Dėl trijų pumos jauniklių teko pertvarkyti butą

Klaipėdietė Rasa Vėliūtė savo butu dalijasi ne tik su Rytų Europos avigane Fuga, bet ir su trimis pumos jaunikliais. Norint išsaugoti naujagimius, juos teko atimti iš motinos.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Apr 15, 2013, 10:59 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:02 AM

23 metų R. Vėliūtei plėšrūnų auginimas trijų kambarių bute – ne naujiena. Prieš trejus metus ji buvo priglaudusi du liūtų jauniklius.

Mergina jau dešimt metų yra šalia Klaipėdos esančio gamtininkų centro „Mini Zoo” savanorė.

Kai prieš keturis mėnesius čia gyvenanti puma atsivedė tris mažylius ir kilo grėsmė, kad motina saugodama juos nuo pavojų gali sužaloti, Rasa nedvejodama pasiėmė visus trys mažylius į namus. Kad nenutiktų, kaip anksčiau, kai pumų vados nepavyko išsaugoti.

Jauniklius prižiūri ir šuo

„Teko šiek tiek pakeisti gyvenimo būdą – perstatyti baldus, kai kuriuos išnešti.

Tačiau tai niekis, palyginti su tuo, ką patiriu augindama Kipšą ir dvi jo sesutes – Gipsę ir Kindę. Išvydę pasaulį mažyliai svėrė po du kilogramus, dabar yra keturis kartus sunkesni”, – pasakojo Rasa.

Gyvenimo ritmą jai teko šiek tiek pakeisti. Rytą pumos pusryčiauja, paskui ilgai žaidžia, paskui vėl ėda, miega, vėl žaidžia.

Kai Rasa eina į darbą, augintiniai lieka su ketverių metų kale Fuga. Iš pradžių kalė šiek tiek įsižeidė, kad atsiradus naujiems gyventojams jai tekdavo mažiau laiko ir dėmesio, tačiau netrukus ne tik susidraugavo su pumos mažyliais, bet ir juos pamilo.

Daro tik tai, kas patinka

Kalė žaidžia su jaunikliais, leidžia jiems laipioti ir gulinėti ant jos, laižo jų pilvus, kai jaučia, kad jiems skauda. Dažniausiai visi ir miega kartu. Kartais mažyliai įsitaiso Rasos lovoje.

„Jie panašūs į kates – daro tik tai, kas patinka. Kambaryje kiekvienas turi savo vietą: šalia televizoriaus, prie krosnies ar ant spintelės.

Visi labai smalsūs – kasdien jiems viską reikia apžiūrėti ir ištyrinėti iš naujo”, – savo augintiniais džiaugėsi Rasa.

Anksčiau likę vieni namie jie prikrėsdavo eibių – išstumdydavo baldus, išvartydavo knygas, kitus daiktus, bet visada galima rasti išeitį ir sudėti viską taip, kad pumoms nekliūtų.

Pumos jaunikliai greitai apsiprato naujoje aplinkoje, ramiai jaučiasi ant Rasos rankų. Svetimi žmonės jiems nelabai patinka, artinantis pradeda šnypšti.

Jaunikliai labiausiai mėgsta šviežią mėsą. Per dieną visi trys suėda maždaug pusantros vištos. Ėdesiu pasirūpina „Mini Zoo”.

„Pumos jaunikliai skiriasi nuo liūtukų – anie buvo palyginti ramūs ir tingūs, didžiąją dienos dalį pramiegodavo, o šie labai judrūs, energingi, savarankiški, viską turi išbandyti”, – augintinių skirtumus vardijo Rasa.

Įdomu ir kaimynams

Kipšas, Gipsė ir Kindė Rasos bute augs dar du mėnesius. Per tą laiką mergina ims vedžioti juos į lauką.

Paaugę ir sustiprėję jaunikliai grįš į „Mini Zoo”. Jaunikliams reikia gryno oro ir daugiau erdvės, galimybių lakstyti ir karstytis. Be to, jie taps ir pavojingesni.

„Auginti nesunku, sunkiausia – išsiskirti. Guodžia tik tai, kad juos galėsiu nuolat matyti gamtininkų centre. Mano bute augę liūtukai manęs nepamiršo – vos išgirdę balsą iškart reaguoja ir džiaugiasi”, – sakė Rasa.

Kaimynai nesipiktina neįprastais gyventojais – triukšmo negirdėti. Jie kartais užsuka pas Rasą į svečius susipažinti su pumomis, sužinoti apie jas ką nors nauja.

Vadybą Socialinių mokslų kolegijoje baigusi R. Vėliūtė nuo mažens rūpinasi paukščiais ir gyvūnais – į savo namus nešdavo kiekvieną gatvėje rastą sužalotą ar paliegusį padarą. Jos draugui teko susitaikyti su merginos meile keturkojams.

Rasa su avigane Fuga dalyvauja šunų parodose – kalė pelnė Lietuvos perspektyviausios titulą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.