Į laisvę paleista Lietuvos miškų gražuolė – žvirblinė pelėda

Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro Gamtinio ir ekologinio ugdymo skyriuje šiandien – nepaprasta diena. Prieš savaitę į ornitologų rankas patekusi sužeista žvirblinė pelėta šiandien grįš į laisvę. Kaip portalui lrytas.lt sakė paukštelį sužiedavusi Ingrida Meškinytė, žvirblinė pelėda – į Lietuvos raudonąją knygą įrašytas ir saugomas itin retas paukštis.

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Dec 9, 2014, 12:11 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:53 PM

Kai gruodžio 2 dieną viena moteris į Gamtinio ir ekologinio ugdymo skyrių atnešė sužeistą paukštį ir pasakė, kad šis tiesiog atsitrenkė į langą, ornitologai nė neabejojo, kad žvirblinė pelėda patyrė stiprų smegenų sukrėtimą. Laimei,  vilnietė nebuvo abejinga paukščio nelaimei, mat kitaip jis vargu ar būtų išgyvenęs. „Viena jos akis buvo primerkta, paukštis prastai orientavosi aplinkoje, negalėjo skraidyti“, – sakė I.Meškinytė.

Žemutiniame Pavilnyje rastas paukštis šiandien turėtų grįžti į laisvę. Kadangi žvirblinė pelėda tamsiuoju paros metus yra aktyvesnė, ją paleisti geriausia būtent tada. „Vakare padėsiu ją ant šakos ir stebėsiu, kaip jai sekasi skristi“, – teigė Gamtininio ir ekologinio skyriaus metodininkė.

Savaitę tamsiame narvelyje laikytas ir jautiena bei viščiukų širdelėmis lesintas paukštis, anot I.Meškinytės, jau atsigavęs ir turėtų lengvai grįžti į gamtą. Be to, centro darbuotojai stengėsi, kad pelėda kuo mažiau bendrautų su žmonėmis ir prie jų nepriprastų.

Į klausimą, kokio amžiaus ir lyties ši pelėda, Gamtinio ir ekologinio ugdymo skyriaus darbuotoja atsakyti negalėjo, mat tai nustatyti nėra lengva. „Įmanoma pelėdos amžių spėti pagal taškelius ant sparno plunksnų“, – tikino I.Meškinytė.

Kaip vėlų antradienio vakarą portalui lrytas.lt patvirtino Ingrida, pelėda paleista sėkmingai ir grįžo į savo natūralią aplinką, kur greitai apsipras ir prisitaikys.

Žvirblinė pelėda – tai plėšrus, tačiau į delną telpantis paukštelis. Jo svoris siekia nuo 50 iki 80 gramų. Vidutiniškai gyvena apie 6 metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.