Ištyrė, kaip mes žiūrime į šunis. Išvada patiks ne visiems

Neseniai mokslininkai tyrė žmonių jausmus ir patvirtino tai, kuo neretai kaltinami gyvūnų mylėtojai.

 Šuniukus esame linkę užjausti labiau, nei žmones.<br> 123rf.com nuotr.
 Šuniukus esame linkę užjausti labiau, nei žmones.<br> 123rf.com nuotr.
 Šuniukus esame linkę užjausti labiau, nei žmones.<br> 123rf.com nuotr.
 Šuniukus esame linkę užjausti labiau, nei žmones.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-11-23 09:05

Panašu, kad žmonės išties labiau myli šunis, nei kitus žmones.

Naujas mokslininkų paskelbtas tyrimas buvo apie tariamą auką, kurią nežinomas užpuolikas neva sumušė beisbolo lazda. Kiekvienąkart „auka“ būdavo vis kita.

Tyrėjai pastebėjo, kad labiausiai žmonės sujaudindavo pranešimai apie užpultą šuniuką ar vaiką. Maža to, šunys sulaukdavo daugiau aplinkinių užuojautos, nei nuskriausti žmonės.

Mokslininkų nuomone, taip greičiausiai yra todėl, kad gyvūnai laikomi bejėgiškesniais ir mažiau gebančiais apsiginti, nei žmonės.

Šiaurės rytų universiteto Bostone (JAV) profesoriai Jackas Levinas ir Arnoldas Arluke ištyrė 240 žmonių, gavusių 4 netikrus pranešimus, reakcijas.

Netikrų policijos pranešimų turinys buvo toks: „Po kelių minučių atvykęs į įvykio vietą policijos pareigūnas auką rado be sąmonės, su sulaužyta koja ir daug žaizdų. Niekas dėl to nebuvo sulaikytas“.

Kiekvieną kartą auka būdavo nurodoma vis kita. Vienas buvo 1 metų amžiaus vaikas, antrasis – 30-metis žmogus. Kitos dvi aukos buvo šuniukas ir šešerių metų amžiaus šuo.

Skirtumas tarp užuojautos vaikui ir šuniukui buvo statistiškai nežymus. Bet suaugęs šuo sulaukė gerokai daugiau užuojautos, nei suaugęs žmogus, rašoma „Daily Mail“ interneto svetainėje.

„Respondentai gerokai mažiau buvo sujaudinti, jei auka buvo žmogus“, – pastebėjo tyrėjai.

Taigi tyrimų rezultatai parodė, kad žmonės išties linkę į šunis žiūrėti, kaip į šeimos narius.

Šis tyrimas atspindėjo 2015 m. įvykdytą paramos kampaniją, pavadintą „Harrisono fondas“.

Kampanijos metu atspausdintuose plakatuose buvo klausima: „Ar paaukotumėte 5 svarus, kad išsaugotumėte Harrisoną nuo lėtos skausmingos mirties?“

Tyrimo tikslais buvo atspausdintos dvi skirtingos plakatų versijos. Vienuose plakatuose Harrisonas vaizduotas kaip berniukas, kituose – kaip šuo.

Paaiškėjo, kad daugiau dėmesio sulaukė prašymas išgelbėti šunį. Vadinasi, mums išties daug paprasčiau užjausti savo keturkojus bičiulius.

Profesorius J.Levinas kasmetiniame Amerikos sociologų asociacijos susitikime sakė: „Suaugusios nusikaltimo aukos sulaukia mažiau užuojautos, nei vaikai, šuniukai ar suaugę šunys. Tas faktas rodo, kad suaugusius šunis mes vertiname, kaip priklausomus ir pažeidžiamus, panašiai, kaip jaunesnius šuniukus ir vaikus. Be to, paaiškėjo, kad suaugę žmonės vertinami, kaip galintys apsiginti, o suaugusieji šunys vertinami tiesiog kaip didesni šuniukai“.

Profesorius mano, kad panašūs rezultatai būtų ir ištyrus žmonių požiūrį į kates.

„Tai yra gyvūnai, kuriems daug individų priskiria žmogiškas savybes“, – paaiškino prof. J.Levinas.

Taip pat paaiškėjo, kad užuojautos lygis priklauso nuo aukos bejėgiškumo. 

Veikiausiai esame abejingesni sumuštiems suaugusiems žmonėms ir todėl, kad linkstame iš dalies dėl to, kas nutiko, kaltinti pačią auką. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.