokios jos išties yra protingos.

Paaiškėjo, kad katės yra tokios pat protingos, kaip ir šunys, tik ne visada linkusios tai demonstruoti.<br>123rf nuotr.
Paaiškėjo, kad katės yra tokios pat protingos, kaip ir šunys, tik ne visada linkusios tai demonstruoti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2017, 9:06 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 8:27 PM

Šunys paprastai parodo savo protinius sugebėjimus, klausydami jiems duotų komandų ir jas vykdydami. Tuo metu katės supranta komandas lygiai taip pat gerai, kaip ir šunys, bet joms nesvarbūs autoritetai, todėl savo sugebėjimų linkusios nerodyti. Joms tiesiog tas pats!

Katės yra žavūs mažieji maištininkai. Bet tai nereiškia, kad jos nėra rūpestingos ir dėmesingos.

Tai parodė naujausias Japonijos mokslininkų atliktas mokslinis tyrimas, kurio metu stebėtos 49 naminės katės. Paaiškėjo, kad katės gali atsiminti tai, kas joms sukėlė malonius potyrius, pavyzdžiui, mėgstamą užkandį.

Vadinasi, katės, kaip ir šunys, turi epizodinę atmintį. Tai yra, jos geba prisiminti praeities įvykius, taip pat, kaip ir mes, žmonės.

„Buvo iškelta įdomi hipotezė, kad jos gali džiaugtis savo prisiminta patirtimi taip pat, kaip ir žmonės“, – interneto portalui „Mirror“ sakė Kioto universiteto Japonijoje psichologė Saho Takagi.

Japonų mokslininkai tyrė, ar katės gali išrinkti ir panaudoti atsitiktinai užšifruotą informaciją iš vieno praeities įvyko.

Tai jie aiškinosi, skyrę katėms dvi užduotis su maistu, kurias anksčiau skyrė šunims.

Studijų santraukoje, paskelbtoje interneto puslapyje „ScienceDirect“, rašoma: „Rezultatai parodė, kad katės sugeba išrinkti ir panaudoti „kas“ ir „kur“ informaciją pagal vieną praeityje įvykusią patirtį“.

Epizdinė atmintis yra susijusi ir su savimone – galimybe išskirti save, kaip atskirą ir individualią būtybę. Tai reiškia, kad katės sugeba kur kas giliau samprotauti, nei manyta prieš tai.

Tyrėjai taip pat pastebėjo, kad katės taip pat gerai, kaip ir šunys, geba skaityti žmonių kūno kalbą, suprasti veido išraiškas ir emocijas.

Šios išvados tik patvirtino daugelio gyvūnų mylėtojų įsitikinimą, kad katės yra išties nuostabūs sutvėrimai. Jos yra protingos, bet gali pasirinkti, ar mums tai atskleisti.

Katės meilės reikia nusipelnyti. Tų, kam pasiseka tai padaryti, gyvenimas dažniausiai smarkiai pasikeičia į gerą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.