Nustebsite sužinoję, ką gali stipriausi šunys Baltijos šalyse

Šunų jėgos sporto mėgėjai kasmet turi dvi dideles šventes: renginius, kurie „atidaro“ ir „uždaro“ varžybų sezoną. Šie renginiai – pavasarį bei rudenį Kęsto Zaikausko organizuojamos „Powerdog“ varžybos. Šiemet spalio 11 – 12 dienomis „Powerdog“ 2014-II vyko Asvejos poilsiavietėje.

Varžybų metu ne vienas šeimininkas patiria daugybę emocijų, tačiau šunims visos užduotys – tik žaidimas, smagus laiko praleidimo būdas.<br>S.Štabokaitės nuotr.
Varžybų metu ne vienas šeimininkas patiria daugybę emocijų, tačiau šunims visos užduotys – tik žaidimas, smagus laiko praleidimo būdas.<br>S.Štabokaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Agnė Dvylaitytė

Oct 20, 2014, 1:12 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 9:39 AM

Dauguma varžybose dalyvavusių šunų – energingi mišrūnai. Taip pat varžėsi keletas amerikiečių Stafordšyro terjerų ir amerikiečių pitbultejerų, beveik visi jie atvyko iš užsienio – Latvijos arba Lenkijos. Šį rudenį svorio tempime dalyvavo ir vienas dekoratyvinių veislių atstovas – cvergpinčeris, šuolių rungtyse varžėsi keletas belgų aviganių malinua.

„Powerdog“ varžybose šunims tenka įveikti daugybę pratimų – jie tempia virvę, varžosi kas greičiau nuvilks triratį ar rogutes, šoka į aukštį bei tolį, lipa į sieną, kabo įsikandę į žaislą, o pirmosios dienos vakare laukia pagrindinė vakaro „vinis“ - sunkaus svorio tempimas, arba Weight Pulling`as.

Svorio tempimas (Weight pulling) – visame pasaulyje vis labiau populiarėjanti šunų jėgos sporto šaka. Rungties metu šuo su specialiomis petnešomis turi nutempti bėgius su svoriu. Paprastai tempiamas atstumas būna 4 – 6 metrai, o laiko užduočiai atlikti duodama 1 – 1,5 minutės. Vertinant nugalėtojus skaičiuojamas koeficientas – nutempto svorio ir šuns svorio santykis. Kadangi Weight Pulling – labai populiarus sportas, paprastai varžybose skiriamos kelios tempikų kategorijos. Šunys skirstomi pagal lytį ir svorį, taip pat pagal tempimo stilių (skatinant masalu – standartinė klasė, neskatinant – profesionali klasė).

Standartinėje Weight Pulling klasėje (skatinami žaisliuku) savo grupėse geriausiai pasirodė svečiai iš Lenkijos Soprano (1400 kg), Torpas (2400 kg), viešnia iš Latvijos Daffia (1300 kg) ir Tera (1500 kg). Profesionalioje (be žaisliuko) klasėje savo grupėse geriausiai pasirodė Halkas (800 kg), Kodis (1500 kg), Maja (900 kg) ir Nora Budulis (1000 kg).

Geriausią koeficientą pasiekė svečias iš Lenkijos Soprano – 86,98. Daugiausiai svorio nutempė ir „Most“ titulą gavo svečias iš Latvijos Argos (2400 kg).

Rogučių tempime šuo turi kuo greičiau nuvilkti rogutes, kurios sveria tiek pat, kiek ir jis. Šioje rungtyje taip pat dažnai skiriamos grupės pagal šunų svorį ir, žinoma, lytį. Panaši rungtis – triračio tempimas, tik šuo tempia didesnį svorį – triratį ir ant jo stovintį žmogų. Rogučių tempimo rungtyje geriausiai pasirodė šie šunys: patinai Twisteris (5,47 s) ir Kodis (4,97 s), kalės Maja (6,64 s) ir Vega (7,16 s). Triratį su žmogumi patinų grupėje greičiausiai nutempė svečias iš Lenkijos Goljad (6,7 s), svečias iš Latvijos Argos (5,9 s), kalių grupėje - Maja (7,38 s) ir Baira (7,28 s).

Į specialią dresūros pelę įsikibęs tarp patinų ilgiausiai iškabėjo Twisteris (nuleistas ant žemės po 80 min.), tarp kalių - Džesė (1 min.)

High Jump (šuolis į aukštį) rungtyje aukščiausiai pašoko Lordas (2,1 m).

Wall Cimbing (lipimas siena) rungtyje į sieną aukščiausiai įlipo belgų aviganis Konan (3,2 m) ir Tera (2,35 m).

Long Jump - šuolio į tolį - rungtyje tarp patinų toliausiai nušoko Kodis (3,2 m), kalių grupėje – Nika (4,2 m).

Geriausiais renginio šunimis tapo Twisteris ir viešnia iš Latvijos Daffia.

„Powerdog“ varžybos – puikus atsakingo šuns auginimo pavyzdys. Visi šunys prižiūrėti, susitelkę į užduočių vykdymą ir šeimininkų komandas. Aplinkui esantis triukšmas keturkojų sportininkų visiškai neveikia – jie susikaupę vykdo užduotis arba nekantriai laukia savo eilės. Varžybų metu ne vienas šeimininkas patiria daugybę emocijų, tačiau šunims visos užduotys – tik žaidimas, smagus laiko praleidimo būdas.

Prie bet kurio šuns priėjęs žmogus sukelia džiugų uodegos vizgėjimą ir norą susipažinti. Būtent taip turi būti auginamas gyvūnas – su juo turi būti dirbama, ugdomas paklusnumas, noras žaisti ir tikslingai nukreipiama energija. Jau keletą metų to siekti padeda „Powerdog“ varžybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.