Atostogauti prie jūros balerina vyko su šunimis, bet vieną augintinį paliko namie

Baleto šokėja Greta Gylytė (31 m.) per atostogas ilsisi be šokio, tačiau namuose kasdien pasimankština. Balerina važinėjasi sostinės gatvėmis paspirtuku, eina pasivaikščioti su dviem savo augintiniais ir jau atsikvėpė pajūryje – gimtojoje Klaipėdoje. Tad geriausios atostogos moteriai – neplanuotos.

Vykdama atostogų G.Gylytė pasiėmė cvergšnaucerių veislės augintinius Lordą ir Dropi, o namus liko sergėti papūga Piko.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vykdama atostogų G.Gylytė pasiėmė cvergšnaucerių veislės augintinius Lordą ir Dropi, o namus liko sergėti papūga Piko.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nuotr. iš asmeninio albumo
Nuotr. iš asmeninio albumo
Iš Klaipėdos kilusi Lietuvos operos ir baleto teatro balerina G.Gylytė ilsėjosi gimtajame pajūryje.
Iš Klaipėdos kilusi Lietuvos operos ir baleto teatro balerina G.Gylytė ilsėjosi gimtajame pajūryje.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 31, 2019, 9:42 PM

Vykti į užsienio kurortus G.Gylytė nenorėjo – juk šiltuoju sezonu labai gera ilsėtis ir tėvynėje.

Liepos pradžioje, kai prasidėjo balerinos atostogos, laikas slinko lėtai, nes ji neturėjo jokių planų.

Bet kai atostogos įsibėgėjo, Greta pastebėjo, kad dienos labai greitai veja viena kitą ir jau tuoj teks grįžti į repeticijas Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Bet kai nieko neplanuoji, atostogos būna šauniausios. Tad kaip pailsėjo 2016-aisiais Auksinį scenos kryžių pelniusi G.Gylytė?

„Neplanavau vykti į užsienį, norėjau aplankyti artimuosius, gimines. Vieni seneliai gyvena Kupiškyje, kiti – Šakiuose, tėtis – Klaipėdoje, turėjau padaryti turą po Lietuvą. Palikau vietos ir neplanuotiems sprendimams, juk jei sugalvočiau kur nors išvykti su draugais ar viena, manau, išlėkčiau“, – šypsodamasi pasakojo G.Gylytė.

Baleto šokėja per atostogas daugiausia laiko skyrė sau – jai patinka sportuoti, be to, reikėjo ir tobulinti baleto judesius, kad nebūtų prarasta fizinė ir profesinė forma.

G.Gylytė sportuoja namuose, nes jai patinka būti savoje aplinkoje. Balerina pasileidžia mėgstamą muziką ir mankštinasi.

Greta mėgsta sportuoti su TRX diržais, kuriuos turi namuose. Po to ji imasi klasikinio baleto judesių, kurie stiprina kūno raumenis. „Darau mišinį“, – treniruotes namų koridoriuje juokdamasi pavadino žinoma balerina.

Mankšta gamtoje G.Gylytės nevilioja, ji verčiau renkasi pasivaikščiojimą parke ar kur nors nuvažiuoti elektriniu paspirtuku. Į gamtą pakvėpuoti grynu oru ji mėgsta susiruošti vakare, nes nemažai vasaros dienų buvo karštos. Kai vėsiau, maloniau būti ir mieste, ir gamtoje.

Šviesiais vasaros vakarais baleriną buvo galima sutikti vaikščiojančią su cvergšnaucerių veislės augintiniais Lordu ir Dropi arba lauko kavinėje prie Neries bendraujančią su draugais, dvejais metais jaunesne seserimi Augustina.

„Ką sugalvoju, tą ir veikiu – taip atostogauju“, – geros nuotaikos nestokojo Greta.

Balerina pasidžiaugė, kad pasitaikė labai geras oras atostogoms lietuviškame pajūryje, – ji pasimėgavo saulės voniomis, maudynėmis jūroje.

„Bijau šalto vandens, bet šįmet man jūra buvo labai šilta, labai patiko maudytis“, – tikino G.Gylytė. Ji atostogavo kartu su seserimi ir džiaugėsi jos draugija, juk Vilniuje ne taip dažnai dėl užimtumo jodvi susitinka.

Prie jūros ji keliavo su šunimis, o šokėjos namuose sostinėje savaitei pasiliko kalbanti Kramerio žieduotoji papūga Piko. Išvykdama šeimininkė patinui paliko nemažai lesalo, dvi gertuves vandens.

O narvelį balerina pastatė ant plačios palangės, kad Piko galėtų pro langą stebėti veiksmą gatvėje ir nenuobodžiautų, nesijaustų vienišas.

Paukštis pats nusprendžia, kada ir kiek lesti, atsigerti, nėra besotis ir per dieną visos savaitės lesalo nesunaudoja.

Papūga žino saiką, turi nuojautą, todėl supranta, kodėl šeimininkė iš anksto pasirūpino.

G.Gylytės bute papūga gyvena penkerius metus – prieš tiek laiko balerina Piko parsivežė iš tėvų namų Klaipėdoje.

Gali būti, kad paukščiui – apie dvidešimt metų.

Ką jis dažniausiai kalba? „Papūga – mažakalbė“, – nusijuokusi patikino balerina.

Nors kai su G.Gylyte kalbėjausi apie atostogas, nuolat girdėjau Piko čiauškėjimą! Šeimininkė pridūrė, kad papūga labai gerai jaučiasi žmonių draugijoje, neretai tarsi nori įsiterpti į pokalbį čiauškėdama, o jei kas nors juokiasi, ji taip pat pamėgdžioja juoką.

Tačiau kai G.Gylytė viena būna namuose, žiūri televizorių, skaito knygą, papūga nereikalauja dėmesio, taip pat būna labai rami.

Bet kartais be priežasties, galbūt dėl pasikeitusios mėnulio fazės, papūga rėkauja visą dieną.

Dėl to Gretos draugai jai davė Signalizacijos pravardę.

Kaimynai nesiskundžia, nors kartais girdėti paukščio skleidžiami garsai. Jų tai neerzina.

„Ar paukščiai lauke čirškauja, ar už sienos papūga – toks pat garsas“, – tokį atsakymą iš kaimynų išgirdo baleto solistė.

Piko moka pasakyti savo vardą ir keletą žodžių, skleidžia įvairius garsus, skiemenų junginius. Papūgos žodyne tikrai nėra necenzūrinių žodžių – Piko mėgsta kartoti mažybinę savo vardo formą: „Pikutė.“

Kai labai nori būti kutenama, papūga ištaria šeimininkei: „Kute, kute“ – to įprastai vaikai prašo savo tėvų.

Jei Gretos ir Piko žvilgsniai ilgesnį laiką susitinka, papūga teiraujasi: „Nu?“, suprask: „Ko tu nori?“

Kai balerina su cvergšnauceriais buvo išvykusi prie jūros, namie likęs paukštis neprotestavo, greičiausiai tylėjo.

Augintiniai neretai supranta, kad ir vieniems tenka pabūti.

„Anksti palikau tėvų namus ir išvykau mokytis baleto į Vilnių. Todėl gimtinėje neturiu draugų, grįžtu į Klaipėdą kaip į kurortą – pailsėti, pabūti prie jūros.

O Vilniuje – visi draugai, pramogos. Nors teatre atostogos, tenka rūpintis kita veikla – drabužiais šokėjams, važinėti į siuvyklą, į parduotuvę medžiagų pirkti.

Kai atsikeliu rytą, susidarau sąrašą, ką reikia nuveikti, o vakare leidžiu sau pailsėti, papramogauti“, – pasakojo G.Gylytė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.