Jūsų katė nori jus nužudyti, bet štai kodėl negali

Visame pasaulyje nuolat diskutuojama, kodėl naminės katės iš mielų padarėlių akimirksniu tampa gana agresyviomis ir puola kandžioti ką tik jas glosčiusią ranką.

Jeigu tik nebūtų maža, katė veikiausiai ir jus mielai nužudytų.<br>123rf.com nuotr.
Jeigu tik nebūtų maža, katė veikiausiai ir jus mielai nužudytų.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2018, 11:33 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 11:57 AM

Tyrėjai pagaliau turi atsakymą.

Kačių mylėtojai turėtų žinoti, kad tipiškos naminės katės asmenybės bruožai yra sietini su neurotiškumu ir jeigu tik būtų didesnės, jos greičiausiai mielai jus suėstų. Arba negyvai sudraskytų. Arba tiesiog pakankintų, kol joms tai nusibostų.

Na gerai, tai nėra visiškai tai, ką parodė Edinburgo universitete, Škotijoje, atliktas tyrimas. Jeigu atvirai, jame apie tai nieko panašaus nesakoma.

Bet jame rašoma, kad naminės katės turi „stulbinamai tapačius“ asmenybės bruožus, kaip ir Afrikos liūtai, dvi leopardų rūšys ir Škotijos miškinė katė.

Tyrimo, pavadinto „Naminės katės (Felis silvestri catus), Škotijos miškinės katės (Felis silvestris grampia), dūminio leopardo (Neofelis nebulosa), snieginio leopardo (Panthera uncia) ir Afrikos liūto (Panthera leo) asmenybės sandara“, metu buvo apžvelgti penkių skirtingų kačių rūšių asmenybės bruožai.

Reikia pasakyti, kad pastarąjį dešimtmetį buvo atlikta nemažai naminių kačių elgesio tyrimų, bet anksčiau niekas jų nepalygino su laukinėmis katėmis, tokiomis, kaip Afrikos liūtai, kurie, be abejo, jus mielai suėstų.

Pristatydamas tyrimų rezultatus Chrisas Grahamas interneto svetainėje „New Matilda“ siūlė atkreipti dėmesį į kelias išvadas.

Pirma buvo tokia: „Visų penkių tirtų rūšių asmenybės struktūra buvo stebėtinai vienoda“.

Anot Ch.Grahamo, tai gana reikšmingas faktas, rodantis, kad mūsų murklės yra linkusios elgtis taip pat, kaip ir laukiniai jų giminaičiai

Toliau tyrėjai rašė „Naminių kačių impulsyvumas, kuriam dažnai priskiriami džiaugsmingumas, aktyvumas ir žaismingumas, yra būdo bruožai, paprastai sietini su neurotiškumu ir ekstraversija“.

Be to, moksliniai tyrimai parodė, kad naminės katės yra net labiau linkusios dominuoti, būti agresyviomis ir priekabiauti prie kitų, nei, tarkim, Afrikos liūtai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.