Prisigaudė: bičių ir vapsvų medžioklės ypatumai

Vasaros metu beveik niekam nepavyksta išvengti kokio nors vabzdžio įkandimo. Jei bitės, vapsvos neįgėlė, tai sparvos ar uodai tikrai ne kartą mito jūsų krauju. Priešingai nei kraujasiurbiai, bitės ar vapsvos pačios nepuola, mat jos gelia tik tuomet, kai joms gresia pavojus. Ir neretai tą pavojų sukelia ne kas kitas, o smalsus ir visa, kas juda, gaudantis šuns snukis. Tad ką daryti, jei keturkojį sugėlė vapsvos ar bitės?

Prisigaudė bičių ir vapsvų.<br>„Reddit“ nuotr.
Prisigaudė bičių ir vapsvų.<br>„Reddit“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 4, 2014, 7:13 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:22 PM

Daugeliu atvejų, įgėlus vapsvai ar bitei, augintinio sveikata neturėtų smarkiai pablogėti. Vienas įkandimas tiesiog bus skausmingas ar erzinantis, įgelta vieta patins. Tačiau jei įgėlimų ne vienas, arba įgėlė nosies ar burnos ertmėje, būtina kuo greičiau vežti pas veterinarą. Ištinę kvėpavimo takai gali užblokuoti deguonies patekimą į plaučius ir keturkojis uždus.

Atminkite, kad tiek vapsvų, tiek bičių geluonys - nuodingi. Ir didžiausią skausmą sukelia ne pats dūris, o nuodų porcija, patekusi į kraujotaką ir aplinkinius audinius. Pavyzdžiui, bitės geluonis turi užkarpas ir įsmigęs į aukos kūną įstringa. Bitei sprunkant ar ją nuvijus, geluonis išplyšta iš jos pilvo. Dėl to bitė netrukus miršta. 

Priešingai nei vapsvos, kurių geluonis yra įrankis gaudyti grobį, jo aukos kūne nepalieka. Tuo pačiu suleidžia dozę nuodų, tačiau gali įgelti ne vieną kartą.

Bene dažniausiai šunims vapsvos ar bitės įgelia dėl to, kad jas keturkojai bando sugauti dantimis arba prieina per arti, norėdami pauostyti. Na, o skaudžiausias įgėlimas šuniui - į nosies zoną.

Jei įgėlė vapsva ar bitė, stebėkite, ar gyvūnui neprasidėjo alerginė reakcija. Pagrindiniai alerginės reakcijos požymiai (arba po daugkartinio sugėlimo):

bendras šuns silpnumas, vangumas;

sunkus kvėpavimas;

didelis, neįprastas patinimas įgeltoje vietoje;

vėmimas, viduriavimas.

Jei pastebėjote vieną iš šių požymių, nedelsdami kreipkitės pas veterinarijos gydytoją.

Jei per kurį laiką geluonis neiškrito ar šuo jo neišbraukė savo letena, piršto nagu, kartono gabalėliu ar kortele bandykite ištraukti geluonį braukdami į šoną. Nemėginkite geluonies traukti pincetu ar žnyplėmis - suspaudę geluonį iš jo išspausite dar daugiau nuodų. Tokius įrankius naudokite tik būtiniausiu atveju, jei niekaip kitaip nepavyksta geluonies ištraukti.

Skausmą ir tinimą pašalinti galite pasidarę vandens ir valgomosios sodos mišinio kompresu. Neprošal ir ledo kubeliai, suvynioti į rankšluostį ir uždėti ant patinusios vietos. Taip sumažinsite ir skausmą, ir tinimą.

Po įkandimo keletą dienų stebėkite savo augintinį. Jei tinimas nemažėja arba prasidėjo alerginė reakcija, kreipkitės pas veterinarijos gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.