Kalinkinų šeima lova mielai dalijasi ne tik su keturiais šuniukais, bet ir iguana bei papūga

Dizaineris Robertas Kalinkinas su žmona augina gausų būrį augintinių. Žinomas drabužių kūrėjas niekada neslėpė meilės savo gyvūnams, kuriuos laiko lygiaverčiais šeimos nariais – tiek keturi poros šuniukai, tiek papūga su iguana visada mielai laukiami netgi šeimininkų lovoje. 

Kalinkinų šeima savo lova mielai dalijasi ne tik su keturiais šuniukais, bet ir iguana bei papūga.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Kalinkinų šeima savo lova mielai dalijasi ne tik su keturiais šuniukais, bet ir iguana bei papūga.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Zefis.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Zefis.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Tukas.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Tukas.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Tukas.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Tukas.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Spurga.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Spurga.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Robertas su augintiniais.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Robertas su augintiniais.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Robertas ir Tukas.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Robertas ir Tukas.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Gilė.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Gilė.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Robertas ir Tukas.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Robertas ir Tukas.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Iguana.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Iguana.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Brokas.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Brokas.<br>Asmeninio Roberto Kalinkino archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Apr 16, 2019, 9:28 AM, atnaujinta Apr 16, 2019, 10:32 AM

Tačiau turbūt retas augintinių mylėtojas susimąstė, kiek nekviestų parazitų gali įsiropšti į jų lovą kartu su mylimais keturkojais. Sveikatos specialistai ir veterinarijos gydytojai visiems šeimininkams pataria išlikti budriems ir nuo tykančių ligų apsaugoti ne tik savo šeimos narių, bet ir augintinių sveikatą.

Ugdo meilę – ne baimę

Vos įžengus į erdvius Kalinkinų namus pasitinka gausus būrys uodegas vizginančių ir plunksnas kedenančių gyventojų: keturi keturkojai, paimti iš prieglaudų, – Spurga (9), Gilė (8), Brokas (7), Zefyras (3) – ir egzotinė papūga Tukas (5). Šeima taip pat prižiūri akvariumą su penkiolika žuvyčių ir džiaugiasi viena egzotiškiausių savo augintinių iguana (4).

Mados kūrėjų šeima juokiasi, kad kai kurie svečiai nustemba išvydę tiek gyvūnų, tačiau šiuo metu tai nėra pats didžiausias skaičius augintinių, kuriais jie rūpinasi. Vienu metu šeima dar laikė graužikų degu, laboratorinių pelyčių, šinšilą ir katę.

R. Kalinkinas su keturkojais nesiskiria jau daug metų, todėl meilę, atsakomybę ir instinktą rūpintis už save silpnesniu norėjo nuo mažens įskiepyti ir savo atžaloms. „Man be galo liūdna, kai tėvai drausmina vaikus nesiartinti prie keturkojų ir nuo mažens pasėja baimės jausmą.

Žinoma, bet kuris gyvūnas gali būti pavojingas, bet bauginti vaikų negalima. Mūsų vaikai niekada nebijojo šunų, tačiau prie nepažįstamų keturkojų niekada neina ir nepradeda glostyti. Dažnai girdime repliką, kad jei vaikas augs su gyvūnu, bus prie jo pripratęs, neturės savisaugos instinkto, todėl gali būti lengvai sukandžiotas.

Tai yra netiesa. Mūsų sūnus puikiai supranta, kad šuo gali įkąsti“, – sako savo vaikams meilę, o ne baimę augti su keturkojais ugdantis žinomas madų kūrėjas.

Šeimą ir augintinius saugo nuo parazitų

Kalinkinų namuose keturkojai augintiniai yra lygiaverčiai šeimos nariai, todėl miega su šeimininkais vienoje lovoje. Dizaineris neslepia, kad į lovą priima ne tik visus keturis šunis, bet ir papūgą bei iguaną, jei tik jos turi noro. „Mes nuo pat pradžių norėjome, kad gyvūnai mūsų namuose teiktų džiaugsmą. Ir jei norisi apsikabinti mažą kudlotą šuniuką, kam vargti ir drausti užlipti jam ant lovos? Šaltą žiemos vakarą prisiglausti prie keturių šiluminių punktų yra neįtikėtinas džiaugsmas“, – šypsosi dizaineris.

Ar žinomas mados kūrėjas nesusimąstė, kad lovoje su mylimais augintiniais gali knibždėti ir žmogaus sveikatai pavojų keliančių parazitų? Žinoma, R. Kalinkinas neslepia, kad gyvūnai sukelia nemažai diskomforto ir tikrai nėra paprasta rūpintis tokiu būriu augintinių.

Namuose tenka dažniau palaikyti švarą, keisti patalynę, tačiau pabrėžia, kad tai nesunku padaryti esant šiuolaikinėms technologijoms. Šiais laikais apsisaugoti nuo parazitų yra įvairių apsaugos priemonių. „Tai darome ne tik dėl augintinių sveikatos, bet ir dėl mūsų pačių“, – pabrėžia dizaineris.

Ligas augintiniams atneša ir šeimininkai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Violeta Dudienė perspėja visus keturkojų mylėtojus neprarasti budrumo net ir tuomet, kai jų gyvūnai nekiša nosies į lauką. Nemaloniomis ligomis ir parazitais nuo savo mylimų augintinių galime užsikrėsti netgi tada, kai jie laikomi namuose. Nepageidaujamos ligos į saugią namų aplinką gali atkeliauti ant mūsų avalynės.

„Šunys ir katės pernešakirmėles pirmuonis, grybelius, kurie gali sukelti susirgimus.Žmonėms labai pavojinga toksoplazmozė, kuria galima užsikrėsti per kačių išmatas platinamus parazitus.Žmogus ligą gali pasigauti atsitiktinai, per burną patekus toksoplazmozės sukėlėjui, – sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė. – Klaidinga manyti, kad šios ligos nereikia bijoti, jei katė gyvena namuose ir neišeina į lauko aplinką.

Ji gali plisti ir tarp namuose laikomų kačių, kurioms toksoplazmozės sukėlėjų gali atnešti patys šeimininkai iš lauko netgi su batais. Toksoplazmozė ypatingai pavojinga besilaukiančioms moterims, nes gali sukelti vaisiaus apsigimimų“.

Auginantieji šunis turėtų nepamiršti, kad šie keturkojai perneša itin pavojingą ligą toksokarozę. Apvaliosios kirmėlėstoksokaros organizme gali išsilaikyti net 3–4 metus. Prarijus kiaušinėlį išsirita lervutė, kuri patenka į kraujotaką ir keliauja po visą organizmą. Gali pažeisti akis, širdį. Žmogų vargina neaukšta temperatūra, naktinis sausas kosulys, astma.

Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė V. Dudienė atkreipia dėmesį, kad šunys platina ir gyvybei itin pavojingus parazitus, tokius kaip plokščioji kirmėlė echinokokas. Jo kiaušinėlių gali būti ir ant kailio. Paglosčius šunį ir nenusiplovus rankų parazitas gali patekti į žmogaus organizmą, o susirgus echinokokoze liga gali pasibaigti ir mirtimi.

Vienintelė apsauga – specialūs preparatai

Specialistai pataria atidžiai rinktis patvirtintus, saugius ir bandymais patikrintus preparatus, vienu metu galinčius apsaugoti augintinius ne tik nuo erkių ir blusų, bet ir nuo žarnyno bei kitų parazitų. Itin veiksmingai saugo preparatai, receptinės tabletės augintiniams, kurių duodama vieną kartą per mėnesį. Tai labai patogus gydymo būdas, sušeriamas su maistu arba atskirai.

Viena populiariausių profilaktinių apsaugos priemonių šunims yra tabletės (duodama 1 k./mėn.), kurios užmuša erkes ir užtikrina, kad parazitų nepateks žmogui ar kitam gyvūnui. Tai greita, efektyvi ir nuolatinė apsauga nuo blusų ir erkių, nes blusų naikinimas prasideda per 2 valandas. Gydomasis poveikis nuo blusų pasireiškia per 6 valandas, tuomet šunų blusos būna išnaikintos100 proc. Gydomasis poveikis nuo erkių pasireiškia per 12 valandų, o nuolatinis poveikis pasiekiamas per 24 valandas, užtikrinant apsaugą nuo Ixodes ricinuserkių visam mėnesiui.

Žinodami, kad blusos išnaikinamos 100 proc., šeimininkai gali jaustis saugūs dėl savęs ir savo šeimos.Kiekvieną mėnesį augintiniams rekomenduojama duoti po jiems gardžią labai plataus spektro tabletę. Ši tabletė apsaugo ne tik nuo erkių ir blusų, bet ir nuo plaučių, širdies kirmėlių, askaridžių bei kitų parazitų.

Tai rekomenduojama daryti ne tik dėl augintinių sveikatos, bet ir dėl pačių šeimininkų, nes plataus spektro poveikį turinčios tabletės sunaikina ir askarides, todėl žmonėms nereikia papildomai saugotis, kad neužsikrėstų žarnyno parazitais.

Kačių šeimininkams vertėtų žinoti, jog vos viena tabletė akimirksniu gali sunaikinti didelę armiją parazitų. Preparatas veiksmingai gydo nuo kaspinuočių, virškinimo trakte, šlapimo pūslėje parazituojančių kirmėlių. Šį keturių veikliųjų medžiagų vaistą galima naudoti ir siekiant vieną mėnesį apsaugoti gyvūną nuo širdies kirmėlių ligos. Kates nuo parazitų apsaugoti rekomenduojami preparatai, kurių sudėtyje yra net keturių veikliųjų medžiagų. Vienossaugios ir moksliškai ištirtos patikimos tabletės užtenka apsaugoti nuo ligų ne tik keturkojus, bet ir jų šeimininkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.