Po populiaraus kino filmo šią šunų veislę pamilo milijonai: viskas, ką turite žinoti

Auksaspalvis retriveris yra viena iš vos keleto veislių, kurias apibūdina kailio spalva. Anksčiau buvo išvestas kaip medžioklinis šuo, galintis glaudžiai dirbti su žmonėmis, medžioklėje atnešti pašautą laimikį, o dabar – tai namų šuo, iš prigimties draugiškas ir puikiai pritampantis šeimyninėje aplinkoje.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

tavogyvunas.lt

Sep 16, 2019, 2:34 PM

Istorija

Auksaspalvio retriverio kilmė gana paslaptinga. Žinoma tik tiek, kad veislė sukurta škotų lordo Tweedmoutho dvare. Jis norėjo, kad šuo jam atneštų sumedžiotus vandens paukščius. Taigi, visų pirma keturkojis turėjo nebijoti vandens. 1865m. lordas sukryžmino lygiaplaukį retriverį su tvido vandens spanieliu ir sulaukė keturių geltonų šuniukų vados. Airių seteris taip pat prisidėjo prie veislės istorijos kūrimo. Manoma, kad auksaspalvių retriverių veislė buvo išvesta XIX a. pabaigoje. Pirmieji auksaspalviai parodoje sudalyvavo 1908 m. Kilmės šalis – Didžioji Britanija.

Charakteris

Iš prigimties energingi ir entuziazmo pilni šios veislės atstovai yra gerai prisitaikanti veislė, tačiau rekomenduojama juos laikyti ne mieste ir tuo labiau ne bute. Šie medžiokliniai šunys reikalauja erdvės, kurioje galėtų atskleisti įgimtus gabumus žaisdami su savo šeimos nariais. Vienas mėgstamiausių žaidimų yra vaikytis kamuolį ar specialią skraidančią lėkštę. Jie jaučiasi laimingi atnešdami šeimininkui žaislą ir su nekantrumu laukia, kada vėl ją išmes. Tai puikus būdas šiam aktyviam šuniui pakankamai išsilakstyti.

Auksaspalvis retriveris yra ramus, meilus, švelnus, draugiškas, jautrus ir budrus šuo. Labai draugiškas ir dėmesingas vaikams. Jie puikiai atlieka auklės vaidmenį, yra kantrūs, niekada nesielgia agresyviai, net jeigu yra tampomi ar puolami.

Lengvai dresuojamas. Kadangi auksaspalviai retriveriai buvo išvesti tarnauti žmonėms, šiai veislei būdingas protinis ir fizinis aktyvumas. Šiems šunims patinka sportuoti, tai jiems padeda išlaikyti gerą formą. Auksaspalviai retriveriai labai mėgsta maudytis ir dievina vandenį. Pasitaikius progai nedvejodamas šoka į vandenį. Gerai plaukia. Šios veislės šunys neretai dresuojami akliesiems ir žmonėms su negalia padėti.

Išvaizda

Svoris – apie 25 – 35 kg. Ūgis – nuo 52 –62 cm. Patinai gerokai stambesni už pateles.

Auksinė kailio spalva turi būti tolygaus atspalvio, nei labai šviesi, nei per tamsi. Su amžiumi spalva šiek tiek šviesėja. Kailis lygus arba banguotas su tankia, neperšlampama pavilne. Nedidelės pėdos, apvalios, su storomis pagalvėlėmis. Šios veislės šunys turi labai patrauklų ir mielą žvilgsnį, akys tamsios, tačiau išraiškingos. Ši veislė buvo išvesta pašautiems vandens paukščiams atnešti, taigi auksaspalvio retriverio nasrai yra labai švelnūs. Kūnas tvirtas, stiprus ir raumeningas. Galingos užpakalinės kojos, žiūrint iš nugaros atrodo tiesios. Vidutinio ilgumo nukarusios ausys prisideda prie šuns mielumo įvaizdžio.

Priežiūra

Būtina kasdien ilgai pavedžioti parke, aktyviai pažaisti bei leisti palakstyti be pavadėlio. Nepersistenkite vedžiodami jaunus šunis. Į ilgas ir varginančias keliones mažylių geriau nesivesti. Maži šuniukai ypač padūkę, ne veltui ši veislė laikoma pati tinkamiausia mažiems vaikams. Kailį reikia dažnai šukuoti. Šuniui paplaukiojus, geriausia jį išmaudyti vonioje. Auksaspalvius retriverius dresuoti nėra sunku, taigi, užsiimkite su jais nuo mažų dienų ir turėsite šalia ramų, draugišką ir paklusnų šunį.

Veislės ypatumai ir sveikata

Labai draugiškas su įvairaus amžiaus vaikais

Ypač lengvai pasiduoda dresavimui

Mėgsta maudynes ir plaukioti, visada pasirengęs šokti į vandenį

Mėgsta aktyvius žaidimus lauke su savo šeimos nariais

Gali sirgti klubo sąnario displazija, įmanomos įvairios akių problemos

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.