4 tonas plytų patempiantys šunys namie būna švelnūs kaip avelės

Jie įstengia patempti 4 tonas plytų, pašokti į 3 metrų aukštį ar kelias valandas kabėti dantimis įsikandę į kokį nors žaislą. Tokie ištvermingi yra Stafordšyro terjerai, pitbulterjerai, Argentinos dogai, bulterjerai, vokiečių aviganiai ir kiti šunys, dalyvaujantys kasmet rengiamose šunų galios varžybose. Bet namie šie keturkojai neįtikėtinai švelnūs, lyg avelės.

„Powerdog“ varžybas organizuoja vilnietis K.Zaikauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Powerdog“ varžybas organizuoja vilnietis K.Zaikauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys („Lietuvos rytas“)

May 10, 2015, 2:45 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 8:50 AM

Dėl stipriausiojo titulo kovojančius įvairių veislių, amžiaus ir kūno sudėjimo šunis lydi ne mažiau azartiški šeimininkai.

„Tokia veikla suteikia daug teigiamų emocijų tiek šunims, tiek jų šeimininkams. Varžybose dalyvaujantys augintiniai yra puikiai prižiūrimi ir deramai elgiasi viešosiose vietose“, – tikino „Powerdog“ organizatorius vilnietis Kęstas Zaikauskas (32 m.).

Šių varžybų rungtys labiau pritaikytos „bull“ tipo veislių šunims. Vis dėlto gegužės 15–17 dienomis Molėtų rajone, poilsio bazėje „Rūta“, vyksianti šunų jėgos šventė bus atvira visiems be išimties šunims, neskirstant jų pagal veislę, kilmės dokumentus ar kitokias savybes.

Keturkojai paprastai rungiasi šuolio į aukštį, lipimo į stačią sieną, kybojimo dantimis įsikibus į dresūros pelę, svorių, virvės, rogučių tempimo ir šuolio į tolį rungtyse.

Svarbiausi šių rungtynių siekiai – suburti šunų mylėtojus, sukurti pramogą ir tikslą darbiniams, sportiniams šunims ir įrodyti, kad pavojingais ar koviniais klaidingai vadinami šunys iš tiesų yra geranoriški ir nekeliantys grėsmės visuomenei.

„Norisi pakeisti žmonių požiūrį į tas šunų veisles, kurios laikomos nedraugiškomis“, – pabrėžė K.Zaikauskas.

Šunų jėgos varžybose dalyvauja tiek fiziologiškai, tiek psichologiškai stiprūs šunys, tokius auginti gali ne kiekvienas žmogus. Nors per ketverius metus neįvyko nė vieno nelaimingo atsitikimo, varžybų vietoje vis tiek visuomet budi specialiai pasiruošęs veterinarijos gydytojas.

Netoli Kauno įsikūrusios veterinarijos klinikos „Vetvila“ darbuotoja Agnė Dvylaitytė (29 m.) su savo augintiniu Kodžiu šunų jėgos varžybų „Powerdog“ nepraleido dar nė karto.

„Šuniui būtina išlieti energiją, kitaip jis šeimininkui taps problema. Augintinis ieškos savų būdų, kaip nuleisti garą: užsiims „namų remontu“ ar pernelyg susidomės katėmis“, – įsitikinusi A.Dvylaitytė.

Moteris spėja, kad jos šuo Kodis, kurio atsikratė ankstesni šeimininkai, įkyrėjo jiems savo energija – jos nepažabodavo paprastas pasivaikščiojimas.

Sukontroliuoti savo šunį Agnei padėjo aktyvi veikla, o viena jos rūšių – jėgos sportas.

„Man pasisekė, kad Kodis yra universalus, jį galima treniruoti visoms rungtims“, – sakė Agnė.

Jėgos sporto varžybose rungtis galima rinktis iš daugybės pratimų – šunys tempia virvę, varžosi, kuris greičiau nuvilks grandinę, triratį ar rogutes (arba tiesiog nubėgs), šoka į aukštį ir į tolį, lipa į sieną, kaba įsikandę į žaislą, bėga specialiu bėgtakiu, tempia sunkumus.

Dalyvaujant tokiose varžybose stiprėja augintinio ryšys su šeimininku.

„Tai – taikus sportas, šuo nėra verčiamas ką nors daryti per prievartą. Sportuoti neįmanoma su agresyviais, nevaldomais gyvūnais“, – tikino stiprų, raumeningą mišrūną auginanti Agnė.

Kai šuo tempia kelias tonas sveriantį krovinį ar kaba dantimis įsikabinęs į žaislą, daugeliui gali atrodyti, jog tai kelia pavojų augintiniui.

Tačiau nemažai patirties veterinarijos srityje turinti Agnė tikino, jog pavojai tyko tik tada, jei dirbti verčiamas per jaunas, sveikatos problemų (sąnarių, širdies) turintis šuo arba kai per greitai didinamas fizinis krūvis, verčiama dirbti neapšilus.

„Didžiausias pavojus šunų sveikatai – neišmanantys, nepatyrę šeimininkai“, – teigė Agnė. Be to, šunį reguliariai turi tikrinti veterinarai. Kai kuriose tokio tipo varžybose užsienyje negalima dalyvauti neturint specialaus šuns sveikatos įvertinimo.

Agnė ir penkerių metų Kodis šunų jėgos sportu užsiima nuo 2013 metų. Per tą laiką pelnyta apie 30 pergalių.

Parengti šunį jėgos varžyboms – nelengva užduotis. „Sportuojame ir treniruojamės nuolat. Krūvis prieš varžybas didinamas pamažu, o treniruočių trukmė ir dažnumas priklauso nuo pratimų rūšies“, – kalbėjo Agnė.

Lavinti reikia ne tik šuns jėgą ar ištvermę, bet ir mąstymą, atsparumą stresui, pratinti būti viešosiose erdvėse. Šuo turi būti pratinamas prie ilgų kelionių, renginių, žmonių ir šunų susibūrimo, garsios muzikos, o naujose vietose jis turi jaustis laisvai.

„Treniruotė šuniui turi būti maloni. Šunys patys veržiasi į treniruočių vietas“, – pasakojo Kodžio šeimininkė.

Vilniečiai Ieva (22 m.) ir Erikas (31 m.) Adamovičiai, laikantys amerikiečių Stafordšyro terjerą, vardu Neitas, nuo pat pažinties pradžios visur jį vedasi drauge.

Iš karto buvo matyti, koks aktyvus ir energija trykštantis yra šis šuo. Be to, labai prieraišus. Išmanydami šios veislės fizines savybes, Ieva ir Erikas daugiau nei prieš metus nusprendė išmėginti Neito galimybes šunų jėgos varžybose Latvijoje.

„Važiavome tik iš smalsumo ir norėdami palaikyti ten dalyvaujančius lietuvius. Bet organizatorius įkalbėjo mus išbandyti savo šuns jėgas svorio tempimo varžybose. Be specialaus pasirengimo jis užėmė ketvirtąją vietą.

Tokia pradžia tik dar labiau pastūmėjo aktyviai leisti laiką su Neitu“, – pasakojo Ieva.

Eriką taip pat pakerėjo tiek varžybose, tiek treniruotėse, tiek draugų kompanijoje sutinkami įspūdingais fiziniais sugebėjimais pasižymintys ir situaciją puikiai suvokiantys šunys.

„Mūsų šuo nepalyginti atsargesnis nei kiti bendraudamas su žmonėmis, – teigė Erikas. – Dūkdamas su vaikais jis be galo kantrus. Nors ir negali nustygti vietoje žaisdamas, niekada nėra užgavęs nė vieno mažylio. Protingo šeimininko rankose šie šunys – temperamentingi meilės kamuoliukai, kurie bet kurią sekundę pasiryžę padaryti viską, kad tik įtiktų žmogui ir taip galėtų išreikšti savo meilę jam.“

Neseniai pirmagimės susilaukę Ieva ir Erikas žino, kad apie šiuos šunis sklando begalė mitų. Dažniausiai neigiamas istorijas apie stiprių šunų keliamą pavojų kuria tie, kurie nėra susidūrę su tokiais keturkojais.

Žinoma, norint įsigyti šunį (nesvarbu, kokios veislės), reikėtų rinktis tik iš patikimų veisėjų, kurie selekcijai atrenka tik stabilios psichikos sveikus šunis.

„Džiaugiamės, kad Neitas mūsų šeimoje atsiradusią naują narę iš karto pamilo ir jai rodo išskirtinį švelnumą. Grįždami iš ligoninės per daug nesvarstėme, kaip jis sutars su mūsų dukryte, jautėme, kad viskas bus puiku.

Neabejojame dėl stabilios jo psichikos ir nuostabaus charakterio. Jis ir dabar vos tik atradęs progą stengiasi prasmukti į mažosios kambarį ir susirangyti kur nors netrukdydamas, kad tik nebūtų išprašytas lauk“, – šeimos idilę apibūdino Ieva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.