Vaikai pradėjo gyvūnams skaityti. Nuostabu, kas įvyko po to

Kad ir kaip būtų gaila, nėra nė vieno žmogaus, galinčio suteikti namus visiems prieglaudose gyvenantiems gyvūnams. Tačiau šie vaikai užsiima tuo, kas yra beveik taip pat gerai, – moko drovius prieglaudų šunis atvirumo.

Atrodo, kad skaitymas patiko abiem pusėms: tiek skaitytojams, tiek keturkojams klausytojams.<br>Stop kadras („YouTube“)
Atrodo, kad skaitymas patiko abiem pusėms: tiek skaitytojams, tiek keturkojams klausytojams.<br>Stop kadras („YouTube“)
Atrodo, kad skaitymas patiko abiem pusėms: tiek skaitytojams, tiek keturkojams klausytojams.<br>Stop kadras („YouTube“)
Atrodo, kad skaitymas patiko abiem pusėms: tiek skaitytojams, tiek keturkojams klausytojams.<br>Stop kadras („YouTube“)
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 28, 2016, 8:21 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 6:29 AM

Tokia inovatyvi idėja, pavadinta „Prieglaudos bičiulių skaitymo programa“, daro didžiulį poveikį JAV Misūrio gyvūnų prieglaudoje gyvenantiems gyvūnams.

Mintis yra labai paprasta: išmokyti vaikus skaityti šunims. Taip gyvūnai paruošiami gyventi pas nuolatinius šeimininkus, kai tokie atsiras, o mažiesiems skaitovams įdiegiamas sugebėjimas suprasti ir užjausti keturkojus.

„Pas mus gyvenantiems droviems ir bailiems šunims norėjome padėti išmokti bendrauti su žmonėmis ir be priverstinio fizinio kontakto pamatyti, kaip tai gali juos paveikti teigiamai, – interneto portalui „The Dodo“ pasakojo programos vadovė Jo Klepacki. – Programą pradėjome per Kalėdas. Dabar ją taikome kartą per mėnesį.“

Programoje gali dalyvauti internetu užsiregistravę vaikai nuo 6 iki 15 metų. Jie mokomi iš šunų kūno kalbos suprasti, ar gyvūnai yra susijaudinę arba išsigandę.

Skaitymo programai atrinkti gyvūnėliai, kaip teigė J.Klepacki, yra tie, kuriems labiausiai reikia specialaus dėmesio.

Jauniesiems savanoriams patariama sėdėti prieš nedrąsų šunį su knyga ir jam skaityti. Tai paprastas užsiėmimas, kuris gali duoti puikių rezultatų.

„Geriausiu atveju drovus ir bailus šuo prisiartins ir parodys susidomėjimą. Jeigu taip nutiktų, vaikai šį poelgį įtvirtins, gyvūnui duodami skanėstą, – paaiškino J.Klepacki. – Taip gyvūnai išmokomi prieiti arčiau, jeigu pro šalį eitų žmogus, norintis priglausti šunį. Šunims didėja tikimybė būti priglaustiems, jeigu jie priartėja ir bendrauja, o ne tada, kai jie slepiasi ar gūžiasi kamputyje.“

Iš tokio užsiėmimo naudos gauna ne tik nedrąsūs šunys. Labai energingi gyvūnai taip pat pradeda demonstruoti tinkamesnį elgesį, kai jiems pradedama skaityti.

„Girdėdami skaitančius vaikus, šie gyvūnai nurimsta, – paaiškino J.Klepacki. – Neįtikėtina, kokį atsaką gauname iš šių šunų.“

Kai vaikas baigia 10 valandų kursus, kuriuose prižiūrimas profesionalų išmoksta dirbti su gyvūnais, jis gali bet kada atvykti su tėvais ir atsisėdęs skaityti šunims.

Įgytos praktinės žinios, be jokios abejonės, yra naudingos vaikams, be to, jie gauna kai ką svarbesnio.

„Vaikai mokomi empatijos gyvūnams. Tai ramus, tykus užsiėmimas. Vaikai mato gyvūnų baikštumą ir kaip teigiamai gali juos paveikti, – sakė J.Klepacki. – Jie mokosi pasaulį pamatyti gyvūno akimis. Tai jiems padės sukurti stipresnius ryšius su gyvūnais ir žmonėmis ateityje.“

Nors skaitymo programa pradėta visai neseniai, J.Klepacki pastebėjo, kad ji buvo sėkminga ir tai jau padeda šunims rasti nuolatinius namus.

Geriausia, kad vaikai mielai įsitraukė į programą, – užsiregistravusiųjų jau daugiau, nei tikėtasi.

Jeigu viskas klostysis sėkmingai, J.Klepacki tikisi įdiegti skaitymo programą visose Misūrio šunų ir kačių prieglaudose.

„Aš labai džiaugiuosi šia programa“, – teigė ji. Mes taip pat.

Mažuosius skaitovus ir ištikimus jų klausytojus pamatykite siužete apačioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.