Ežerų paplūdimius okupavo keturkojai, jų šeimininkams grasoma baudomis

Begalinė meilė augintiniams telšiškių pamėgtoje poilsiavietėje prie Germanto ežero peržengia visas ribas. Pasak poilsiautojų, nemalonu ilsėtis draugijoje šunų, kurie ne tik deda krūveles, o jų šeimininkams tai nė motais, bet ir atgrasu turkštis vandenyje, kai prie tavęs netikėtai prisiartina svetimas šuo. O ką jau kalbėti dėl mažų vaikų ir kūdikių, kuriuos ne juokais gali išgąsdinti, o gal net ir grybštelėti dantis iššiepęs keturkojis.

Germanto ežero pliažas.<br>G.Akavickienės nuotr.
Germanto ežero pliažas.<br>G.Akavickienės nuotr.
 Telšių rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos užtikrinimo skyriaus vedėjas Artūras Stirbys.<br>G.Akavickienės nuotr.
 Telšių rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos užtikrinimo skyriaus vedėjas Artūras Stirbys.<br>G.Akavickienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 3, 2018, 7:14 AM

Kur žaidžia vaikai, ten šlapinasi šunys

Telšiškė dviejų vaikučių mama Donata Kazlauskienė žurnalistams ir atsakingų valdiškų institucijų darbuotojams išplatino laišką:

„Liūdna, kuomet gerą nuotaiką ir poilsį gadina Germanto ežero pakrantėje karaliaujantys šunys. Prie ežero (ne darbo valandomis, tarp 19–20 val.) lankėmės kartu su šeima. Matėme, kaip ant to paties smėlio, kur žaidžia vaikai, šlapinasi šunys, o ant žolės, kur klojame pledus, šunys ir kakoja...

Germanto pakrantė puiki, kaip gražiai ji tvarkoma! Tik ilsėkis ir mėgaukis vasara, bet... ramybę drumsčia palaidi ir neprižiūrimi arba net pačių šeimininkų maudomi šunys. Nuo jorkšyrų ir retriverių...

Lankėmės du vakarus iš eilės, šunų pilna. Ypač šiandien. Suskaičiavome bemaž 10!!! Pasijautėme tarsi šunų parodoje. Pradedu svarstyti, gal paplūdimys ruošiamas ne žmonėms, o šunims? Tikrai nieko prieš šiuos gyvūnus neturiu, bet viskam yra ribos. Juk nuo gyvūnų išmatų bei šlapimo ir vystosi po to visokios ligos, atsiranda įvairūs bėrimai ir t. t.

Taisyklės visiems gerai žinomos, kad prie vandens telkinių šunų būti negali. Tačiau šunų šeimininkams, atrodo, tai nė motais, nes, matyt, mažoka kontrolės, o gal ir per mažai informuojami žmonės apie taisykles? O gal atėjo metas baudoms ir reidams ne tik darbo valandomis, bet ir po jų? Beje, pasigedau ir ženklo, kad šunų vedžioti negalima. Pataisykite mane, jei klystu. Gal nepastebėjau.

Kuo šiuo laišku tikiuosi? Viliuosi, kad atsakingi asmenys kartu su žiniasklaida suvienys jėgas ir sudrausmins nedrausmingus gyvūnų augintojų šeimininkus, jei ne baudomis, tai bent įspėjimais. O pasiektas rezultatas bus ne vienkartinis ir galiausiai bus įskiepyta į gyventojų savimonę, kad paplūdimys skirtas žmonėms, ne gyvūnams. Jei nebus kreipiamas dėmesys, tai gal greit iš pakrantės ir visą ganyklą padarys ne tik šunų, bet ir ožkų, karvių, arklių savininkai?

Tikiuosi, kad perspėjimų nebus vienas ar du, o dešimtys. Jei vairuotojai nuolat bauduojami už nepažymėtą automobilio pastatymo laiką ir daugybės transportų priemonių langus „puošia“ oranžiniai lipdukai, tad gal metas tokius lipdukus ant kaktų užklijuoti ir nedrausmingiems gyvūnų šeimininkams? Be abejo, šaržuoju, bet tikrai nuoširdžiai prašau atkreipti dėmesį į šią problemą ir nepasižiūrėti į tai biurokratiškai, o imtis atitinkamų veiksmų.

Mes šiandien nuvaikėme ir sudrausminome trijų šunų šeimininkus, bet juk nuolat ten nepastovėsime, o, be to, yra ir asmenys, kurių pareigybėse priskiriamos šios kompetencijos bei už viešosios tvarkos sergėjimą mokamas atlygis, todėl tikiuosi, kad ir viešai nuolat bus pateikiama informacija, kiek nedrausmingų gyvūnų savininkų perspėta/nubausta per atitinkamą laikotarpį.“

Žmonių maudymosi vietose draudžiama pliuškentis keturkojams

Telšių rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos užtikrinimo skyriaus vedėjas Artūras Stirbys sutiko pakomentuoti nemalonią situaciją su šunimis gyventojų poilsio zonose.

A.Stirbys patvirtino, kad telšiškės D.Kazlauskienės išvardintais atvejais gyventojai pažeidė Telšių rajono savivaldybės taisykles.

Pasak A.Stirbio, gyvūnų laikytojas privalo užtikrinti, kad viešose vietose gyvūnai nebūtų paliekami be priežiūros; nedelsdamas turi surinkti gyvūnų ekskrementus ar kitus gyvūno paliktus teršalus, gyvūnui priteršus viešoje vietoje. Be to, būtina užtikrinti, kad laikomieji gyvūnai nekeltų grėsmės žmonių gyvybei, sveikatai ar turtui, kitų gyvūnų gyvybei ar sveikatai.

Viešosios tvarkos užtikrinimo skyriaus vedėjas A.Stirbys gyventojus ragina laikytis taisyklių. Asmenims draudžiama vedžioti arba leisti gyvūnams bėgioti masinio žmonių susibūrimo vietose, švietimo ikimokyklinių įstaigų teritorijose, sveikatos apsaugos įstaigų, sporto ir vaikų žaidimo aikštelėse, paplūdimiuose, parkuose, skveruose (išskyrus tuos, kuriuose įrengtos vedžiojimo aikštelės) bei vietose, pažymėtose ženklu su užrašu „Šunis vedžioti draudžiama“ (apvalus 25 cm skersmens skritulys, kurio fone pavaizduotas baltas šuns siluetas, su įstriža raudona linija iš kairės ženklo viršutinės dalies žemyn į ženklo dešinę dalį) bei kitose teritorijose.

Už viešąją tvarką atsakingas A.Stirbys išvardijo teritorijas, kuriose griežtai draudžiama vedžioti šunis: tai yra paplūdimiai prie Masčio, Lūksto ir Germanto ežerų.

Reikia žinoti, kad maudyti gyvūnus pliažuose, poilsiavietėse ir kitose žmonių maudymosi vietose griežtai draudžiama. Už tokius pažeidimus galima taikyti LR ANK 346 str. 1 d., numatyta įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 120 eurų.

Telšių rajono savivaldybės sprendime „Dėl Telšių rajono savivaldybės miestų ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklių“ skelbiama, kad bendrojo naudojimo teritorijose draudžiama vedant šunis, kates bei kitus gyvūnus ir jiems priteršus kitas bendro naudojimo vietas, palikti ekskrementus. Gyvūnų savininkai ar atsakingi asmenys privalo nedelsdami surinkti bei išvalyti ekskrementus.

Žmonių maudymosi vietose griežtai draudžiama maudyti gyvūnus. Tad už maudynes, pavyzdžiui, Germanto ežere piliečiams pagal LR ANK 66 str. gresia įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 140 eurų.

Pažeidėjus drausmina reidais prie ežerų

Kaip teigė Viešosios tvarkos užtikrinimo skyriaus vedėjas A.Stirbys, ženklai „Šunis vedžioti draudžiama“ buvo pastatyti visose reikiamose vietose, tačiau juos nuolat kažkas... pavagia. Kai kuriose vietose ženklai buvo statomi po keletą kartų – tarp jų prie Germanto, Masčio ežerų ir kitur.

Pasak A. Stirbio, pastarąjį kartą prieš porą metų buvo pirkti 25 ženklai. Šiuo metu ieškoma įmonės, kuri gali pagaminti tokius ženklus (buvusi ženklų gamintoja Nemenčinės įmonė, matyt, susiduria su sunkumais, susitarti dėl nedidelio kiekio ženklų nepavyksta). Tačiau tikrai tokie ženklai bus pagaminti ir vėl pastatyti.

Užplūdus gyventojų skundams dėl keturkojų, Savivaldybės Viešosios tvarkos užtikrinimo skyriaus darbuotojai prie ežerų pradėjo rengti reidus. Lankėsi prie Germanto, Tausalo bei Masčio ežerų. Keletas asmenų dėl šunų vedžiojimo įspėti žodžiu.

„Reidai vyksta nuolat, tačiau mes turime žymiai daugiau įvairiausių funkcijų“, – teigė A.Stirbys.

Kadangi Germanto ežero paplūdimys tapo probleminis dėl šunų, viešąją tvarką užtikrinantys Savivaldybės darbuotojai žada ten lankytis nuolat. Dar šiemet baigus statybų darbus, poilsiavietėje atsiras ženklai ir įspėjamosios lentelės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.